Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Wat is kosten koper en hoe werkt het?

Als je een woning koopt, betaal je niet alleen de vraagprijs, daar bovenop komt nog een bedrag, dit wordt de ‘kosten koper’ genoemd. Hierin zitten de kosten verwerkt die niet bij de verkoopprijs zijn inbegrepen. Maar welke kosten vallen onder de kosten koper?

Overdrachtsbelasting

Het voordeel van de eerste huizenkoper:
Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen, de overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.

Voorwaarden voor de startersvrijstelling overdrachtsbelasting

De koper moet voldoen aan een aantal voorwaarden om gebruik te maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting.
• De koper is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar.
• De koper koopt een woning.
• De koper heeft de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit schriftelijk.
• De koper gaat zelf in de woning wonen (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium). Daarvoor vult de koper de Verklaring   overdrachtsbelasting startersvrijstelling in.
• De woning is niet duurder dan € 400.000 wanneer de overdracht na 31 maart 2021 is 

Vrijstelling geldt bij overdracht woning vanaf 1 januari 2021

Het moment van overdracht bij de notaris is bepalend, niet het moment van tekenen van de koopovereenkomst. De vrijstelling geldt wanneer de overdracht van een woning bij de notaris plaatsvindt op of na 1 januari 2021. Vanaf 1 april 2021geldt de vrijstelling vanaf 1 april 2021 alleen voor woningen van € 400.000 of goedkoper.

1 van kopers 35 jaar of ouder: geen vrijstelling over eigen deel

De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Is één van de kopers 35 jaar of ouder en de ander jonger dan 35 jaar? Dan betaalt de persoon van 35 jaar of ouder over zijn/haar deel 2% belasting. De persoon die jonger is dan 35 jaar betaalt geen belasting over zijn/haar deel (als hij/zij ook voldoet aan de andere voorwaarden).

Woning hoeft niet eerste koopwoning te zijn voor vrijstelling

Voor de vrijstelling maakt het niet uit of de koper al eerder een woning heeft gehad, de woning hoeft dus niet de eerste koopwoning van de koper te zijn voor de vrijstelling.

Koper heeft verklaring nodig voor vrijstelling

De koper heeft een Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling nodig om gebruik te maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting, daarin verklaart de koper dat hij aan bepaalde voorwaarden voor de vrijstelling voldoet. Dat is de voorwaarde van zelfbewoning en de voorwaarde dat de vrijstelling niet eerder is gebruikt. De koper geeft de verklaring af aan de notaris.

Notariskosten

• Transportkosten: De akte waarmee de woning op jouw naam wordt gezet.
• Hypotheekakte: De akte waarmee de hypotheek op jouw naam wordt gezet.
Tip: Notariskosten zijn fiscaal aftrekbaar tenzij je deze meefinanciert met de hypotheek.
  

Taxatiekosten

Een hypotheekverstrekker eist bij de verstrekking van het geld een taxatierapport, de   de woning dient namelijk als onderpand voor de verstrekte lening. De taxatie moet door een erkend taxateur uitgevoerd te worden. Het taxatierapport door een erkend instituut gevalideerd worden (aan een bepaalde kwaliteitsstandaard voldoen).

Hypotheekadviseur

Voor het hypotheekadvies zal de adviseur kosten in rekening brengen. Het hypotheekadvies is bij wet niet verplicht, mocht je geld lenen is het verstandig omdat het kopen van een woning een van de grootste aankopen van je leven is. Een hypotheekgesprek daarentegen is wel verplicht. Bij het gesprek word je niet geadviseerd maar worden er enkele officiële zaken doorgenomen. 

Bouwkundige keuring

Met de bouwkundige keuring voldoe je aan de onderzoeksplicht, ook weet je direct welk onderhoud je in de toekomst te wachten staat en welke werkzaamheden je direct moet verrichten. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. 


Aanvraagkosten NHG

Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie dan worden hier extra kosten voor in rekening gebracht. Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je een vangnet als je door omstandigheden de hypotheek niet meer kunt betalen off als een restschuld overblijft na de verkoop van de woning. De NHG is een garantie op hypotheken voor koopwoningen met een koopprijs tot de gemiddelde huizenprijs. In 2021 is de NHG-grens € 325.000. Op de website van de overheid staan alle voorwaarden beschreven. 

Aankoopmakelaar

De aankoopmakelaar begeleidt je bij de aankoop van je nieuwe woning. Voor zijn werkzaamheden brengt de makelaar kosten in rekening.

Nieuwbouw

Voor nieuwbouwwoningen geldt dat deze vrij op naam komen. Er hoeft dus geen kosten koper worden betaald. Daarentegen hebben nieuwbouwwoningen wel andere kosten. De kosten met betrekking tot de hypotheek blijven bij nieuwbouw vaak wel gelden.

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een woning kopen is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven van je leven. Met onze blogs helpen we je door alle fases heen, zorgen we ervoor dat je niets vergeet, geld bespaart en efficiënter te werk gaat.
Gratis advies
Alles onder 1 dak
Onafhankelijk 
Kosten koper
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle