Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Hoe kan je een huis kopen of huren als starter

Om goed voorbereid je nieuwe woning te zoeken is het belangrijk om je financiële situatie te kennen. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden, zowel gratis als betaald. Je kunt tegenwoordig eenvoudig een globaal inzicht krijgen in je mogelijkheden. Websites zoals berekenhet.nl of rente-tarieven.nl bieden rekenmodules waarbij je kosten globaal inzichtelijk worden gemaakt. Het nadeel van deze sites is dat ze geen rekening houden met jouw persoonlijke situatie. Het voordeel is dat de indicatie snel en gratis is. 

De hypotheekadviseur

Je kan je financiële situatie ook in kaart laten brengen door een hypotheekadviseur. Vaak is het intakegesprek gratis. Het advies van de adviseur is gemaakt voor jouw persoonlijke situatie Hierdoor krijg je een beter advies en weet je precies wat je mogelijkheden zijn. De hypotheekadviseur  heeft de zorgplicht om jou van de juiste informatie te voorzien. 

Veel adviseurs bieden hun diensten aan tegen verschillende diensten. Het loont daarom om verschillende offertes aan te vragen. Daarnaast kan je het gesprek fysiek op het kantoor van de adviseur laten plaatsvinden of online middels een zoommeeting. 

Woningwensen

Nu de financiën duidelijk zijn is het tijd om de woonwensen en -eisen in kaart te brengen. In de wensen nemen we ook mee of het aantrekkelijker is om te huren of om te kopen. Helaas biedt de huursector tegenwoordig weinig keus door het gebrek aan huurwoningen. Zeker de sociale huur heeft een klein aanbod. Hele specifieke woonwensen zijn makkelijker te realiseren bij het kopen van een huis, vooral door de vrijheid die je hebt als eigenaar van de woning. Kies je voor een huurwoning houd hier dan rekening mee in je wensenlijst gezien het beperkte aanbod.

Woningwaarde

In de discussie om te kiezen voor een huur- of koopwoning wordt het argument woningwaarde vaak gebruikt. Stenen werden doorgaans beschouwd als de beste en meest veilige investering. Na de crisis in 2008 is het tegenovergestelde gebleken. De waardes van woningen reageerde sterk op de crisis. Niemand weet of de prijzen in de toekomst gaan dalen of gaan stijgen. De afweging om te kiezen voor een huur- of koopwoning is afhankelijk van je financiële situatie.

Kopen of huren

Niemand weet zeker of de waarde van woningen zullen stijgen of dalen. Daarnaast willen mensen soms niet vast willen zitten aan een vaste woon- en verblijfplaats Twee goede en veelvoorkomende redenen om te kiezen voor een huurwoning. Financieel gezien is het daarentegen meestal aantrekkelijker om te kopen omdat dit qua maandlasten in de meeste gevallen goedkoper is. Daarnaast bouw je ook een stuk vermogen op door de maandelijkse aflossing.

De woning als bezit

Op het moment dat je een woning koopt brengt dit ook verantwoordelijkheden met zich mee. Als je de verantwoording niet wil over eventuele lekkages, een kapotte Cv-ketel of ongedierte kan een huurwoning de uitkomst bieden. Bij een huurwoning worden dit soort problemen opgelost door de woningbouwvereniging of de woningcorporatie. Het probleem en de kosten die daarbij horen zijn daarmee de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Andere mensen zien het opknappen van een woning juist als uitdaging. Vaak zie je dit terugkomen wanneer de prijzen van de woningen de spuigaten uit lopen. Mensen zijn dan op zoek naar kansrijke woningen om deze volledig te renoveren. Dit wordt gedaan voor zowel eigen bewoning als het doorverkopen van de woning na een renovatie. Het voordeel van wijken met koopwoningen is door het vele opknap- en renovatiewerk dat de wijken vaak netter zijn dan wijken met enkel huurwoningen.

Toekomstverwachtingen

Kiezen voor een koop- of huurwoning is afhankelijk van de periode waarvan je denkt dat je op een specifieke plaats blijft wonen. Hoe langer je van plan bent om op een bepaalde plaats te blijven wonen hoe aantrekkelijker het is om te kopen. Hiervoor wordt de volgende stelregel gebruikt: indien je langer dan 5 jaar op dezelfde plek blijft wonen is het in bijna alle gevallen financieel aantrekkelijker om te kopen dan om te huren. Mocht je korter dan 5 jaar willen blijven wonen dan is het huurcontract vaak voordeliger. Huren is ten opzichte van kopen een stuk flexibeler, je hebt te maken met een contract dat je ná één maand kan opzeggen.

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een woning kopen is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven van je leven. Met onze blogs helpen we je door alle fases heen, zorgen we ervoor dat je niets vergeet, geld bespaart en efficiënter te werk gaat.
Gratis advies
Alles onder 1 dak
Onafhankelijk 
Huis kopen
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle