Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Het taxatierapport, hoe wordt het gemaakt en wat staat erin?

Het waardeoordeel voor een woning is vaak gebaseerd op emotie en kan daardoor variëren afhankelijk van de marktomstandigheden. In een goede markt kunnen woningen snel verkocht worden voor hogere prijzen, terwijl ze in een slechte markt lange tijd te koop kunnen staan. Voor een hypotheekverstrekker is het belangrijk om een objectief oordeel te hebben over de waarde van een woning, zodat ze een verantwoorde hypotheek kunnen verstrekken. 

Erkende taxateurs

Erkende taxateurs staan ingeschreven in een van de erkende registers: VastgoedCert of SCVM (Stichting Certificeringen Voor Makelaars). Daarnaast moet het taxatierapport voldoen aan de laatste eisen van het ‘taxatiemodel voor financiering woonruimte’ en dient de taxateur aangesloten te zijn bij een van de branchevereniging: NVM, VBO of VastgoedPro. Het taxatierapport moet gekeurd worden door een validatie instituut, waarbij de taxateur moet zijn aangesloten.

Als de makelaar is aangesloten bij een van bovenstaande instituten kan de taxateur een erkend rapport voor je opstellen waarmee je je hypotheek kan afsluiten. Wil je een hypotheek met nationale hypotheekgarantie (NHG)? Ook daarvoor geldt dat je een erkend taxateur nodig hebt.

De taxateur moet een onafhankelijke partij zijn en mag dus geen relatie hebben met de makelaar. In de praktijk is dit erg moeilijk te controleren omdat het makelaarswereldje niet zo groot is. Zorg er daarom voor dat je een betrouwbare taxateur vindt. Het lijkt op korte termijn aantrekkelijk om een woning te hoog of te laag te taxeren maar uiteindelijk kun je daarmee in de problemen komen. 

Het taxatierapport

Alle bijzonderheden die invloed hebben op de waarde van de woning staan opgenomen in het taxatierapport. Er worden twee waarden vermeld: de executiewaarde (85 – 90 procent van de vrije verkoopwaarde) en de vrije verkoopwaarde. Indien er op korte termijn een gefinancierde verbouwing gepland staat wordt dit ook meegenomen in het taxatierapport. De waarde voor en na de verbouwing staan dan beschreven in het rapport.

Gevalideerd taxatierapport

NWWI

Het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) is een onafhankelijk taxatieinstituut. Het controleert en valideert taxatierapporten en geldt tevens als validatiekeurmerk. Op het moment dat een rapport een keurmerk krijgt van NWWI, taxateursunie, iValidatie of TVI dan wordt het rapport geaccepteerd door Nederlandse hypotheekverstrekkers en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Taxeren, voor of na je onderhandelingen?

Laten taxeren kan voor of na de onderhandelingen. Het kan zelfs pas tijdens het aanvragen van de hypotheek. Echter is het beste om de taxatie plaats te laten vinden na de onderhandelingen. Wanneer je de taxatie laat uitvoeren voor de onderhandelingen en de woning blijkt meer waarde te zijn wordt je onderhandelingspositie een stuk lastiger. Daarnaast maak je extra kosten mocht de aankoop toch niet doorgaan. Woningen worden vaak hoger getaxeerd dan de aankoopprijs, vrijwel nooit zijn de woningen minder waard. Mocht uit de taxatie blijken dat de woning veel minder waard is kun je

Voor of na de onderhandelingen of pas tijdens hypotheek. Beste is na de onderhandeling. Taxeerde waarde hoger dan waarvoor gekocht meer waard onderhandelingen minder in prijs dalen enkel getaxeerde waarde lager woning aangekocht vrijwel nooit aankoop annuleren onderhandelingen openen beste na onderhandeling geen onnodige kosten, kan omlaag, taxatie eerder onnodige kosten

Wat staat er in het taxatierapport

• Oppervlakte, aard en indeling van de woning en het perceel
• Ligging van de woning en het uitzicht
• Overlast van spoor- of (snel)wegen
• Voorzieningen in de omgeving
• Staat en niveau van afwerking
• Architectonische kwaliteit
• Vermelding (eventuele) zakelijke rechten
• Verontreiniging
• Publiekrechtelijke aspecten
• Onderbouwing waardeoordeel
• Waardeoordeel

De kadastrale kaart wordt tevens toegevoegd. Hierin staat beschreven hoe groot het perceel is en waar de erfgrens loopt. Daarnaast wordt de waardeontwikkeling van de woning opgenomen in het rapport.

Geen hypotheek nodig?

Dan heb je ook geen taxatierapport nodig. Wel kun je ervoor kiezen om te kopen onder voorbehoud van financiering. Ongeacht of je de financiering nodig hebt kun je dit gebruiken als onderhandeling. Je kunt de woning zonder financiering kopen en daarmee het voorbehoud weg laten wat aantrekkelijk is voor de verkoper.

Verschillen in taxatierapporten

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom er grote verschillen kunnen zijn tussen taxatierapporten voor woningen. Hieronder heb ik enkele van de belangrijkste redenen op een rijtje gezet:

  1. Verschillen in taxatie-methoden: Er zijn verschillende manieren om de waarde van een woning te bepalen, zoals de vergelijkingsmethode, de inkomstenbenadering en de kostenbenadering. De gekozen methode kan invloed hebben op het taxatiebedrag.

  2. Verschillen in waardering: De waardering van een woning kan subjectief zijn en kan afhankelijk zijn van de taxateur. Dit kan leiden tot verschillen in taxatierapporten.

  3. Verschillen in de gehanteerde bronnen: Taxateurs kunnen verschillende bronnen gebruiken om de waarde van een woning te bepalen, zoals verkoopcijfers van soortgelijke woningen in de omgeving. Als deze bronnen verschillen, kan dit leiden tot verschillen in de taxatie.

  4. Verschillen in het tijdstip van taxatie: De waarde van een woning kan veranderen door de tijd heen, bijvoorbeeld als er verbouwingen zijn uitgevoerd of als de marktomstandigheden veranderen. Als taxatierapporten op verschillende tijdstippen zijn opgesteld, kan dit leiden tot verschillen in de taxatie.

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een woning kopen is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven van je leven. Met onze blogs helpen we je door alle fases heen, zorgen we ervoor dat je niets vergeet, geld bespaart en efficiënter te werk gaat.
Gratis advies
Alles onder 1 dak
Onafhankelijk 
Huis kopen
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle