Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Wat is een bouwkundige keuring en is het belangrijk?

Is de fundering van mijn nieuwe woning nog wel in orde? Hoe is de staat en hoe kom ik daarachter? Ook al kan de woning er van buiten prachtig uit kan zien, je wil graag zeker weten dat de binnenkant ook in uitstekende staat is. Het jaartal van de woning speelt hierbij een grote rol. Zo weet de bouwkundige wat de zwakke punten kunnen zijn. Daarnaast spelen verbouwingen en renovaties ook mee.

Bouwkundige keuring aandachtspunten

Een bouwkundige keuring is gericht op het inventariseren van de staat van een woning en het vermelden van eventuele gebreken. Tijdens een bouwkundige keuring zal de expert naar verschillende aspecten van de woning kijken. Hieronder hebben we 15 aandachtspunten op een rijtje gezet die vaak aan bod komen tijdens een bouwkundige keuring:

 1. Fundering: De fundering is het ondersteunende gedeelte van een woning en bevat onder andere palen, staanders en vloeren. Tijdens een bouwkundige keuring wordt gekeken of de fundering in goede staat is en of er eventuele gebreken zijn.

 2. Muurconstructie: De muurconstructie van een woning bestaat uit de muren en het dak van de woning. Tijdens een bouwkundige keuring wordt gekeken naar de staat van de muren en het dak en of er eventuele gebreken zijn.

 3. Dakconstructie: De dakconstructie van een woning bestaat uit het dak, de dakgoten, de dakpannen en eventueel de dakkapel. Tijdens een bouwkundige keuring wordt gekeken naar de staat van de dakconstructie en of er eventuele gebreken zijn.

 4. Vloeren: De vloeren van een woning bestaan uit de vloer van de begane grond en eventueel een vloer in de verdieping. Tijdens een bouwkundige keuring wordt gekeken naar de staat van de vloeren en of er eventuele gebreken zijn.

 5. Ramen en deuren: De ramen en deuren van een woning zorgen voor lichtinval en ventilatie. Tijdens een bouwkundige keuring wordt gekeken naar de staat van de ramen en deuren en of er eventuele gebreken zijn.

 6. Gevel: De gevel is het zichtbare gedeelte van de woning en bestaat uit de buitenmuren, de ramen, de deuren en eventueel een voordeur. Tijdens een bouwkundige keuring wordt gekeken naar de staat van de gevel en of er eventuele gebreken zijn.

 7. Daken: Het dak van een woning beschermt de woning tegen weersinvloeden en kan bestaan uit verschillende materialen, zoals pannen, leien of dakpannen. Tijdens een bouwkundige keuring wordt gekeken naar de staat van het dak en of er eventuele gebreken zijn.

 8. Verwarming: De verwarming van een woning zorgt voor warmte in de woning. Tijdens een bouwkundige keuring wordt gekeken naar de staat van de verwarming en of er eventuele gebreken zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan om lekkages, defecten of een verouderd systeem. Ook wordt gekeken naar de energiezuinigheid van het verwarmingssysteem. Aan de hand hiervan kan de expert eventuele verbeterpunten aanbevelen om de verwarming energiezuiniger te maken.
 9. Water: De waterinstallatie van een woning zorgt voor de aanvoer van water en de afvoer van afvalwater. Tijdens een bouwkundige keuring wordt gekeken naar de staat van de waterinstallatie en of er eventuele gebreken zijn.

 10. Sanitair: Het sanitair van een woning bestaat uit de WC, de wastafel en eventueel de douche of bad. Tijdens een bouwkundige keuring wordt gekeken naar de staat van het sanitair en of er eventuele gebreken zijn.

 11. Elektra: De elektra van een woning zorgt voor stroomvoorziening. Tijdens een bouwkundige keuring wordt gekeken naar de staat van de elektra en of er eventuele gebreken zijn.

 12. Ventilatie: De ventilatie van een woning zorgt voor frisse lucht in de woning. Tijdens een bouwkundige keuring wordt gekeken naar de staat van de ventilatie en of er eventuele gebreken zijn.

 13. Lood- en asbestonderzoek: Lood en asbest komen voor in oude woningen en kunnen gezondheidsrisico's opleveren. Tijdens een bouwkundige keuring wordt gekeken naar de aanwezigheid van lood en asbest in de woning.

 14. Energielabel: Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Tijdens een bouwkundige keuring wordt gekeken naar het energielabel van de woning en of er eventuele verbeterpunten zijn om het energielabel te verbeteren.

 15. Buitenruimte: De buitenruimte van een woning bestaat uit de tuin, het erf en eventuele bijgebouwen. Tijdens een bouwkundige keuring wordt gekeken naar de staat van de buitenruimte en of er eventuele gebreken zijn.

Je huidige woning

Heb je zelf een koophuis dat je gaat verkopen? Als je een verkoopkeuring laat uitvoeren weet je wat de kopende partij kan verwachten. Lossen ze dit zelf op of verwachten ze dat jij dit oplost? Als je afspreekt deze punten voor hen op te lossen kan je dit meenemen in je onderhandeling tijdens de verkoop van je eigen woning.

Let op: de titel bouwkundige is niet beschermd. Zorg er daarom altijd voor dat je een bouwkundig keurder vindt die werkt volgens de NEN-2767 norm en de juiste kwalificaties heeft. 

De juiste bouwkundige vinden

Iedereen mag zich bouwkundige of bouwkundig inspecteur noemen maar niet iedereen mag zich gediplomeerd bouwkundig inspecteur noemen. Deze inspecteurs hebben daadwerkelijk een bouwkundige opleiding genoten. Wil je het bouwkundige rapport gebruiken voor de bank, hypotheekverstrekker of verzekeraar? Zorg dan dat je een bureau kiest die de garantie geeft dat hun rapport geaccepteerd wordt. Zo weet je zeker dat hun werkzaamheden voldoen aan de norm. Een artikel over het kiezen van de juiste bouwkundige vind je hier

Soorten keuringen

Er bestaan verschillende soorten bouwkundige keuringen die gebruikt kunnen worden om de staat van een woning te beoordelen. Hieronder hebben we enkele van de belangrijkste soorten bouwkundige keuringen op een rijtje gezet:

 1. Onderhoudskeuring: Een onderhoudskeuring is gericht op het inventariseren van de staat van de woning en het vermelden van eventuele gebreken en de daarbij behorende kosten. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden door verkopers van een woning om eventuele gebreken te melden aan potentiële kopers.

 2. Verkoopkeuring: Een verkoopkeuring is gericht op het inventariseren van eventuele gebreken die van invloed kunnen zijn op de verkoopwaarde van de woning. Deze keuring wordt vaak uitgevoerd voor een verkoop van een woning, zodat de verkoper eventuele gebreken kan melden aan de koper.

 3. Aankoopkeuring: Een aankoopkeuring is gericht op het inventariseren van eventuele gebreken en de staat van de woning voor een koper. Dit kan helpen om de koper te beschermen tegen onverwachte kosten na aankoop van de woning.

 4. Energielabelkeuring: Een energielabelkeuring is gericht op het bepalen van het energielabel van een woning. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is en kan gebruikt worden om de verkoopwaarde van de woning te bepalen.

 5. Asbestkeuring: Een asbestkeuring is gericht op het inventariseren van de aanwezigheid van asbest in een woning. Asbest is een gevaarlijk materiaal dat kan leiden tot gezondheidsproblemen en mag daarom niet meer gebruikt worden in nieuwbouwwoningen.

De aankoopkeuring wordt gedaan in opdracht van de kopers. De bouwkundige loopt samen met jou door de woning en wijst je op alle gebreken, verbouwingsmogelijkheden en geeft je alle informatie over de bouwperiode van de woning. De verkoopkeuring wordt gedaan in opdracht van de verkoper. In de praktijk komt dit minder vaak voor dan de aankoopkeuring. Het voordeel van de verkoopkeuring is dat dit de verkoop kan versnellen. De verkoopkeuring is een extra service naar de kopers en kan gedaan worden als er haast is bij de verkoop. 

Het bouwkundig rapport

Een bouwkundig rapport is een document dat de staat van de woning en de eventuele gebreken in de woning in kaart brengt. Het rapport wordt opgesteld door een bouwkundig expert en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals bij de aankoop van een woning of bij het uitvoeren van verbouwingen.

In een bouwkundig rapport worden verschillende aspecten van de woning besproken, zoals de staat van het dak, de fundering, de wanden, de vloeren, de ramen en deuren, de installaties en de eventuele aanwezigheid van asbest. Ook worden eventuele gebreken in de woning vermeld, zoals scheuren in de muren, lekkages en andere problemen.

Het rapport bevat ook aanbevelingen voor eventuele reparaties of verbeterpunten. Hierdoor kun je als eigenaar of koper van de woning beter inschatten wat de kosten en het werk zullen zijn om eventuele gebreken te verhelpen.

De meeste bouwkundige bureaus leveren bouwkundige rapporten. Voor zo’n rapport wordt een extra bedrag in rekening gebracht door het meerwerk. Voor hypotheken en verzekeringen volstaat een taxatierapport in de meeste gevallen. Tenzij er direct noodzakelijk herstel nodig is door achterstallig onderhoud. Dit geldt indien het onderhoud gelijk aan of groter is dan 10% van het aankoopbedrag.

Bouwkundige keuring bij verborgen gebreken

Heb je een bouwkundige keuring laten uitvoeren en blijken er achteraf toch verborgen gebreken te zijn? Dan sta je sterk op het moment dat hier problemen uit voortkomen. Je hebt immers voldaan aan je onderzoeksplicht. Heb je te maken met verborgen gebreken? Bekijk hier wat je moet doen. 

Bouwkundige keuring en de kosten

De kosten van een bouwkundige keuring kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type keuring, de grootte van de woning en de locatie van de woning. Hieronder hebben we enkele richtprijzen op een rijtje gezet die gelden voor verschillende soorten bouwkundige keuringen:

 • Onderhoudskeuring: € 250,- tot € 500,-
 • Verkoopkeuring: € 250,- tot € 500,-
 • Aankoopkeuring: € 250,- tot € 500,-
 • Energielabelkeuring: € 200,- tot € 400,-
 • Asbestkeuring: € 250,- tot € 1.000,-

Deze prijzen zijn richtprijzen en kunnen afwijken van de werkelijke kosten van een bouwkundige keuring. Het is daarom verstandig om bij verschillende aanbieders te vergelijken en vooraf een offerte aan te vragen. Zo kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgen.

Voorbehoud en de bouwkundige keuring

De bouwkundige keuring geeft informatie over gebreken die nog niet eerder bekend waren. De huidige gebreken kunnen ook erger blijken dan gedacht. Laat je de keuring uitvoeren voorafgaande aan het tekenen dan versterk je je onderhandelingspositie. De verkoopprijs is gebaseerd op de bekende gebreken, niet op eventuele onbekende gebreken. Hiermee kan de prijs vaak een stuk omlaag mochten er toch meer gebreken naar boven komen. Heb je het contract al getekend maar nog geen keuring laten uitvoeren? Neem deze dan op in de ontbindende voorwaarden. Omschrijf de voorwaarden hiervan goed zodat hier geen onduidelijkheden over kunnen ontstaan.

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een woning kopen is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven van je leven. Met onze blogs helpen we je door alle fases heen, zorgen we ervoor dat je niets vergeet, geld bespaart en efficiënter te werk gaat.
Gratis advies
Alles onder 1 dak
Onafhankelijk 
Huis kopen
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle