Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Hoe werkt het kopen van een nieuwbouw woning?

Wil je binnenkort een nieuwe woning laten bouwen of een nieuwbouwhuiskopen? Gefeliciteerd! Een nieuwgebouwd huis geeft jarenlang woonplezier en je bepaalt zelf hoe je keuken, toilet en badkamer eruit komen te zien. Voor de meeste mensen geldt dat een hypotheek dan onontkoombaar is. Daarom hebben we hier verschillende artikelen over geschreven. Onderstaand artikel bied je alle benodigde informatie, en voor meer informatie kun je vanuit de hoofdstukken doorklikken naar de uitgebreide artikelen.

Loten voor het huis

Bij een nieuwbouwproject wordt de aanvang van de verkoop de ‘start verkoop’ genoemd. Er wordt een bijeenkomst georganiseerd waar geïnteresseerden heen kunnen met hun vragen. Daarnaast krijgt men een gedetailleerd idee van de plannen en mogelijkheden. Als je geïnteresseerd bent in een van de woningen dan kun je je inschrijven voor het project, meestal gaat dit via een nieuwbouwformulier. Als er te veel geïnteresseerden zijn voor het aantal woningen kan er gekozen worden voor een lotingprocedure. Als je wordt ingeloot dan heb je het recht om het huis te kopen. Je hebt nog geen koopovereenkomst getekend, dat betekent dat je niet vast zit aan de woning.

 Bijkomende kosten nieuwbouw

Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat het een vaste prijs heeft. Dit geldt voor de standaardprijs, bij een duurdere badkamer, een uitbouw of warande wordt wel doorgerekend aan de koper. Als je weet wat je maximaal kunt lenen dan weet je welke woningen binnen de mogelijkheden vallen. Als je al een bestaande woning hebt kan je een tijdje met dubbele lasten zitten. Dit komt doordat de bouw van een nieuwbouwwoning gemiddeld 6 tot 12 maanden kan duren. Tegelijkertijd moet je tijdens die periode ergens anders wonen. Je zult dus de hypotheek voor beide woningen moeten betalen.
Naast de hypotheek hebben we een overzicht gemaakt van alle kosten van de nieuwbouwwoning. 

Vrij op naam

Een nieuwbouwwoning koop je altijd vrij op naam. Dat betekent dat je een vrijstelling hebt van de overdrachtsbelasting, de makelaars- en taxatiekosten. De notariële kosten zijn daarentegen niet vrijgesteld, het huis moet immers op jouw naam gezet worden. Een eventuele bouwkundige keuring is ook voor eigen kosten. Ondanks dat een huis compleet nieuw gebouwd wordt kan het soms toch interessant zijn om zo’n keuring uit te laten voeren. Bijvoorbeeld wanneer een huis is gebouwd op een vochtige ondergrond.

Sleutelklaar of casco

Een woning sleutelklaar bouwen betekent dat de woning doorgaans compleet is afgewerkt. In vergelijking met een casco oplevering is dit duurder omdat de aannemer meer moet doen. Zowel casco als sleutelklaar opleveren verschilt per aannemer. Het is daarom belangrijk om tijdig te weten wat dit inhoudt en te bespreken wat jouw wensen zijn. Zo weet je vooraf wat de mogelijkheden zijn en kom je niet voor verrassingen te staan. Als je besluit sommige werkzaamheden zelf te doen bedenk dan goed dat werkzaamheden in jouw huis professioneel uitgevoerd moeten worden. Anders kan dit achteraf alsnog duurder uitvallen of vertraging opleveren.

Bieden op je droomhuis

Je hebt je droomhuis gevonden! Nu moet je een bod gaan uitbrengen. Zeker in een markt waarin sprake is van een te kort aan woningen gaat dit proces heel snel. De makelaar kan zelfs vragen om de dag van de bezichtiging een bod uit te brengen. Het is dan wel fijn om te weten hoe je een goed bod bepaalt. Voor zowel het bepalen van het bod en de krappe markt hebben we een artikel geschreven. Daarnaast hebben we ook een artikel geschreven over hoe je moet bieden op een nieuwbouw woning, dat werkt namelijk anders dan het bieden op een bestaande woning.

Hoeveel moet je bieden?

Het openingsbod bepalen in niet makkelijk. Zeker omdat de makelaar geen informatie mag geven over de huidige biedingen. Teveel bieden is onverstandig, het gaat af van het budget voor andere zaken zoals meubels en eventuele verbouwingen of verbeteringen. Maar als je te weinig biedt dan sla je de plank mis. Om je hierin zo goed mogelijk op weg te helpen hebben we een stappenplan gemaakt. Hierin beschrijven we duidelijk en eenvoudig wat voor ons de beste strategie is om tot een openingsbod te komen.

Een tekort aan woningen?

Sinds 2011 zijn de prijzen van woningen aan het stijgen. Het lijkt een onafgebroken weg omhoog. Nog nooit eerder waren de prijzen van woningen zo hoog als nu. Een bezichtiging trekt veel meer bezoekers en makelaars moeten meerdere geïnteresseerde mensen tegelijkertijd laten komen om te voldoen aan de vraag. Dit terwijl het aanbod van woningen beduidend lager blijft dat de vraag.

Je bod is geaccepteerd!

Gefeliciteerd met je woning! Als je je woning onder voorbehoud van financiering hebt gekocht, zijn er nog een aantal stappen te gaan voordat je hypotheek helemaal rond is. we leggen in dit hoofdstuk uit wat je moet doen als je bod is geaccepteerd. Indien je geen hypotheek nodig hebt is onze checklist voor huiseigenaren wellicht interessant.

Het (voorlopige) koopcontract

Nadat je bod geaccepteerd is, moet het voorlopige koopcontract getekend worden. Dit contract kent een aantal voorwaarden; na de wettelijke bedenktijd staat het contract vast. Dat betekent dat wanneer je het contract niet na kan komen je 10% van de aankoopsom moet betalen. Je kunt zelf voorwaarden toevoegen aan de ontbindende voorwaarden. Er zijn een aantal voorwaarden die in bepaalde situaties handig kunnen zijn. Hiermee kan na de wettelijke bedenktijd de koop alsnog ongedaan gemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering zijn of een bouwkundige keuring.

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een woning kopen is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven van je leven. Met onze blogs helpen we je door alle fases heen, zorgen we ervoor dat je niets vergeet, geld bespaart en efficiënter te werk gaat.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
voordelen nieuwbouw
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle