Een huis kopen is een van de of de grootste transactie van je leven. Het moet goed zijn en je wil achteraf niet voor vervelende verassingen staan. De aankoopmakelaar kan je helpen bij je zoektocht en helpt je bij het bepalen van een openingsbod. Een aankoopmakelaar is niet gratis, het is daarom belangrijk om de overweging te maken om te bepalen of je een aankoopmakelaar nodig hebt.
Het is niet verplicht om een woning te kopen met een aankoopmakelaar. Je kan er ook voor kiezen om zelf een woning uit te zoeken, deze te bezichtigen en zelf te onderhandelen. Als je bijvoorbeeld iemand kent die ervaring heeft met het kopen van een huis of zelf ervaring hebt kun je ervoor kiezen zelf de aankoop te doen. Makelaars kennen elkaar waardoor het, bijvoorbeeld in een oververhitte markt, makkelijker is om ertussen te komen.
De aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van de woning die voldoet aan jouw wensen. Hij of zij is goed op de hoogte van de lokale markt, daarnaast weten ze wat er lokaal te koop is en welke woningen er binnenkort te koop komen. Dit kan in een regio met weinig aanbod of een gewilde regio erg aantrekkelijk zijn, je bent er namelijk al bij voordat de woningen op Funda staan.
De aankoopmakelaar helpt je gedurende het gehele traject met de koop van je woning; vanaf de zoektocht tot aan de overdracht van de overeenkomst. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om de aankoopmakelaar bij enkele fasen te betrekken. Als je het leuk vindt om zelf je nieuwe woning te zoeken maar graag hulp hebt bij het onderhandelen kan dat ook. De taken van de aankoopmakelaar spreek je van te voren met elkaar af, het is verstandig om dit op papier te zetten zodat je duidelijk weet wat je kan verwachten.
Per aankoopmakelaar verschillen de kosten. Tegenwoordig is het vaak een vast bedrag wat gerekend wordt voor de werkzaamheden, sommige makelaars rekenen met een percentage van de aankoopprijs (courtage). Het is belangrijk hierbij goed op te letten, als je het huis duurder koopt krijgt de makelaar meer. Andere makelaars werken met een vast bedrag en een bonussysteem, over het bedrag dat zij voor jou besparen krijgen ze bijvoorbeeld een bonus. Kijk daarnaast goed naar of de bedragen inclusief of exclusief BTW zijn, het loont om altijd eerst een offerte op te vragen bij een aankoopmakelaar zodat je weet waar je aan toe bent.
• (Aankoop)makelaars zijn als eerst op de hoogte van huizen die binnenkort in de verkoop komen. Deze zijn al bekend voordat ze op Funda staan.
• De aankoopmakelaar is een expert op zijn gebied, hij kent de (lokale) markt en is dagelijks bezig met het bepalen van de juiste biedingen voor een woning.
• De makelaar oordeelt objectief over de woning, hij is namelijk niet emotioneel betrokken bij de woning en ziet hierdoor vaak ook de eventuele aankomende kosten
• De aankoopmakelaar kan de aankoop veel sneller regelen dan jij, het is voor hem immers routinewerk. Dat bespaart jou veel tijd, energie en zorgen.
• Het wegnemen van de angst dat de woning aan een ander wordt verkocht.
• Het bieden van zekerheid dat de woning geen bouwval blijkt te zijn.
• Het kostenplaatje, een aankoopmakelaar kan best een groot bedrag vragen, zorg daarom dat je ze op het juiste moment inschakelt.
• Minder direct contact met de verkopende partij, je weet niet zeker of het onderste uit de kan wordt gehaald tijdens het onderhandelingsproces.
Het aankopen van een woning kan je natuurlijk ook zelf doen. Het gebruik van een aankoopmakelaar is vaak handig maar in sommige gevallen is het ook goed zelf te doen. Zeker als je al eerder een woning hebt gekocht en je weet hoe het werkt. Verhuis je bijvoorbeeld binnen dezelfde regio dan kan het goed zijn dat je al aardig op de hoogte bent van de lokale prijsontwikkelingen. Echter is het wel belangrijk om je onderzoek zo goed en objectief mogelijk te doen, dit kan veel tijd en energie kosten. Je zult immers zelf moeten onderhandelen en het onderzoek moeten doen tijdens de bezichtiging. Je kunt altijd gebruik maken van een
bouwkundige keuring.
De meeste informatie betreft het kopen van een huis hebben we al voor je online gezet. Voor een eventueel objectieve blik kan je ook kennissen of familie vragen om mee te gaan naar de bezichtiging, zij zijn immers minder emotioneel betrokken bij de woning.