Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

De koopakte, wat staat erin en wat is belangrijk?

De koopakte is geen notariële akte, maar een koopovereenkomst tussen de verkoper en de koper. Die akte wordt meestal opgesteld door een makelaar. Behalve in Amsterdam, daar doet een notaris dit. Zodra je het eens bent over de koopprijs en andere koopvoorwaarden, teken je de koopakte. In de koopakte staan de afspraken tussen de koper en de verkoper opgesteld. Vaak wordt de koopakte opgesteld door de makelaar van de verkopende partij. In de koopakte staan de volgende onderwerpen:
• De overeengekomen prijs
• De overdrachtsdatum
• De ontbindende voorwaarden en de datum waarop deze verlopen
• De lijst van roerende zaken (meubels die overgenomen worden)
• Wat wel bij de woning hoort en wat niet. 

De koopakte wordt in de volksmond ook wel de voorlopige koopakte genoemd. Dat is omdat de bedenktijd nog niet voorbij is of omdat er nog ontbindende voorwaarden lopen. De wettelijke bedenktijd is drie dagen, zonder opgave mag je dan van de koop of verkoop afstappen. Het woord ‘voorlopig’ klinkt alsof het niet definitief is maar teken dit niet te snel. De akte is bindend tenzij de bedenktijd nog niet voorbij is of omdat er nog voorwaarden lopen. Voor roerende zaken is een mondelinge overeenkomst, in tegenstelling tot onroerende zaken, niet voldoende. Daarom kun je je ten alle tijden terugtrekken zolang er niets op papier staat. 

Bedenktijd voorlopige koopakte

Nadat de verkopende partij de getekende koopakte heeft ontvangen gaan de drie wettelijke bedenkdagen in. De koper ontvangt een officiële kopie of afschrift van de akte.

Koopovereenkomst ontbinden 

De overeenkomst dient ten alle tijden schriftelijk ontbonden te worden. Het is het verstandigst om dit per aangetekende brief te doen omdat je dan een ontvangstbewijs krijgt. Zorg er wel voor dat je dit tijdig doet, de brief moet binnen de drie wettelijke dagen aankomen.

Overeenkomst ontbonden, en nu?

Binnen de drie gestelde dagen de koop ontbonden? Dan hoef je geen schadevergoeding aan de verkopende partij te betalen. Heb je gebruik gemaakt van experts zoals een aankoopmakelaar, bouwkundig keurder of taxateur dan moet je deze rekeningen wel betalen. Hun diensten staan immers los van de bedenktijd.

Als verkopende partij

De kopende partij hoeft enkel een schadevergoeding te betalen indien de ontbinding na de drie wettelijke dagen heeft plaatsgevonden. Valt de ontbinding binnen de drie dagen dan heb je geen recht op een schadevergoeding. Valt de ontbinding buiten de bedenktijd dan heb je recht op een schadevergoeding van 10% van het aankoopbedrag.

Controleren van de koopakte

De koopakte wordt opgesteld door de verkopende partij. De kopende partij moet de akte daarom goed controleren. Zo kun je uitsluiten dat er geen bepalingen in staan die negatief kunnen uitpakken voor jou. Het laten controleren van een koopakte wordt door de aankoopmakelaar vaak gedaan. Maak je geen gebruik van een aankoopmakelaar, dan kost dit gemiddeld €150.- voor de controle.

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een woning kopen is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven van je leven. Met onze blogs helpen we je door alle fases heen, zorgen we ervoor dat je niets vergeet, geld bespaart en efficiënter te werk gaat.
Gratis advies
Alles onder 1 dak
Onafhankelijk 
Huis kopen
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle