Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Wat zijn de kosten van een hypotheekakte?

De notaris is een officiële functionaris die bevoegd is om overeenkomsten tussen partijen vast te leggen. Het voorlopige koopcontract wordt door de makelaar opgestuurd naar de notaris, die maakt er een officiële koopakte van. De notaris functioneert tevens als beheerder van de waarborgsom. In de meeste gevallen moet de koper deze betalen voordat de leveringsakte getekend is. Dit bedrag is gelijk aan het boetebedrag (10% van de aankoopsom) en wordt vrijgegeven nadat de leveringsakte getekend is. De notaris tekent samen met de koper en de verkoper de koopakte.

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is veranderd ten opzichte van afgelopen jaren. Zo mag een persoon zonder eerder koophuis tot het 35e levensjaar een woning van 400.000 of minder zonder overdrachtsbelasting kopen. Voor normale situaties geldt een tarief van 2% en indien er een woning wordt gekocht terwijl de huidige woning niet wordt verkocht (bijvoorbeeld naast de huidige woning een vakantiehuis of belegging) dan is de overdrachtsbelasting 8%.

Hypotheekakte

De hypotheekakte is de overeenkomst tussen de verstrekker, vaak de bank, en de aanvrager. Het aanvragen van de hypotheek neemt vaak 1 tot 2 maanden in beslag, dit kan soms zelfs langer duren. Houd hier rekening mee door je financiën tijdig in kaart te brengen. Mocht je dat nog niet gedaan hebben koop het huis dan onder voorbehoud van het financieringsbeding, zo voorkom je een boete van 10%.

Financieringsbeding

Als de koper de financiën nog niet in kaart heeft gebracht kan de woning gekocht worden op voorbehoud van financiering. Dit is een ontbindende voorwaarde waardoor de koper zonder boete kan de koop af kan zien. De koper moet wel aan de verkoper bewijzen dat de financieringsaanvraag mislukt is. Dat kan door de officiële documentatie waarin de afwijzing van de hypotheekverstrekker staat.

Wie betaalt de notaris? 

Bij een bestaand huis betaal je als koper ‘kosten koper’, daarin zijn onder andere alle kosten van de notaris opgenomen. Bij nieuwbouw werkt het anders, daar zijn de notariskosten opgenomen in de koopsom van de woning, wel moet je nog een hypotheekakte laten opstellen; dat kost tussen de 2 en 3 procent van de marktwaarde van de nieuwbouwwoning. Bij een nieuwbouwhuis kiest de verkoper de notaris, maakt je woning deel uit van een project is er vaak een aangewezen projectnotaris. In theorie biedt de projectnotaris een aantrekkelijk tarief, in de praktijk is de dienstverlening vaak duurder dan gebruikelijk. Overleg daarom met andere kopers of jullie de notaris om betere voorwaarden willen vragen.

De geldverstrekker maakt het hypotheekbedrag over naar een derdengeldenrekening van de notaris. Je krijgt van de notaris een nota van de afrekening waarin de exacte kasstromen staan. Leg je naast de hypotheek ook eigen geld in overleg dan met de notaris wanneer dit geld uiterlijk op de derdengeldenrekening moet staan. Veel banken hebben een beperkt krediet wat je kan overschrijven van €50.000 per dag, begin daarom tijdig of overleg met de bank over de mogelijkheden. 

Maakt een verbouwing onderdeel uit van de financiering dan zal de geldverstrekker daarvoor een bouwdepot openen. Meestal wordt het geld niet overgemaakt naar de notaris, maar ontvang je instructies van de geldverstrekker over hoe het geld beschikbaar wordt gesteld. Vaak wordt er gewerkt met een geblokkeerde rekening en wordt op basis van bewijsstukken het bedrag in termijnen betaald aan de aannemer.

De eerste hypotheekafschrijving

Je bent nu volledig eigenaar van het huis en de hypotheek. De eerste hypotheekafschrijving wijkt af van het maandbedrag dat in de hypotheekofferte staat. Dat komt omdat de rente en aflossing van de eerste kalendermaand samen met de rente over de overige dagen voor de eerste volledige kalendermaand bij elkaar worden opgeteld.

Vanaf nu is de hypotheek onderdeel van je inkomstenbelastingaangifte. Verzamel en bewaar daarom alvast de papieren die je nodig hebt om gebruik te maken van de aftrekposten. Het overzicht met de eenmalige en terugkerende posten kan je hier zien. Wil je niet wachten tot het volgende jaar dan kan je de hypotheekrenteaftrek ieder moment terugvragen. Je ontvangt het bedrag dan in delen terug van de belastingdienst. Maak daarvoor gebruik van een VT-formulier op de site van de belastingdienst. 

Hogere inschrijving hypotheek

In de notariële akte staan alle afspraken rondom de hypotheek; waaronder het bedrag waarop de geldverstrekker maximaal recht heeft. Je kan ervoor kiezen dat dit bedrag hoger is dan het bedrag dat je daadwerkelijk leent. Door de hogere inschrijving van je hypotheek heb je extra bestedingsruimte voor bijvoorbeeld een verbouwing aan de woning op een later tijdstip. Deze mogelijkheid biedt je gemak omdat je voor een extra lening niet opnieuw naar de notaris hoeft. Een hogere inschrijving kent ook nadelen, ongeacht het bedrag dat je leent, banken zien alleen de hoogte van de inschrijving. Daarnaast verloopt de hypotheek niet als je geen schulden meer hebt, je kan namelijk opnieuw geld lenen. Dit type hypotheek wordt ook wel een bankhypotheek genoemd.

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een woning kopen is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven van je leven. Met onze blogs helpen we je door alle fases heen, zorgen we ervoor dat je niets vergeet, geld bespaart en efficiënter te werk gaat.
Gratis advies
Alles onder 1 dak
Onafhankelijk 
Huis kopen
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle