Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Ik wil een hypotheek! Hoeveel kan ik lenen?

Voor je toekomstige droomwoning heb je waarschijnlijk al een aantal eisen bedacht, bijvoorbeeld de locatie in verband met woon- werkverkeer. Wellicht vind je een bepaalde bouwstijl mooi, modern of juist de charmes van de jaren 30, met de gestelde eisen kun je op zoek naar een woning die past binnen de financiële mogelijkheden. Als je met de gestelde eisen veel resultaten krijgt kan je kritischer worden en kijken naar extra wensen.

Hoeveel kan ik lenen?

Om een indicatie te krijgen van hoeveel je kunt lenen kan je gebruik maken van een rekenmodule op het internet. Wil je exact weten hoeveel je kunt lenen is het verstandig om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur, hij kan je exact vertellen wat je mogelijkheden zijn. Naast het maximaal te lenen bedrag is het verstandig om rekening te houden met de maandlasten, door minder dan het maximaal te lenen bedrag te lenen verklein je de kans dat je de hypotheek niet meer terug kunt betalen. Vaak gebeurd da doordat (een van de twee) inkomen(s) (gedeeltelijk) wegvalt door arbeidsongeschiktheid, men kinderen krijgt, voor groot onderhoud komt te staan of er een woningcrisis aanbreekt.

De kosten koper mag je sinds 2018 niet meer meefinancieren, dat betekent dat je dit volledig uit eigen financiële middelen moet betalen. 

Welke hypotheekvormen zijn er

Er zijn verschillende manieren waarop je de hypotheek aflost, elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke het beste bij jou past hangt af van je situatie en je wensen. Hieronder hebben we de verschillende vormen hypotheken benoemt, per hypotheekvorm kun je hier lezen wat dit inhoudt en hoe de aflossing werkt. De volgende hypotheken zijn uitgelegd: annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek, aflossingsvrije hypotheek, bankspaarhypotheek, beleggingshypotheek, hybride hypotheek, levenhypotheek, verhuurhypotheek.

De beschrijving van de hypotheken geeft inzicht in de verschillen tussen de soorten hypotheken. Het is raadzaam om altijd een afspraak te maken met een adviseur zodat je de  de beste keus voor jouw situatie kan maken. 

Kiezen van een goede adviseur

Het is in Nederland verplicht om een hypotheekadviseur in de arm te nemen om een hypotheek te krijgen. De adviseur die het beste bij je past is de adviseur waar je een goed gevoel van krijgt en je kwaliteit levert door de tijd te nemen om je vragen te beantwoorden en je alle informatie geeft die je nodig hebt. Sinds 2012 zijn adviseurs verplicht om direct aan de klant te factureren, dat zorgt voor transparantie. Zo weet je exact hoeveel er in rekening wordt gebracht en waarvoor. Er zijn in Nederland grofweg twee adviseurs, namelijk afhankelijke (deze zijn werkzaam voor een bank) en onafhankelijke adviseurs. Ga met tenminste één onafhankelijke adviseur een intakegesprek aan zodat je zeker 

Type woning

Bij het opstellen van de eisen doe je er verstandig aan rekening te houden met je toekomstige situatie, door een woning te kopen ga je ervan uit er tenminste 5 jaar te blijven wonen. Neem je toekomstige (gezin)situatie mee in keuze, zo voorkom je onnodig verhuizen. Als je van plan bent om in de nabije toekomst kinderen te nemen kan een tweekamerappartement al snel te klein zijn. Door direct te kiezen voor een woning die aansluit op je toekomstige situatie bespaar je extra verhuizen en al snel duizenden euro’s aan belastingen, notariële kosten en andere bijkomende kosten.

Locatie van je woning

Verschillende vergelijkbare woningen kunnen heel uiteenlopend geprijsd zijn, vaak heeft dat te maken met de locatie van de woning. Buurten met veel voorzieningen zijn vaak duurder dan buurten die dit niet hebben, ook het type wijk kan invloed hebben op de prijs van de woning. Bezoek een potentiële woning daarom niet alleen tijdens de bezichtiging, kijk ook ’s avonds hoe de sfeer in de wijk is. Zo krijg je een goed beeld van de wijk waar je komt te wonen en waarom het duurder of juist goedkoper geprijsd is.

De eisenlijst

Iedereen heeft andere eisen aan een woning. Gelukkig maar anders zouden er niet genoeg woningen zijn om aan alle behoeften te voldoen. Hieronder hebben we een lijst gemaakt met verschillende eisen, zo maken we het je zo makkelijk mogelijk om inspiratie op te doen.

Kenmerken van de woning
• Type woning: appartement, tussenwoning, vrijstaand
• Oppervlakte van de woning
• Minimaal aantal slaapkamers
• Prijscategorie
• Staat van de woning
• Bouwperiode
• Aanwezigheid en ligging van de tuin
• Aanwezigheid schuur of garage
• (Eigen) parkeergelegenheid

Ligging van de woning en de buurt
• De plaats van de woning
• Kind vriendelijkheid
• Bereikbaarheid
• Aanwezigheid OV
• Schone buurt
• Specifieke wijk

Aanwezigheid van voorzieningen
• Aanwezigheid van scholen
• Aanwezigheid van winkels
• Sportvoorzieningen
• Recreatiemogelijkheden
• Medische voorzieningen

Bepaal voor jezelf welke zaken prioriteit hebben. Zo vergroot je de kans dat er voldoende woningen zijn binnen jouw criteria. Denk daarom goed na wat je écht belangrijk vindt.

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een woning kopen is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven van je leven. Met onze blogs helpen we je door alle fases heen, zorgen we ervoor dat je niets vergeet, geld bespaart en efficiënter te werk gaat.
Gratis advies
Alles onder 1 dak
Onafhankelijk
Huis kopen
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle