Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

De bouwperiodes - wat zijn de grootste verschillen?

Elke bouwperiode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt met de kenmerken van de verschillende bouwperiodes. Zo weet je direct wat de belangrijke punten zijn bij jouw toekomstige droomwoning. Oudere woningen hebben vaak een hoger verbruik, dat kan je terug zien in het energielabel van de woning. Let hierop zodat je weet of de isolatiewaarde van de woning is verbeterd. 

Jaren 20 woning

Woningen gebouwd voor 1920 zijn gebouwd voor de woningwet. Deze wet had als doel het bouwen van slechte en ongezonde woningen onmogelijk te maken. De steden groeide snel en er ontstond een schaarste aan woningen door de hoeveelheid arbeiders die naar de steden trokken.

De ingemetselde stalen lateibalken drukken het voorliggende metselwerk naar buiten. Hierdoor zijn in sommige gevallen scheuren ontstaan in de muren. Herstelwerkzaamheden hiervan zijn erg kostbaar en reparaties zijn zichtbaar door het afwijkende metselwerk.

Veel van deze woningen hebben last van vochtdoorslag en slechte of geen isolatie. Dit is te verbeteren door spouwmuren te plaatsen of te isoleren, de slechte of ontbrekende isolatie resulteert in hoge energiekosten. De houten elementen zorgen voor extra onderhoud, zeker op het moment dat de woning last heeft (gehad) van vochtdoorslag. Een bouwkundige keuring is nagenoeg noodzakelijk, de woning erkent zijn waarde aan de staat van onderhoud. 

Jaren 30 woning 

Bouwperiode 1920 - 1940: in deze periode werden bijna een miljoen woningen gebouwd in Nederland. De typische jaren 30 woningen zijn nu, 80 jaar later, nog steeds erg populair. De woningen zijn gebouwd met relatief hoogwaardige bouwmaterialen waardoor ze lang meegaan. Doordat er veel nieuwe woningen worden gebouwd verdwijnen de jaren 30 woningen langzaam, dat zorgt voor schaarste waardoor de woningen redelijk prijsvast zijn.

Als je een jaren 30 woning wilt kopen kijk dan of er al verbouwingen zijn gedaan. Het gaat hierbij voornamelijk om het vervangen van het elektrawerk, de waterleidingen, het riool, plafond en de rookkanalen. Gedurende deze periode werd er gebruik gemaakt van loden waterleidingen. Deze kunnen metalen deeltjes loslaten in het drinkwater wat slecht is voor de waterkwaliteit. Loden leidingen herken je aan de grijze kleur. 

Jaren 50 woning 

Bouwperiode 1945 - 1970: Na de tweede wereldoorlog moesten veel huizen herbouwd worden. De nadruk lag niet op de kwaliteit maar op de kwantiteit. Er moesten snel veel woningen gebouwd worden. Veel van deze woningen hebben vurenhouten gevelkozijnen, die zijn erg gevoelig voor houtrot. Controleer of de kozijnen een woning uit deze bouwperiode  reeds vervangen zijn.

Tussen 1965 en 1981 werden veel eengezinswoningen gebouwd met betonnen begane vloeren. Deze vloeren waren vaak van het fabricaat Manta of Kwaaitaal. Aan de fabricaten werd calciumchloride (zout) toegevoegd. Hierdoor kan de bewapening in de vloeren gaan roesten wat zorgt voor betonrot of schade. Controleer altijd of er sprake is van rot of schade aan de betonnen vloeren. 

Voor woningen gebouwd tussen 1955 en 1978 werd vaak gebruik gemaakt van asbesthoudende materialen. Asbestcementplaten zitten vooral in gevels, dakbeschot, in en rondom schoorsten, in of bij cv-installaties, op galerijen van flats en als golfplaatdaken op schuren en garages. Zolang het afgeschermd is, is het geen probleem. Wanneer je gaat verbouwen kan asbest erg schadelijk zijn., controleer daarom altijd of het verwijderd is. 

Jaren 70 woning

Bouwperiode 1970 - 1980: De architectuur en kwaliteit van de woningen gebouwd tussen 1970 en 1980 zijn een stuk beter dan voorgaande jaren. Wel is het belangrijk rekening te houden met kwaaitaal- en mantavloeren, de aanwezigheid van asbest en vurenhouten gevelkozijnen. Het voegwerk van woningen in deze bouwperiode is doorgaans niet erg goed.

Woningen gebouwd voor 1980 moeten gecontroleerd worden op het elektrawerk, de capaciteit van de groepen en de verdeling hiervan. Indien er een modernisering is doorgevoerd controleer dan of dit op een veilige manier is gebeurd. Vooral bij natte ruimtes is dit een aandachtspunt.

Een Cv-installatie gaat maximaal 15 jaar mee. Installaties gebouwd in de jaren 70 hebben een andere diameter dan de huidige installaties. Mocht dit nog niet vernieuwd zijn houd dan rekening met extra kosten vanwege de aanpassing van de diameter. Verder zijn de onderhoudskosten relatief laag, woningen hebben een goede isolatie door het dubbel glas, dak- en spouwmuurisolatie zijn bij deze woningen standaard. 

Jaren 80 woning

Bouwperiode 1980 - 1990: Na 1979 daalde de vraag naar woningen sterk, zo sterk dat er bijna alleen maar gesubsidieerde woningen werden gebouwd. Het minimaliseren van bouwkosten en -lasten werden beperkt. Energiebesparing stond centraal, waardoor er relatief weinig glasoppervlak is. De woningen hebben een goede isolatie en er is veel gebruik gemaakt van kunststof waardoor de woningen doorgaans onderhoudsarm zijn. Let wel op het type vloeren dat is gebruikt. Ook hier werd nog steeds gebruik gemaakt van Kwaaitaal- en Mantavloeren. Asbestgebruik was aanzienlijk verminderd maar asbestcement werd nog wel gebruikt als kozijnvulling.

Jaren 90 woning

Na 1990 is het bouwbesluit ingevoerd, daarin staan de normen, kwaliteiten en voorschriften beschreven betreffende de bouw van nieuwe woningen. Hierdoor is de kwaliteit en luxe van de woningen aanzienlijk toegenomen. Er werd gebruik gemaakt van kwalitatief hoogwaardige en onderhoudsarme materialen. Voor deze woningen hoef je geen grote problemen te verwachten, de woningen zijn goed geïsoleerd waardoor de stookkosten laag zijn.

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een woning kopen is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven van je leven. Met onze blogs helpen we je door alle fases heen, zorgen we ervoor dat je niets vergeet, geld bespaart en efficiënter te werk gaat.
Gratis advies
Alles onder 1 dak
Onafhankelijk
Huis kopen
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle