Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Hoe werkt kopen onder voorbehoud van financiering?

Als je een bod op een woning gaat doen, moet je zo snel mogelijk de financiering regelen. Het aanvragen van een hypotheek is een intensief proces dat enkele weken in beslag kan nemen. Het voorkomen van vertraging bij de aanvraag van je hypotheek is belangrijk; dit in verband met het voorbehoud van financiering. In de meeste contracten wordt het voorbehoud van financiering meegenomen, lukt het niet om de financiering rond te krijgen dan kun je dankzij deze bepaling zes tot acht weken na tekenen van het koopcontract de koop terugdraaien. Als de termijn van 8 weken is verstreken kan je nog steeds onder de koop uit maar dan heeft de verkoper recht op 10% van de overeengekomen prijs. Om dit te voorkomen wil je ruim voordat de termijn van je financieringsvoorbehoud verloopt een definitief antwoord van de geldverstrekker hebben. Dit voorkomt stress en hoge kosten.

Hoe werkt het financieringsvoorbehoud

Het voorbehoud wordt opgenomen in de ontbindende voorwaarden van het contract. Binnen de gestelde termijn van 8 weken moet de financiering rond zijn, toch is dat in sommige gevallen niet genoeg. In sommige gevallen kan deze periode in samenspraak met de verkopende partij verlengd worden, toch is het verstandig om voordat je het biedproces begint contact op te nemen met de geldverstrekker zodat je weet wat je mogelijkheden zijn.

Is jouw situatie niet de standaard twee inkomenssituatie, moet je bepaalde gegevens opvragen of heb je op dit moment nog geen volledige documentatie? Begin dan tijdig aan het gesprek met je geldverstrekker, zo heb je de mogelijkheid om alle documenten op tijd in te leveren. Dit zijn de voornaamste redenen waardoor hypotheekaanvragen vertraging oplopen. 

Een huis kopen met ontbindende voorwaarden

Naast het voorbehoud van financiering kan je ook de uitslag van een bouwkundige keuring opnemen in de ontbindende voorwaarden. Kiezen voor een bouwkundige keuring wordt voornamelijk bij oudere woningen aangeraden maar is eigenlijk altijd aan te raden, zelfs bij nieuwbouwprojecten. Zo weet je vooraf of je voor eventuele onderhoudskosten komt te staan en hoeveel dat je gaat kosten.

Ben je van plan om een grondige renovatie door te voeren of zelfs een nieuwe woning te bouwen op de grond van het oude huis vraag dan eerst de noodzakelijke vergunningen aan bij de gemeente zodat je vooraf weet welke mogelijkheden je hebt.

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle