Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Het kopen van een nieuwbouwhuis - de tijdlijn

Het kopen van een nieuwbouwhuis begint bij het opstellen van je eisen. Waaraan moet jouw huis voldoen? In welke plaats wil je wonen en wat is je budget? Wil je faciliteiten dichtbij huis of zoek je juist de rust op? Heb je kinderen die naar school gaan of zoek je een huis om in oud te worden. Allemaal zaken die bepalen waar je gaat zoeken naar nieuwbouwprojecten.

Als je interesse hebt in een nieuwbouwproject kan je contact opnemen met de makelaar. Hij kan je meer over het project vertellen en je krijgt te horen welke mogelijkheden er zijn. Doe je mee dan is het wachten op het telefoontje van de makelaar dat je bent ingeloot.

Het optiegesprek

Tijdens het optiegesprek krijg je meer informatie over jouw huis, ook wel het object of het bouwnummer genoemd. Deze informatie is als aanvulling op de koopbrochure die je krijgt tijdens het bekijken en het inschrijven op het nieuwbouwproject. Tijdens het optiegesprek ontvang je de technische plattegrond, de meer- en minderwerklijst en de afwerkstaat.

Op de technische plattegrond vind je alle aansluitingen van je nieuwe woning. Denk hierbij aan stopcontacten, het leidingwerk, de lichtpunten en schakelaars. Op de meer- en minderwerklijst staan de aanvullende opties die je kan kiezen om je woning naar wens te maken. Je kan bijvoorbeeld stopcontacten veranderen of toevoegen, of het verplaatsen van binnenmuren. In de afwerkstaat staat een materialenlijst die gebruikt wordt voor de bouw van de woning. 

Wil je overgaan tot de koop van het nieuwbouwproject dan krijg je te maken met de aannemingsovereenkomst. 

Het oriëntatiegesprek met de hypotheekadviseur

Nadat de aankoopstukken zijn ontvangen ga je indien nodig nog op zoek naar een geldverstrekker voor je nieuwe woning. De meeste geldverstrekkers bieden eerst een oriëntatiegesprek aan, zo’n gesprek kan plaatsvinden voordat je een woning toegewezen hebt gekregen. Zo weet je vooraf hoeveel geld je kan lenen op basis van jouw inkomen en vermogen en tegen welke voorwaarden. Op deze manier kan je tijdens de loting van een nieuwbouwproject snel schakelen.

Ondertekenen koop- en aannemingsovereenkomst

In de koop- en aannemingsovereenkomst staan de rechten en plichten van de koper en de verkoper, in dit geval de ontwikkelaar. Je tekent voor de koop van de grond en de aannemingsovereenkomst van de bouw. Hierin staat onder andere beschreven hoeveel tijd de bouw in beslag neemt, een aanvullende bouwgarantie beschermt je tegen het faillissement van de aannemer. De aannemingsovereenkomst kan getekend worden onder voorbehoud van financiering, na een bepaalde vooraf vastgestelde periode moet de financiering rond zijn. Vaak wordt de bouw al gestart voordat de financiering volledig rond is.

Het hypotheekbudget

Voor een nieuwbouwwoning is de vraagprijs vooraf vastgesteld. Boven op de vraagprijs komen vaak nog extra kosten zoals makelaars- en notariskosten. Meerwerk zorgt voor extra kosten én kan de waarde vermeerderen; bijvoorbeeld door het installeren van een keuken, badkamer of een uitbouw. Deze werkzaamheden zitten niet altijd bij de prijs opgenomen, daarom kan de geldverstrekker vragen naar het budget dat je hebt gereserveerd voor de realisatie van zaken zoals een keuken, badkamer en de vloerafwerking. Daarnaast kan er ook een taxatierapport gevraagd worden op basis van het meerwerk. Hierdoor kan de waarde van de woning toenemen waardoor je een hogere hypotheek kán krijgen, of een taxatierapport nodig is hangt af van je woningwensen.

Het adviesgesprek met de hypotheker

Tijdens het hypotheekadviesgesprek met de adviseur wordt het hypotheekvoorstel voor je nieuwe woning definitief. Er wordt duidelijk of je de woning echt kan betalen en welke maandelijkse lasten hierbij horen. Misschien heb je nu al een koophuis dat je wil verkopen op het moment dat de nieuwbouwwoning af is, in dat geval kan een overbruggingsfinanciering interessant zijn. Heb je een huurwoning dan moet je er blijven wonen tot de nieuwe woning af is. In beide gevallen kom je te staan voor dubbele woonlasten, soms kan je (een gedeelte van) de dubbele lasten meefinancieren in de hypotheek. Laat je altijd goed informeren over alle opties en de bijkomende kosten.

De ondertekening van de hypotheekakte

Als de geldverstrekker de hypotheek accepteert worden alle stukken naar de notaris verzonden. Hier vindt de ondertekening van de hypotheekakte plaats, en daarmee is de financiering van je nieuwbouwwoning officieel rond. Omdat de woning nog gebouwd wordt, wordt het hypothecaire bedrag in delen betaald en wordt bewaard op een zogenoemd bouwdepot  Hieruit worden de termijnen betaald.

Meer- en minderwerk

Bij het bouwtraject is een onafhankelijke bouwbegeleider betrokken, diegene is het aanspreekpunt bij vragen over de bouw. Met de bouwbegeleider wordt ook het meer- en minderwerk besproken.

De bouw

De belangrijkste keuzes zijn gemaakt als de bouw gestart is, daardoor heb je de meeste deadlines gehad. Je moet alleen nog kleine afwerkkeuzes maken en kan naar de kijkmomenten gaan. Maak daar zoveel mogelijk gebruik van zodat je qua afwerking de juiste keuzes maakt. Je kan je dan bezig gaan houden met de vormgeving van het interieur en de vloer.

De oplevering 

Als de woning klaar is, kan je gaan verhuizen.  Maak daarvoor gebruik van onze verhuischecklist, zo weet je zeker dat je niets vergeet!

Je contactpersonen

Tijdens de ontwikkeling van het nieuwbouwproject heb je contact met verschillende personen. De ontwikkelaar heeft de vergunning gekregen van de gemeente en een ontwerp laten maken door de architect. Vervolgens krijgt de aannemer de opdracht om het ontwerp tot uitvoering te brengen. In het begin heb je contact met de makelaar en de hypotheekadviseur, voor de keuzes van het meer- en minderwerk heb je contact met een bouwbegeleider. De bouwbegeleider is de persoon tussen de kopers en de aannemer. Je wordt via nieuwsbrieven op de hoogte gehouden, bij de kijkmomenten en de oplevering is de aannemer of de verantwoordelijke van de bouw aanwezig. 

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle