Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Helpt een werkgeversverklaring bij je hypotheek?

In dit artikel geven we je informatie over de:

  • werkgeversverklaring;
  • digitale werkgeversverklaring;
  • de intentieverklaring
  • de perspectiefverklaring
  • de risico's;
  • het serviceabonnement

 

De werkgeversverklaring is een belangrijk document in het hypotheekproces. Hierin bevestigd de werkgever formeel je inkomenssituatie in combinatie met een recente loonstrook. De werkgever kan de verklaring op papier of digitaal invullen, de werkgeversverklaring wordt door de geldverstrekker kritisch gecontroleerd. Zeker als je eerder een verklaring hebt ingeleverd met foutieve informatie of een vervalste verklaring hebt gebruikt.

Voorkom dat je werkgeversverklaring wordt afgekeurd, hou daarom rekening met de volgende regels:

  • De verklaring moet ingevuld worden door één persoon, hierbij moet dezelfde kleur pen gebruikt worden.
  • De datum van indiensttreding moet overeenkomen met de datum op je salarisstroken.
  • De adresgegevens op de verklaring en de loonstrook moeten gelijk zijn.
  • De verklaring moet voorzien zijn van een bedrijfsstempel. Als er geen stempel is, moet dat in een aparte verklaring worden aangegeven. Die verklaring moet op briefpapier met de huisstijl van het bedrijf zijn opgesteld.
  • De werkgeversverklaring mag niet ouder zijn dan drie maanden.
  • Controleer de tenaamstelling van jezelf, maar ook van je werkgever. Die laatste moet overeenstemmen met de werkgeversverklaring en je salarisstrook.

 

Digitale werkgeversverklaring 

Met de werkgeversverklaring gaat veel mis, gemiddeld wordt zo’n verklaring 2.4 keer heen en weer gestuurd tussen de aanbieder en de adviseur. De inkomensgegevens worden daarom steeds vaker bij de bron aangevraagd. Dat kan je doen door een werkgeversverklaring te downloaden bij mijnuwv.nl, dan ontvang je een digitale werkgeversverklaring met recente inkomensgegevens en het arbeidsverleden. Zo hoef je niet te vragen aan je werkgever om de verklaring, dit voorkomt fouten en versnelt het proces.

Intentieverklaring werkgever

Werk je in loondienst maar heb je nog geen vast contract dan kan je je werkgever om een intentieverklaring vragen. Een intentieverklaring betekent dat je werkgever voornemens is om je in vaste dienst te nemen mist je op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven.

Perspectiefverklaring 

Heb je een flexibel arbeidscontract, omdat je bijvoorbeeld bij een uitzendbureau werkt, dan kan je vragen om een perspectiefverklaring. Deze verklaring biedt je de mogelijkheid om mét een flexibel contract op basis van je huidige werkzaamheden een bevestiging te krijgen waarin staat dat je ten minste het huidige inkomensniveau behoudt. Dit geeft de geldverstrekker zekerheid zodat de kans groter is dat je een hypotheek krijgt ook al heb je geen vast contract.

De risico's
Een belangrijk onderdeel in deze fase van het proces is bepalen welke risico’s je hebt. Risico’s die de geldverstrekker liever afdekt op bijvoorbeeld het gebied van overlijden of arbeidsongeschiktheid. Vaak heeft je adviseur contacten bij verzekeraars waar hij je over kan informeren. Vergelijk zelf altijd de verschillende verzekeringen door bijvoorbeeld te kijken op vergelijkingssites voor verzekeringen.

Een serviceabonnement 
Sommige adviseurs en geldverstrekkers bieden je de mogelijkheid om een serviceabonnement af te sluiten. Voor een vast bedrag per jaar of maand kun je altijd terecht met je vragen over je hypotheek en de bijbehorende verzekeringen. Wat deze service precies inhoudt en wat de kosten hiervan zijn verschilt per aanbieder. Kijk of je echt behoefte hebt aan zo’n servicecontract; vaak is het aantrekkelijker om een adviseur per uur te betalen als financiële kwesties zich aandienen.

Voor het afsluiten van een hypotheek moet je altijd opnieuw de advieskosten betalen. Ook als je al een serviceabonnement hebt. 

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle