Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing
Terug naar overzicht

Wat zijn de belangrijkste vragen aan een verkoopmakelaar

Bij het vinden van de juiste makelaar om jouw eigendom te verkopen, komt er veel kijken. We hebben 10 belangrijke vragen opgesteld die je moet stellen om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt: 

1. Hoe lang staan ​​huizen in dit gebied doorgaans te koop?
Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de tijd dat een huis op de markt blijft, zoals prijs, veranderende rentetarieven en economische trends. Het is fijn om vooraf om een ​​idee te krijgen van hoelang het proces van het verkopen van jouw huis zal duren, en je makelaar zou een duidelijk beeld moeten hebben van welke 

2. Welk type contract biedt de makelaar je aan?
Er zijn verschillende soorten makelaarscontracten en elk heeft voordelen en nadelen, dus zorg ervoor dat je weet wat je wordt aangeboden. In sommige contracten staat dat jouw makelaar de enige mag zijn die de woning gedurende een bepaalde periode verkoopt, terwijl andere je de mogelijkheid geven om de woning bij meerdere makelaars laten verkopen. Let op de lengte van het aangeboden contract - als de makelaar je heeft verteld hoelang het duurt om jouw huis te verkopen, moet het contract dit weerspiegelen.

3. Heeft u eerder een woning zoals het mijne verkocht?
Makelaars die vergelijkbare huizen als die van jou hebben verkocht, zullen de functionaliteiten waarnaar huidige kopers op zoek zijn kennen. Ze hebben ook meer kans dat ze al een grote pool van potentiële kopers in hun contacten hebben, zodat ze jouw huis rechtstreeks aan hen kunnen presenteren en kunnen adverteren voor nieuwe kopers.

4. Hoe goed ken je het gebied?
Het is belangrijk dat de persoon die jouw huis laat zien iemand is die de omgeving goed kent, zodat hij of zij een persoonlijke kennis heeft van nabijgelegen scholen, vervoersnetwerken en andere belangrijke voorzieningen. Je wilt dat ze het idee om in jouw huis te wonen echt kunnen verkopen, en iemand met ervaring uit de eerste hand van de omgeving is het beste in staat om dat te doen.

5. Hoe snel staat mijn woning te koop?
Voordat jouw woning op de markt komt, heb je een taxatie nodig, er moet een fotograaf komen, de makelaar moet een advertentie maken en misschien wordt er zelfs een brochure gemaakt worden. Door aan de makelaar te vragen hoeveel tijd hij of zij nodig heeft om de woning voor te bereiden voor de verkoop kun je onverwachte vertragingen voorkomen en weet je hoeveel tijd je hebt om de laatste zaken aan of in de woning te doen om de woning verkoopklaar te maken. 

6. Hoe gaan jullie mijn eigendom op de markt brengen?
Het is belangrijker dan ooit dat uw huis op de best mogelijke manier wordt gepresenteerd aan potentiële kopers, dus zorg ervoor dat je erachter komt hoe de makelaar dit van plan is. Online aanbiedingen en etalages zijn standaard marketingmethoden, maar sommige makelaars bieden sociale media-promotie en kwaliteitsbrochures aan om te adverteren wat het huis te bieden heeft.

7. Hoe gaat u met mij communiceren?
Sommige makelaars communiceren via e-mail of whatsapp, terwijl anderen de voorkeur geven aan regelmatige telefoontjes of persoonlijke ontmoetingen regelen. Wat jouw voorkeur met betrekking tot methode en frequentie ook is, je kunt het beste vooraf de verwachtingen schetsen om snelle en gemakkelijke communicatie tijdens het verkoopproces mogelijk te maken.

8. Hoe voer je bezichtigingen uit?
Bezichtigingen zijn essentieel voor elke verkoop van onroerend goed, dus het is van vitaal belang dat je duidelijk weet hoe ze zullen worden uitgevoerd. Tijdstip en duur van bezichtigingen, hoeveel bezichtigingsdagen er zijn je krijgt en hoeveel mensen er komen, zijn allemaal goede dingen om te vragen. Dit is vooral belangrijk als je jonge kinderen of huisdieren hebt, zodat je tijdig regelingen kunt treffen voor een oppas om de bezichtigingen zo makkelijk mogelijk te maken.

9. Wat is het vervolgtraject met kopers die de woning hebben bezichtigd?
Na de bezichtigingen is het belangrijk dat je weet welke vervolgstappen de makelaar neemt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de potentiële koper een aankoopkeuring wil laten uitvoeren of een bod uitbrengt onder voorbehoud van financiering. Het is dan plezierig om te weten hoelang dit duurt zodat je weet waar je aan toe bent, zodat een ​​vlotte verkoop wordt gegarandeerd. Hoe efficiënter en grondiger dit proces is, hoe kleiner de kans dat een verkoop niet doorgaat.

10. Behandelt u de onderhandelingen over aanbiedingen en de voortgang van de verkoop?
Wanneer je een bod ontvangt, moet de makelaar bereid zijn om je te helpen onderhandelen voor de best mogelijke prijs. Zodra je een bod hebt geaccepteerd, is het plezierig om contact te houden met de makelaar over het verdere verloop. Zo zorg je ervoor dat de verkoop zo snel mogelijk wordt afgerond, zodat je gerust kunt zijn dat alles is geregeld.

Wellicht ook interessant:

Gerelateerd Advies

Ervaringen van anderen

© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-leftarrow-right