Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Wat zijn de voordelen van nieuwbouw?

Een nieuwbouwwoning is, onder meer via meer- en minderwerk, naar eigen smaak in te richten. Je kunt de tuin zelf ontwerpen. Ga je voor bestrating of veel groen? Naast de voordelen van het huis zelf kun je ervoor kiezen om een dakkapel te nemen, de garage te isoleren of zelfs bij de woning te betrekken. Ook eventuele water- en stroomaanleg naar de tuin (of oprit) zijn eenvoudiger te realiseren als het huis gebouwd wordt.

Koop je een nieuwbouwhuis? Dan heeft dit de volgende voordelen:

Er zijn een aantal voordelen aan het kopen of huren van een nieuwbouwwoning:

 1. Nieuwe woningen zijn vaak energiezuiniger: nieuwe woningen zijn vaak voorzien van energiebesparende maatregelen, zoals dubbel glas, HR-ketels en isolatie. Dit kan leiden tot lagere energiekosten.

 2. Nieuwe woningen zijn vaak goed geïsoleerd: goede isolatie zorgt ervoor dat het in de woning comfortabel is, ook als het buiten koud is. Dit kan leiden tot lagere stookkosten.

 3. Nieuwe woningen zijn vaak onderhoudsvriendelijk: nieuwe woningen hebben vaak nog geen onderhoud nodig, wat betekent dat je in het begin minder kosten hebt voor onderhoud.

 4. Nieuwe woningen hebben vaak een modern design: nieuwe woningen zijn vaak ontworpen met aandacht voor het gebruik van ruimte en licht. Dit kan leiden tot een comfortabelere en aantrekkelijkere woning.

 5. Nieuwe woningen zijn vaak goed gelegen: nieuwbouwwoningen worden vaak gebouwd op goed bereikbare en aantrekkelijke locaties, zoals in de buurt van voorzieningen en openbaar vervoer.

 6. Nieuwe woningen zijn vaak gemakkelijker te financieren: omdat nieuwbouwwoningen vaak nog niet gebouwd zijn, is het gemakkelijker om een financiering te regelen voor de aankoop of huur van de woning.

Het is wel belangrijk om te bedenken dat nieuwbouwwoningen vaak duurder zijn dan bestaande woningen. Het is daarom verstandig om goed te bekijken of een nieuwbouwwoning financieel haalbaar is voor je.

Nieuwbouw duurder dan een bestaande woning?

Er zijn een aantal redenen waarom nieuwbouwwoningen vaak duurder zijn dan bestaande woningen:

 1. Nieuwe woningen zijn vaak groter en beter uitgerust: misschien zoek je naar een ruimere woning met moderne voorzieningen, zoals een open keuken of een badkamer met inloopdouche. Dit kan de prijs van de woning verhogen.

 2. Nieuwe woningen zijn vaak energiezuiniger: als je op zoek bent naar een woning met lagere energiekosten, kan een nieuwbouwwoning een goede optie zijn. Nieuwe woningen zijn vaak voorzien van energiebesparende maatregelen, zoals dubbel glas, HR-ketels en isolatie.

 3. Nieuwe woningen zijn vaak onderhoudsvriendelijker: het kopen of huren van een nieuwe woning betekent dat je in het begin minder kosten hebt voor onderhoud. Dit kan een voordeel zijn als je op zoek bent naar een woning zonder onderhoudsachterstand.

 4. Nieuwe woningen zijn vaak goed gelegen: misschien zoek je naar een woning op een goed bereikbare en aantrekkelijke locatie, bijvoorbeeld in de buurt van voorzieningen en openbaar vervoer. Dit kan de prijs van de woning verhogen.

 5. Nieuwe woningen zijn vaak in populariteit: nieuwbouwwoningen zijn vaak populairder dan bestaande woningen, wat kan leiden tot een hogere vraag en daarmee een hogere prijs.

Houd er rekening mee dat de prijs van een nieuwbouwwoning ook afhankelijk is van de locatie, de grootte van de woning en het aanbod van woningen in de regio.

Nadelen van een nieuwbouwwoning

Er zijn ook een aantal nadelen aan het kopen of huren van een nieuwbouwwoning:

 1. Nieuwe woningen zijn vaak duurder: nieuwe woningen zijn vaak duurder dan bestaande woningen. Dit kan betekenen dat het moeilijker is om een financiering te regelen of dat je een hoger hypotheekbedrag moet betalen.

 2. Nieuwe woningen zijn vaak nog niet gebouwd: als je een nieuwbouwwoning koopt of huurt, betekent dit vaak dat de woning nog niet gebouwd is. Dit kan betekenen dat je langere tijd moet wachten voordat je in de woning kunt intrekken.

 3. Nieuwe woningen zijn vaak gelegen in nieuwbouwwijken: nieuwbouwwoningen zijn vaak gelegen in nieuwbouwwijken, wat betekent dat de omgeving nog niet zo voltooid is. Dit kan betekenen dat er nog geen voorzieningen in de buurt zijn of dat de verkeerssituatie nog niet op orde is.

 4. Nieuwe woningen zijn vaak minder karakteristiek: als je op zoek bent naar een woning met karakter, kan een nieuwbouwwoning minder aantrekkelijk zijn. Nieuwe woningen zijn vaak modern en karakterloos.

 5. Nieuwe woningen zijn vaak minder groen: nieuwbouwwoningen zijn vaak minder groen dan bestaande woningen, omdat er geen bomen en planten zijn die al lange tijd staan. Dit kan leiden tot een minder aangename leefomgeving.

Bedenk dat de nadelen van nieuwbouw afhankelijk zijn van je persoonlijke voorkeuren en situatie. Het is daarom verstandig om goed te bekijken wat voor jou de belangrijkste factoren zijn bij het kiezen van een woning.

Wat gebeurt er als een woningbouwproject niet haalbaar blijkt te zijn?

Als een nieuwbouwproject niet haalbaar blijkt te zijn, kan dat verschillende gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat het project niet doorgaat en dat de ontwikkelaar op zoek moet naar andere manieren om het project wel haalbaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van het ontwerp of door het zoeken naar andere financieringsmogelijkheden. Als het niet mogelijk is om het project haalbaar te maken, kan het zijn dat het project helemaal niet doorgaat en dat de ontwikkelaar op zoek moet naar andere projecten om te ontwikkelen. In ieder geval is het belangrijk om goed te onderzoeken wat de oorzaak is van het niet haalbaar zijn van het project en of er manieren zijn om het wel haalbaar te maken voordat er definitieve beslissingen worden genomen.

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle