Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Hoe werkt de lootprocedure bij nieuwbouw?

In Nederland gebeurt de verdeling van nieuwbouwwoningen op verschillende manieren, afhankelijk van de wijk en het bouwproject. Soms worden woningen verkocht via een openbare verkoop, waarbij iedereen die interesse heeft een bod kan uitbrengen. In andere gevallen worden woningen toegewezen via een loting.

Bij een loting wordt een aantal criteria vastgesteld, zoals inkomen, gezinssamenstelling en huidige woonsituatie. Mensen die aan deze criteria voldoen kunnen zich inschrijven voor de loting. Vervolgens worden de woningen toegewezen via een loting, waarbij iedereen die zich heeft ingeschreven een gelijke kans heeft om een woning te krijgen.

Het is belangrijk om te weten dat de procedure voor de verdeling van nieuwbouwwoningen kan verschillen per wijk of per bouwproject. Het is daarom verstandig om goed op de hoogte te zijn van de specifieke regels voor het bouwproject waarin je geïnteresseerd bent.

Hoe blijf ik op de hoogte van nieuwbouwprojecten?

 1. Meld je aan bij een woningbouwvereniging of makelaar: veel woningbouwverenigingen en makelaars hebben een e-maillijst waarmee ze mensen op de hoogte houden van nieuwe bouwprojecten in hun regio.

 2. Volg bouwprojecten op sociale media: sommige bouwbedrijven en makelaars plaatsen informatie over nieuwe projecten op hun sociale media-accounts.

 3. Zoek naar websites die zich richten op nieuwbouwprojecten: er zijn websites die zich specifiek richten op het presenteren van nieuwbouwprojecten in Nederland.

 4. Zoek naar websites van gemeenten: sommige gemeenten hebben een eigen website waar ze informatie geven over nieuwbouwprojecten in hun regio.

 5. Neem contact op met een makelaar: een makelaar kan je informeren over beschikbare nieuwbouwwoningen in je gewenste regio.

De procedure

Er is een groot tekort aan woningen, daardoor wordt er veel nieuw gebouwd. Kantoren worden getransformeerd tot woningen en stukken land moeten plaats maken voor nieuwe wijken. Veel nieuwbouw-projecten hebben te maken met een loting, deze kan uitgevoerd worden door een notaris. Als jouw naam als eerst wordt getrokken, dan heb je de eerste keus op de woning waarvoor je je hebt ingeschreven. De makelaar zal in dat geval contact met je opnemen. Het wisselt per project hoe de loting in elkaar zit, het is daarom verstandig om tijdens de informatieavond dit na te vragen bij de verkopende makelaar.

Waarmee moet je rekening houden tijdens de lotingprocedure

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je meedoet aan een lotingprocedure voor een nieuwbouwproject:

 1. Zorg dat je voldoet aan de gestelde criteria: vaak zijn er bepaalde criteria waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de loting, zoals een bepaald inkomen of gezinssamenstelling. Zorg dat je voldoet aan deze criteria om zeker te zijn van je kans op een woning.

 2. Schrijf je tijdig in: zorg dat je op tijd bent met het aanmelden voor de loting. Soms is er een deadline voor het inschrijven en als je te laat bent, kun je niet meedoen aan de loting.

 3. Wees voorbereid op afwijzing: helaas is het mogelijk dat je niet geselecteerd wordt tijdens de loting. Wees hierop voorbereid en zorg dat je alternatieven hebt, zodat je niet met lege handen komt te staan als je niet geselecteerd wordt.

 4. Volg de procedure nauwkeurig op: zorg dat je goed op de hoogte bent van hoe de lotingprocedure verloopt en volg deze nauwkeurig op. Zo weet je zeker dat je niets mist en dat je maximale kans hebt op een woning.

Ingeloot

Heb je de woning te pakken? Gefeliciteerd! Als je al informatie hebt ingewonnen over je maximale hypotheek weet je in ieder geval zeker dat je de woning niet door financieringsproblemen achteraf toch moet laten gaan. Je hebt nu het recht om het huis te kopen, toch betekent dat niet dat je verplicht bent om te kopen. Het is nu interessant om te kijken hoe je het huis naar jouw wens wilt inrichten. Hiervoor is het verstandig om de aannemings- overeenkomst goed door te lezen zodat je zeker weet dat jouw droomhuis overeenkomt met al je wensen.

Uitgeloot

Als je wordt uitgeloot voor een woning, dan kom je op de reservelijst te staan. Dat kan bijvoorbeeld wanneer iemand toch van de woning afziet of de financiering niet rond kan krijgen. Dit klinkt misschien alsof het een geen schijn van kans heeft om de woning te bemachtigen maar vaak valt dit wel mee. De meeste mensen die op de reservelijst staan kijken daarna verder. Hierdoor kunnen mensen nadat ze ingeloot zijn toch af van de woning waardoor jouw plaats op de reservelijst stijgt. Mocht dit niet zo zijn dan heb je helaas je woning niet kunnen bemachtigen.

Hoe ziet de lotingprocedure eruit bij nieuwbouwprojecten?

De lotingprocedure kan verschillen per bouwproject of woningbouwvereniging. Toch zijn er enkele stappen die vaak terugkomen in de lotingprocedure:

 1. Aanmelden: om mee te doen aan de loting moet je je aanmelden. Dit kan via een formulier op de website van de woningbouwvereniging of via een andere aanmeldingsmethode die wordt aangegeven.

 2. Controle van de aanmelding: na aanmelding wordt je aanmelding gecontroleerd op basis van de gestelde criteria. Als je aanmelding niet compleet is of als je niet voldoet aan de criteria, kan je niet meedoen aan de loting.

 3. Uitnodiging voor de loting: als je aanmelding compleet is en je voldoet aan de gestelde criteria, ontvang je een uitnodiging voor de loting.

 4. Loting: tijdens de loting worden de woningen toegewezen aan de aanwezigen op basis van een loting.

 5. Bevestiging van de woning: als je een woning toegewezen krijgt, ontvang je een bevestiging van de woningbouwvereniging.

 6. Overeenkomst tekenen: voordat je in de woning kunt intrekken, moet je een huurovereenkomst tekenen met de woningbouwvereniging.

Het is belangrijk om te weten dat de lotingprocedure kan verschillen per bouwproject of woningbouwvereniging. Het is daarom verstandig om goed op de hoogte te zijn van de specifieke regels voor het bouwproject waarin je geïnteresseerd bent.

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een woning kopen is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven van je leven. Met onze blogs helpen we je door alle fases heen, zorgen we ervoor dat je niets vergeet, geld bespaart en efficiënter te werk gaat.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
voordelen nieuwbouw
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle