Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

De hypotheekvoorwaarden, wat is belangrijk?

De kwaliteit van een hypotheek wordt niet alleen bepaald door de hypotheekvorm; ook door de rente en de voorwaarden van de hypotheek. Bij het afsluiten is het lastig om in te schatten of de voorwaarden – op de lange termijn – goed of slecht zijn voor jouw situatie. Wat voor jou heel belangrijk is kan voor een ander irrelevant zijn. Bij één geldverstrekker kan het zijn dat vergelijkbare hypotheken onder andere voorwaarden worden aangeboden.

Zorg dat je weet wat het effect van de voorwaarden is, soms kan je bijvoorbeeld extra rentekorting krijgt wanneer je bepaalde producten afneemt bij dezelfde geldverstrekker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een betaalrekening of een verzekering. Zijn deze extra producten duurder dan wat je nu betaald dan daalt daarmee je voordeel. Ook beperkt het je keuzemogelijkheden en maakt het overstappen naar een andere bank in de toekomst duurder.

De verschillen tussen de diverse hypotheekproducten van een aanbieder zitten meestal in de geldigheidsduur van de offerte. Aangevuld met extra zaken zoals een hoger boetevrij aflospercentage of het meedalen van de rente tijdens de offertelooptijd. Vaak kies je het product met de uitgebreide voorwaarden voor een lange geldigheidsduur van de offerte. 

Geldigheid hypotheek offerte

Een belangrijke voorwaarde om rekening mee te houden bij de keuze voor de hypotheek en de geldverstrekker is de geldigheid van de offerte. Wanneer een geldverstrekker een offerte uitbrengt, kun je daar gedurende een bepaalde periode (de offertetermijn) rechten aan ontlenen. Welke rechten dit zijn staat vermeld op de offerte, vaak zijn de offertes drie maanden geldig. Er zijn ook offertes die een jaar geldig zijn, dat is bijvoorbeeld interessant wanneer je een woning hebt gekocht en de overdracht pas over 6 maanden plaatsvindt. Hiervoor is het belangrijk dat de geldigheidsduur wordt afgestemd op jouw situatie.

Productlijnen hypotheek

Sommige geldverstrekkers bieden verschillende productlijnen aan, met verschillende rentetarieven. Een lange offertetermijn betekent meestal een hogere rente, je hebt immers meer zekerheid. Moet je vanwege de geldigheidsduur een duurder product kiezen, kijk dan of je na afloop van de termijn kan overstappen naar een productlijn met een lagere rente.

Budgethypotheken

De budgethypotheken bieden vaak een aantrekkelijke rente, echter wanneer de economie aantrekt waardoor de rentes dalen zie je vaak dat er problemen ontstaan. Wanneer de markt aantrekt worden woningen meer waard, daardoor daalt de verhouding tussen de financiering ten opzichte van de waarde van de woning. De hypotheekrente die hoort bij deze verhouding kan meer dan een procent lager zijn dan de afgesloten hypotheekrente. De geldverstrekker biedt bij dit soort hypotheken echter vaak geen mogelijkheid om de hypotheekrente te verlagen. Dat kan pas aan het einde van de rentevaste periode. 

De rentevaste periode en de voorwaarden

Hoe gunstig de voorwaarden bij een hypotheek zijn ligt altijd aan je persoonlijke situatie. Als je bijvoorbeeld voornemend bent om te verhuizen binnen 5 tot 10 jaar heeft het weinig zin om de rente voor 20 jaar vast te zetten, als die hypotheek geen verhuisfaciliteit heeft. Het is dan belangrijk dat je de hypotheek kan meeverhuizen.

Sommige geldverstrekkers verlagen automatisch de rente zodra de schuld door aflossing onder een bepaalde risicoklasse komt. Dat heeft geen meerwaarde als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, extra wil aflossen of je hypotheek al in de laagste risicoklasse valt. 

Boete bij extra aflossen hypotheek

Dit geldt ook voor de hoogte van het boetepercentage. Als je niet van plan bent om extra af te lossen dan is een minimaal boetevrij bedrag van 10% voldoende. Deze voorwaarden kunnen een aantrekkelijke extra zijn maar het is niet altijd logisch om er een hogere prijs voor te betalen.

Voorbeeld

Voorbeeld: er zijn twee geldverstrekkers en de looptijd van de hypotheek is 20 jaar. Bij verstrekker A betaal je 0.15 procent meer rente dan bij geldverstrekker B. Verstrekker A verlaagd de rente automatisch wanneer de schuld/marktverhouding daalt (laan to value) en het omslagpunt is 11 jaar. Dan is het in dat geval aantrekkelijker om te kiezen voor verstrekker A, ondanks dat de rente in eerste instantie hoger is. Loopt de hypotheek korter dan het omslagpunt, dan is het aantrekkelijker om te kiezen voor verstrekker B. Maak daarom altijd een vergelijking gebaseerd op jouw persoonlijke situatie. 

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle