Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Hoe werkt het oversluiten van een spaarhypotheek

De verhuisregeling is aantrekkelijk om een lage rente mee te nemen bij de financiering van een nieuwe woning. Heb je een spaarhypotheek dan kan het juist interessant zijn om een hogere rente mee te nemen; bij een lage rente bij een spaarhypotheek betaal je namelijk meer premie voor de spaarverzekering. Het bedrag dat je hiervoor betaald maakt deel uit van de maandelijkse lasten van de spaarhypotheek. Opgebouwde premie zorgt voor de opbouw van vermogen waarmee aan het einde van de looptijd van de hypotheek de schuld wordt afgelost. Oversluiten naar een lagere hypotheekrente is voor een spaarhypotheek, door de stijging van de premie, vaak niet aantrekkelijk.

Het voordeel van een verhuisregeling is dat je de rente van de hypotheek kan meenemen. Deze blijft namelijk geldig voor de resterende rentevaste periode. Daarnaast kunnen lopende polissen en rekeningen onder dezelfde voorwaarden meegenomen worden. Bij sommige geldverstrekkers betaal je niet opnieuw de afsluitkosten als je de hypotheek oversluit. Kan je op het moment van verhuizen een betere hypotheek krijgen dan je huidige hypotheek, kan je bij spaarhypotheken vaak zonder boete aflossen.

Kijk bij de verhuizing altijd naar het aanbod van andere geldverstrekkers, zelfs al heb je een verhuisregeling. Doordat er veel nieuwe aanbieders zijn, is de hypotheekmarkt volop in beweging. Soms is het oversluiten naar een hypotheek van een andere geldverstrekker voordeliger op basis van de rente of andere voorwaarden.

Tip: bij het oriënteren naar een nieuwe hypotheek is het advies om tenminste één keer met een onafhankelijke adviseur te praten. Hier wordt onder het kopje de hypotheekadviseur uitgelegd waarom dat belangrijk is.

Maak je gebruik van de verhuisregeling dan moet de geldverstrekker opnieuw controleren of je voldoet aan de geldende voorwaarden. Dit geldt voor iedere nieuwe hypotheek; een verhuisregeling is daar geen uitzondering op. Zelfs niet als je een vergelijkbare hypotheek wilt afsluiten als degene waarover je al jaren rente en aflossing betaalt.

Op basis van de nieuwe wetten en regels kan het zijn dat je bij je huidige geldverstrekker niet in aanmerking komt voor een nieuwe hypotheek. Dat kan bijvoorbeeld omdat je inkomen is gedaald waardoor je niet voldoet aan de inkomenstoets voor de verhuizing van de hypotheek. De voortzetting van de hypotheek wordt volgens de wet gezien als een nieuwe hypotheek waarbij je moet voldoen aan de huidige wet- en regelgeving waarbij de nieuwe woning als uitgangspunt wordt genomen. Heb je nu een NHG-hypotheek en is je nieuwe woning duurder? Dan kan het zijn dat de prijsklasse van je nieuwe woning buiten de NHG-normen valt, ook met verhuisregeling. 

Wellicht ook interessant

  • link
  • link
  • link

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle