Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Wat is een overbruggingshypotheek?

De overbruggingshypotheek, ook wel het overbruggingskrediet genoemd, heb je nodig als je je nieuwe huis koopt maar het oude huis nog niet verkocht is. De overwaarde uit de oude woning heb je nodig om het nieuwe huis kunnen betalen, echter krijg je dat pas als het oude huis verkocht en betaald is. Met de overbruggingshypotheek leen je de overwaarde van je huidige huis, zodat je dat kan gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis.

Maximale overbruggingshypotheek

Het bedrag dat je maximaal kan lenen verschilt per geldverstrekker. Het hangt ook er ook van af of het oude huis al verkocht is. Sommige geldverstrekkers geven alleen een overbruggingshypotheek als het oude huis al verkocht is én de termijn van de ontbindende voorwaarden zijn verstreken. De lening wordt afgelost als de verkoop van het oude huis is afgesloten. Dan worden de hypotheek en het overbruggingskrediet afgelost en blijft er één hypotheek over, namelijk die op het nieuwe huis. Tijdens de overbruggingsperiode heb je verschillende leningen.

  • Hypotheek op het oude huis
  • Hypotheek op het nieuwe huis
  • Het overbruggingskrediet

 

Fiscaal aftrekbaar

De rente die je betaalt over het overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar, mits het krediet is afgesloten ten behoeve van de eigen woning. Door geldverstrekkers wordt er geen onderscheid gemaakt tussen risicoklassen, de hypotheekvorm of de rentevaste periode, er geldt 1 tarief voor het overbruggingskrediet. Vaak is dit tarief hoger dan van een reguliere hypotheek.

Rente overbruggingshypotheek meefinancieren

Als je besluit om de rente over het overbruggingskrediet mee te financieren, dan is de rente over dat deel van de lening niet aftrekbaar. Het is beter om de rente uit je eigen financiële middelen te betalen, moet je toch lenen, kies dan voor een apart leningdeel voor het overbruggingskrediet. Dat maakt het makkelijker om dit deel versneld af te lossen.

Overbruggingshypotheek berekenen

De overbruggingshypotheek mag bij de meeste banken niet hoger zijn dan 90% van de taxatiewaarde minus de hypotheekschuld. Dit kun je daarom heel makkelijk zelf berekenen.

Rekenvoorbeeld:
Taxatiewaarde woning: 300.000 euro
Resterende hypotheekschuld: 200.000 euro
Overwaarde: 100.000 euro
Maximale overbrugging: 300.000 x 90% - 200.000 = 70.000 euro

De maximale hoogte van de overbruggingshypotheek is lager dan de overwaarde van het huis. Dat komt doordat de geldverstrekkers een marge willen houden zodat hun risico wordt beperkt. Door een taxatie weet je wat de overwaarde van je huis is. 

Kosten en rente overbruggingshypotheek

Ondanks dat de rente over de overbruggingshypotheek hoger is vallen deze kosten best mee. Het gaat immers om een tijdelijke hypotheek die je aflost nadat je oude huis verkocht is. Het voordeel van deze hypotheek is dat je de overwaarde kan gebruiken als eigen geld voor de aanschaf van je nieuwe huis.

Aanvragen overbruggingshypotheek

De overbruggingshypotheek vraag je altijd aan tegelijk met de hypotheek voor je nieuwe huis. Niet alle banken bieden de mogelijkheid aan om naast de hypotheek een overbruggingshypotheek af te nemen. Ook zit er soms verschil in de voorwaarden en de rente van de hypotheken per bank. Het is daarom verstandig om zelf bij verschillende banken informatie op te vragen.

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle