Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Wat is een levenhypotheek en hoe werkt het?

Een levenhypotheek kent hetzelfde principe als de spaarhypotheek. Je lost niets af gedurende de hypotheek, hierdoor blijven de maandlasten laag en stabiel. In tegenstelling tot de spaarhypotheek wordt de premie niet op een spaarrekening gezet maar op een winstdelende levensverzekering. Dit geld wordt belegd door de verzekeraar waardoor er een kans is op hoger rendement. Dit kan ook lager uitvallen door slechte investeringen vanuit de verzekeraar of de hoge kosten die gerekend worden.

Levenhypotheek omzetten naar spaarhypotheek

De spaarhypotheek wordt sinds 2013 niet meer verstrekt. Doordat de hypotheken enkel behouden kunnen worden als ze al afgesloten zijn kunnen ze niet omgezet worden naar een spaarhypotheek. Vallen de opbrengsten uit de beleggingen door de verzekeraar tegen dan heb je dus niet de mogelijkheid om over te stappen naar een spaar(bank)hypotheek

Vormen levenhypotheek

Er zijn twee varianten van de levenhypotheek, de universal life, ook wel de 'united linked levenhypotheek' genoemd en de traditionele. De traditionele vorm heeft een garantierendement van 3 tot 4 procent, daarnaast legt de verzekeraar een extra bedrag in. Dit bedrag is de winstdeling en hangt af van de geboekte winst. Een gedeelte van de premie wordt gebruikt voor de overlijdensrisicoverzekering en wordt uitgekeerd wanneer jij of je partner overlijdt. Garantierendement in de traditionele vorm is aantrekkelijk, het is daarom aangeraden om deze vorm niet snel in te ruilen voor een andere hypotheek. 

De woekerpolis

Bij de universal life vorm wordt het bedrag na aftrek van de kosten en de premie voor de overlijdensrisicoverzekering belegd in beleggingsfondsen. Door de hoge servicekosten en de tegenvallende beleggingsrendementen wordt deze vorm in de volksmond ook wel de woekerpolis genoemd.

Garantierendement

De oude traditionele heeft garantierendement 3 tot 4 procent daarnaast verzekeraar extra bedrag winstdeling afhankelijk door geboekte winst. Gedeelte premie overlijdensrisicoverzekering keert uit partner jij overlijdt. Garantierendement traditionele vorm aantrekkelijk, niet te snel inruilen andere vorm

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle