Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Hoe werkt rentemiddeling?

Nederlanders verhuizen gemiddeld 7 keer in hun leven, dat is ongeveer een keer per 10 jaar. Naast leeftijd spelen ook de economische omstandigheden een rol. Tijdens de kredietcrisis in 2008 werden er weinig woningen gekocht en verkocht. In 2016 daarentegen kwam de huizenmarkt volop in beweging, 1.8 miljoen mensen wisselden van woning. Dat is meer dan in de afgelopen 40 jaar. Het effect dat een verhuizing heeft op je hypotheek verschilt per hypotheek; het is namelijk afhankelijk van de aflossingsvoorwaarden. Voor sommige hypotheken geldt dat je een verhuisrente bent verschuldigd als je je hypotheek in een keer aflost na een verhuizing; dat speelt voornamelijk bij budgethypotheken. Of je een verhuisrente verschuldigd bent en hoe hoog deze is staat in de hypotheekakte.

Rentemiddeling

Heb je in het verleden gebruik gemaakt van rentemiddeling dan is de kans groot dat in de voorwaarden de verhuisboete is opgenomen. Bij rentemiddeling sluit je een overeenkomst met de geldverstrekker waarbij in een aantal jaren de gemiddelde rente wordt bereikt tussen de oude rente en de nieuwe, huidige, rente. De geldverstrekker smeert daardoor de boeterente uit over de nieuwe renteperiode gedurende de rentevaste periode. Verhuis je tijdens deze periode dan loopt de geldverstrekker de vergoeding voor de boeterente mis. Daarom is in de voorwaarden de boete voor de rentemiddeling vaak opgenomen. Dit soort boetes zijn vaak erg hoog, tot drie procent van de totale hypothecaire lening.

Verhuisboete

Controleer voor de verhuizing in de akte of je een verhuisboete hebt. Dat voorkomt dat je voor de overdracht wordt geconfronteerd met de verhuisboete. Zonder dat deze is betaald kan de overdracht bij de notaris niet doorgaan. In theorie zou de koopsom voor de woning van de kopers plus eventuele overwaarde voldoende moeten zijn om de hypotheek af te lossen en eventuele boeterente te betalen.

Verhuisregeling hypotheek

Bij de verhuizing kan je soms gebruik maken van een verhuisregeling binnen je hypotheek. In de hypotheekakte staat dit beschreven onder verhuisregeling of meeneemregeling. Deze regeling biedt je de mogelijkheid om onder dezelfde (rente) voorwaarden de hypotheek voort te zetten. Dit is aantrekkelijk als de rentes, zoals nu, erg laag zijn. Als je in de toekomst gaat verhuizen is het plezierig als je de lage rente kunt meenemen, het is wel belangrijk dat je vooraf alle voorwaarden goed op een rij zet. Gebruik maken van de verhuisregelen van je hypotheek kan indien gunstig maar is geen verplichting.

Van de verhuisregeling kan je alleen gebruik maken als de huidige hypotheek een rentevaste periode heeft, een hypotheek met variabele rente kan je niet meenemen. In dat geval wordt de hypotheek afgelost en moet je voor je nieuwe woning een nieuwe hypotheek afsluiten. 

Verhuisregeling vaak onbruikbaar

Onafhankelijk onderzoeksinstituut voor financiële dienstverlening Moneyview heeft in 2017 een onderzoek gedaan naar de verhuisregeling. Daar kwam uit dat de verhuisregeling in veel situaties niet gebruikt kan worden omdat geldverstrekkers uitgaan van de nieuwe acceptatieregels. Deze regels zijn strenger en hebben betrekking op je dienstverband en leeftijd. Heb je bijvoorbeeld je hypotheek afgesloten in loondienst en ben je in de tussentijd voor jezelf begonnen dan kan het zijn dat je niet meer in aanmerking komt voor een vergelijkbare lening bij de huidige geldverstrekker; ook al heb je jarenlang de hypotheeklasten betaald. Geldverstrekkers maken geen onderscheid in huidige en nieuwe klanten bij de beoordeling van de kredietrisico’s.

Wellicht ook interessant

  • link
  • link
  • link

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle