Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Hoe bepaal je de woningwaarde van jouw woning?

Bij het kopen van een huis en het oversluiten van je hypotheek zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Een belangrijk punt om op te letten is de waarde van de woning. Hieronder volgen enkele informatie over hoe je de waarde van een woning kunt bepalen.

Het belang van de woningwaarde

De waarde van de woning bepaalt hoeveel je maximaal kunt lenen voor een hypotheek en of je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG. Tegenwoordig mag je maximaal 100% van de waarde van het huis lenen, ook als de maximale hypotheek op basis van je inkomen hoger is. Als je een huis gaat kopen, is het daarom verstandig om de koopprijs zo dicht mogelijk bij de werkelijke waarde van de woning te houden. Als de aankoopprijs hoger is dan de waarde van de woning volgens een taxatie, zul je voor het verschil eigen geld moeten betalen. Daarnaast zijn er bijkomende kosten verbonden aan de aankoop van een huis. Ook bij het oversluiten van je hypotheek is de waarde van de woning belangrijk. De waarde van de woning kan worden bepaald door middel van een desktop taxatie of een fysieke taxatie, of door zelf een inschatting te maken.

Hoe wordt de woningwaarde bepaald

Er zijn verschillende manieren om de waarde van een woning te bepalen:

 1. Zoeken op huizensites: je kunt op websites zoals Funda kijken naar de prijzen waarvoor huizen in de buurt worden aangeboden.
 2. Een rapport van Calcasa: je kunt de waarde van de woning opvragen bij Calcasa. Hier kun je binnen enkele minuten een rapport laten opstellen, dat de modelwaarde van de woning en de meest recente verkoopprijs bevat. De kosten hiervoor bedragen 24,95 euro.
 3. Opvragen bij Kadaster: op de website van Kadaster kun je ook de waarde van de woning opvragen. Hier kun je diverse rapporten aanschaffen, waaronder een koopsommenoverzicht met de prijzen waarvoor huizen in een bepaalde postcode zijn verkocht.
 4. Een aankoopmakelaar inschakelen: als je geen zin hebt om zelf op zoek te gaan, kun je een makelaar inschakelen. Dit kost wel meer geld, maar de makelaar kan je ook behoorlijk wat werk uit handen nemen.
 5. Desktop taxatie: sinds juli 2021 heb je een desktop taxatie nodig als je tot 90% van de waarde van de woning wilt lenen bij een bank. Een taxateur bepaalt op basis van een model de waarde van je huis met een desktop taxatie. De kosten hiervoor kunnen variëren, maar het is in ieder geval goedkoper dan een fysieke taxatie.

De waarde bepaald! Klaar voor de volgende stap.

Nu je de waarde van de woning hebt bepaald, kun je bijna een openingsbod doen of je hypotheek oversluiten. Als je meer tips wilt over het bieden op een huis, kun je hier terecht. Mis je informatie laat het dan weten. 

De waarde van je woning verhogen

Nu je de waarde van de woning hebt bepaald, kun je bijna een openingsbod doen of je hypotheek oversluiten. Als je meer tips wilt over het bieden op een huis, kun je hier terecht. Mis je informatie laat het dan weten. 

Er zijn verschillende manieren waarop je de waarde van je woning kunt verhogen:

 1. Zorg voor een goed onderhouden huis: door het huis goed te onderhouden en eventuele reparaties tijdig uit te voeren, kan de waarde van je woning toenemen. Zo kan bijvoorbeeld een nieuwe coatingslaag op het dak of een nieuwe verwarmingsinstallatie de waarde van het huis verhogen.

 2. Investeer in verbeteringen: door bepaalde verbeteringen aan het huis te doen, zoals het toevoegen van een extra badkamer of het moderniseren van de keuken, kan de waarde van het huis stijgen.

 3. Zorg voor een goede indeling en verzorging van het huis: door het huis op een aantrekkelijke manier in te richten en te verzorgen, kan dit de waarde verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van een nieuwe vloer of het aanbrengen van een nieuwe verflaag.

 4. Vergroot de woonoppervlakte: door bijvoorbeeld een dakkapel te plaatsen of een zolder te verbouwen, kan de woonoppervlakte van het huis toenemen. Dit kan de waarde van het huis verhogen.

 5. Verbetering van de buurt: als de buurt waarin je huis ligt aantrekkelijker wordt, kan dit ook invloed hebben op de waarde van je huis. Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen van nieuwe voorzieningen of het verminderen van overlast in de buurt.

 6. Maak gebruik van fiscale voordelen: door bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen te nemen, kun je in aanmerking komen voor fiscale voordelen. Dit kan de waarde van het huis verhogen.

 7. Maak gebruik van aanbiedingen en subsidies: er zijn verschillende aanbiedingen en subsidies beschikbaar die gericht zijn op het verhogen van de waarde van woningen. Zoek hier naar om te zien of je hiervoor in aanmerking komt.

Wellicht ook interessant

 • link
 • link
 • link

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle