Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing
Terug naar overzicht

Hoe houd je grip op de kosten tijdens een verbouwing?

en verbouwing kan riskant zijn als je niet voorbereid bent op het werk en de kosten die voor je liggen. Het verbouwen van een huis gaat meestal gepaard met valkuilen die het budget sterk kunnen beïnvloeden waardoor je meer kwijt bent dan initieel begroot is. Als je onvoorbereid aan een verbouwing begint, kan het zijn dat je halverwege het project vastloopt en het niet kunt voltooien. Als gevolg hiervan kun je vast komen te zitten in een onafgewerkt huis dat ten koste gaat van het woonplezier

Dus wat kun je doen om de financiële valkuilen van een verbouwing te vermijden? Je moet je huiswerk doen. Hoe meer planning en verkenning je vooraf doet, hoe minder verrassingen je tijdens het project tegenkomt die het budget overschrijden. Een goede planning en strategieën kunnen je veel geld en tijd besparen bij het verbouwen van het huis.

Hieronder volgen 8 tips van experts om het budget voor woningverbetering onder controle te houden.

Informatie verzamelen. Als je een huis koopt dat je wilt verbouwen, zoek dan precies uit wat je krijgt voordat je het koopt. Loop bijvoorbeeld eerst met een aannemer door de woning heen en vraag of er voorafgaande aan de verbouwing keuringen noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld om de fundering te controleren. Is het huis nog niet van jou omdat je een ander huis wilt kopen waar het een en ander aan moet gebeuren, laat bijvoorbeeld eerst een aankoopkeuring verrichten,

Duidelijke doelen

Maak een lijst van alle wensen en behoeften en geef vervolgens prioriteit aan deze lijst. Hoe meer details je kunt geven, hoe beter. Bijvoorbeeld, in plaats van "keuken verbouwen", noteer je "nieuwe voorraad esdoornkasten en granieten werkbladen installeren, keukenvloer vervangen door hardhout, keukenverlichting toevoegen, vaatwasser vervangen" enzovoort. Wanneer je dit doet, krijg je een ruw idee van de kosten. Je kunt de gemiddelde kosten voor de meeste verbouwingstaken bepalen door op internet te zoeken op zinnen als 'hoeveel kosten keukenkasten'.

De lijst is een belangrijk hulpmiddel als je met een ontwerper, architect of een aannemer gaat werken.

Het kan natuurlijk zijn dat je niet alles kunt doen wat je wilt, dus beslis welke verbeteringen het belangrijkst zijn - en wees bereid de mindere uit te stellen.

Een duidelijk veebouwplan

Een van de grootste fouten die mensen maken bij de renovatie van hun huis is het niet hebben van een duidelijk plan. Zonder een plan, is het gemakkelijk om te veel uitgeven, missen deadlines, en slechte beslissingen te nemen. Een duidelijk plan moet de omvang van het werk, budget, tijdlijn, en specifieke materialen die nodig zijn. Het is belangrijk om een realistisch budget en tijdschema te hebben dat rekening houdt met onverwachte uitgaven, vertragingen en veranderingen in de omvang. Voor het maken van een gedetailleerd plan, overweeg dan het werken met een architect of een ontwerp-bouwbedrijf dat je kan helpen navigeren door het renovatieproces en professionele expertise te bieden.

Werken met een ontwerper

Een goed ontworpen verbouwing kost niet meer om te bouwen dan een slecht ontworpen verbouwing. In feite kost een goed ontworpen project meestal minder omdat goede ontwerpers weten hoe ze efficiënt moeten bouwen. Architecten en ontwerpers zorgen ervoor dat het werk goed wordt gedaan. Voor grote bouwwerken heb je een architect nodig die de veranderingen weet te combineren met de stijl van het huis, het gebruik van de ruimte te optimaliseren, structurele problemen op te lossen en de nodige plannen te maken voor vergunningen en aannemersbiedingen. De architect kan ook helpen het project te begeleiden, het door het vergunningsproces te leiden en toezicht te houden op het werk van de aannemer.

Voor interieurontwerp kun je ervoor kiezen om samen te werken met een professional die de vele beschikbare materiaalopties kent en je kan helpen de look en feel te bereiken die je voor jou verbouwing wilt binnen het bepaalde budget.

Hou het simpel

Praat met de architect of ontwerper over het ontwikkelen van een ontwerp dat eenvoudig en betaalbaar uit te voeren is. Verfijn het ontwerp om de constructie eenvoudig te houden. Je kunt bijvoorbeeld besparen op loodgieterskosten door keukens en badkamers zo te ontwerpen dat ze gebruikmaken van bestaande afvoeren, ventilatieopeningen en toevoerleidingen. Indien mogelijk kun je meestal besparen door binnen het bestaande ontwerp van het huis te werken om kostbare funderings- en dak werkzaamheden te voorkomen.

Vermijd "terwijl we toch bezig zijn"

Tijdens een verbouwing is het heel gemakkelijk om aanvullende verbeteringen te bedenken die je zou willen maken. Hoewel sommige hiervan, zoals het isoleren van muren of het upgraden van sanitair, zinvol kunnen zijn wanneer de muren worden geopend, "terwijl we toch bezig waren" kunnen dit soort verbeteringen het budget verslinden. Bespreek daarom altijd vooraf met de aannemer welke werkzaamheden er worden uitgevoerd en welke zaken makkelijk mee te pakken zijn.

Huur een betrouwbare aannemer in

Dit is essentieel om het werk goed uit te laten uitvoeren. De beste manier om een ​​goede aannemer te vinden is via persoonlijke aanbevelingen van vrienden of buren die soortgelijk werk hebben gedaan. Houd de verbouwingskosten in de hand door een gekwalificeerde aannemer in te huren. Als alternatief kun je gekwalificeerde aannemers met referenties online vinden. Voordat je een aannemer kiest, is het verstandig om eerst offertes van ten minste drie aannemers op te vragen, vraag als deze niet online staan om referenties en vraag hun voormalige klanten naar de voor- en nadelen van hun ervaring.

Een vast contract met de aannemer

Zorg ervoor dat je vaste projectprijzen krijgt. Werk niet op basis van 'tijd en materiaal' of 'kosten plus'. Overeenkomsten van onbepaalde duur kunnen een grote impact op het budget hebben. Het contract met de aannemer moet alle uit te voeren werkzaamheden duidelijk omschrijven, inclusief specificaties voor apparaten en afwerkingsmaterialen. Verreweg de meest voorkomende conflicten tussen aannemers en huiseigenaren doen zich voor wanneer de twee partijen het niet eens worden over welk werk of materiaal binnen het bereik van het oorspronkelijke bod valt. Als je achteraf meer werk of wijzigingen aanvraagt, schrijft de aannemer meestal een "wijzigingsopdracht" op, die erg duur kan zijn.

Het kiezen van de verkeerde aannemer is een fout die kan leiden tot werk van slechte kwaliteit, vertragingen en geschillen. Om dit te voorkomen, doe je onderzoek en kies een aannemer met een goede reputatie, relevante ervaring, en de juiste vergunningen en verzekeringen. Wees niet bang om referenties te vragen en online reviews te controleren voordat je iemand inhuurt. Je kunt ook een professionele organisatie raadplegen om een gekwalificeerde en betrouwbare aannemer te vinden. Het is belangrijk om duidelijk te communiceren met uw aannemer en vanaf het begin van het project verwachtingen en deadlines vast te stellen.

Betaal in stappen

Deel het project op in kleinere deelprojecten en betaal wanneer elk project is bereikt. Bespreek voordat je begint het schema met de aannemer en koppel de betalingen aan de voltooiing van elk doel. Betaal de aannemer niet alles vooruit. Verwacht echter wel een deel van het werk en de kosten van de aan te schaffen materialen te betalen. Als je werkt met een aannemer die je vertrouwt, en die jou vertrouwt, zou dit geen probleem moeten zijn.

Maak aan het einde van de taak een lijst (een zogenaamde "punch list") van alle taken die nog moeten worden uitgevoerd. Voer de laatste betaling pas uit als al het werk is voltooid. Betaal nooit met contant geld en bewaar bonnetjes en administratie. Je hebt ze nodig voor je belastingen en, als er een geschil ontstaat, als betalingsbewijs. 

Neem de bouwvoorschriften in acht

Het negeren van bouwvoorschriften is een fout die kan leiden tot dure boetes, vertragingen en onveilige woonomstandigheden. Zorg ervoor dat je bekend bent met de bouwvoorschriften in uw omgeving en dat het renovatieproject daaraan voldoet. Bouwvoorschriften zijn er om de veiligheid en structurele integriteit van gebouwen te waarborgen, dus het is belangrijk om ze te volgen. Als je niet zeker bent over de bouwvoorschriften, raadpleeg dan een professionele architect of bouwkundig inspecteur die ervaring heeft in de omgeving.

Het gebruik van kwalitatieve materialen

Met behulp van slechte kwaliteit materialen is een fout die kan leiden tot dure reparaties en vervangingen op de weg. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te bezuinigen op materialen, is het belangrijk om te investeren in kwaliteitsproducten die jaren meegaan. Onderzoek de materialen die het meest geschikt zijn voor het renovatieproject en budget dienovereenkomstig.

Gerelateerd Advies

Ervaringen van anderen

© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-leftarrow-right