Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Alle informatie voor het kiezen van een hypotheek

De Complete Gids" is bedoeld om het proces van het afsluiten van een hypotheek eenvoudiger te maken. Hoewel het op het eerste gezicht ingewikkeld lijkt, is het met de juiste informatie en voorbereiding niet zo moeilijk. In deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt om een hypotheek af te sluiten, van het begrijpen van de basisprincipes tot het regelen van de administratie. 

Waarom een hypotheek afsluiten?

Het afsluiten van een hypotheek kan een spannend proces zijn, maar we helpen we je graag om het zo eenvoudig mogelijk te maken. Of je nu al een specifiek huis op het oog hebt of nog op zoek bent naar de perfecte woning, wij zorgen ervoor dat je goed geïnformeerd bent over het afsluiten van een hypotheek.

Een hypotheek is een belangrijk onderdeel van het kopen van een huis, aangezien bijna niemand in staat is om een woning contant te betalen.

Het is belangrijk om de hypotheekrente laag te houden wanneer je een hypotheek afsluit. We helpen je om de juiste keuze te maken voor een rentevaste periode, aangezien de hoogte van de rente afhankelijk is van deze periode. Hoe langer de rente vastgezet wordt, hoe hoger deze zal zijn. 

Wat kost het afsluiten van een hypotheek?

Het afsluiten van een hypotheek gaat vaak gepaard gaat met extra kosten. In dit hoofdstuk zetten we de verschillende kostenposten voor je op een rijtje, zodat je weet waar je aan toe bent.

Eigen geld: Voor het afsluiten van een hypotheek heb je altijd eigen geld nodig. Sinds 2018 mag je namelijk niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. De extra kosten die je maakt als je een hypotheek afsluit, betaal je daarom veelal uit eigen zak. Gemiddeld komt er nog zo'n 6% van de koopsom bovenop de 100% die je kan lenen.

Notariskosten: Als je een hypotheek afsluit, heb je een notaris nodig voor het opmaken van bepaalde documenten. Hier lees je meer over in hoofdstuk 6. Als starter betaal je ongeveer €1.400 voor het afsluiten van je hypotheek. 

Taxatiekosten: Voordat je een hypotheek neemt, wilt de bank zeker weten dat jouw huis geen verborgen gebreken heeft en dat het net zoveel waard is als jij leent. Het huis is namelijk het onderpand voor jouw lening. 

Een hypotheek met NHG garantie

Je kan je er ook voor kiezen om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als je huis minder dan €405.000 kost. NHG is een garantie van de Nederlandse overheid die zorgt dat je uit de brand wordt geholpen als je je maandlasten niet meer kunt betalen. Als je kiest voor NHG, betaal je eenmalig een bedrag van 0,6% van de koopsom van je huis.

Daarnaast is er ook de optie voor een bereidstellingsprovisie. Dit is een bedrag dat je betaalt als je een offerte aanvraagt, maar dat je wat langer nodig hebt om te besluiten dan de offerte geldig is, of als de overdracht van het huis langer duurt dan verwacht. Dit bedrag verlengt de geldigheid van de offerte. 

Welke hypotheek moet je afsluiten?

In hoofdstuk 1 kon je al wat lezen over de rentevaste periode. Maar wat voor keuzes moet je nog meer maken als je een hypotheek wilt afsluiten? In dit hoofdstuk lees je welke hypotheekvormen er zijn en hoe je de beste bank vindt voor jouw hypotheek.

Annuïteiten hypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een populaire keuze onder huizenkopers. Hierbij betaal je elke maand een vast bedrag, waarvan het grootste deel in het begin bestaat uit rente. Aan het einde van de looptijd betaal je voornamelijk aflossing. Dit maakt een annuïteitenhypotheek in het begin goedkoper, maar naarmate je verder komt in de looptijd, nemen de kosten iets toe.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is in het begin duurder dan aan het einde van de looptijd. Hierbij betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing. Over het resterende hypotheekbedrag betaal je rente. Omdat je maandelijks aflost, wordt de hypotheekbedrag steeds kleiner en betaal je dus aan het begin meer rente dan aan het einde van de looptijd. Over de hele looptijd is een lineaire hypotheek iets voordeliger dan een annuïteitenhypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen maar rente. Je maandlasten zijn bij deze hypotheekvorm dus laag. Er wordt wel verwacht dat je aan het einde van de looptijd de hypotheek afgelost hebt, dit kan door tussentijds af te lossen of te sparen. Tegenwoordig mag bij veel banken nog maximaal 50% van de hypotheek aflossingsvrij zijn. De rest moet wel maandelijks afgelost worden. De rente van een aflossingsvrije hypotheek is sinds 2013 niet meer aftrekbaar.

Overige hypotheekvormen
Er zijn bepaalde hypotheekvormen die in het verleden beschikbaar waren, zoals bankspaarhypotheken, levenhypotheken, beleggingshypotheken en hybride hypotheken. Deze vormen van hypotheken zijn tegenwoordig niet meer beschikbaar en worden vaak als woekerpolissen beschouwd. Deze hypotheekvormen leverden niet op wat er door de bank werd voorgespiegeld. Op het moment, kun je deze hypotheken niet meer afsluiten. 

Kiezen van de geldverstrekker

Een hypotheek afsluiten is een belangrijke stap in het koopproces van een huis. Na het bespreken van de hypotheekvoorwaarden met een hypotheekadviseur, is het tijd om te beslissen bij welke bank je de hypotheek gaat afsluiten. Er zijn verschillende banken waar je de hypotheek kunt afsluiten, met elk hun eigen voorwaarden. Het is aan te raden om de voorwaarden van de verschillende banken te vergelijken met elkaar, om zo te bepalen welke bank de beste voorwaarden biedt voor jouw specifieke situatie. Dit kan je snel via online rentevergelijkers .

Welke papieren heb je nodig voor je hypotheek?

De hypotheekrenteaftrek speelt ook een rol bij de eisen voor een hypotheek. De hypotheekrenteaftrek is een fiscale regeling waarmee je een deel van de rente die je betaalt voor je hypotheek aftrekbaar is van je belasting. De regels voor hypotheekrenteaftrek zijn sinds 2013 aangescherpt, waardoor de aftrek minder voordelig is geworden. Dit kan ook invloed hebben op de hoogte van het leenbedrag.

Deze eisen kunnen variëren per bank, en per situatie. Je hypotheekadviseur kan je daar meer informatie over geven. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de eisen voordat je een hypotheek aanvraagt, zodat je weet waar je aan moet voldoen.

De hypotheekofferte en hypotheekakte  

De hypotheekofferte en hypotheekakte zijn belangrijke documenten die getekend moeten worden bij het afsluiten van een hypotheek. De hypotheekakte is het definitieve contract tussen bank en klant, bekrachtigd door een notaris. Hierna is de hypotheek afgesloten.

De hypotheekofferte

De hypotheekofferte is een document dat door een bank wordt aangeboden aan een klant die een hypotheek heeft aangevraagd. Het bevat informatie over de gekozen hypotheek, de voorwaarden en de kosten. Er is een tekentermijn en een geldigheidsdatum aangegeven op de offerte. Als de offerte niet op tijd is ondertekend en teruggestuurd of als de notariële akte niet voor de geldigheidsdatum is afgerond, zal de hypotheekofferte niet langer geldig zijn. In sommige gevallen kun je de geldigheid van de offerte verlengen door een bereidstellingsprovisie te betalen.

De hypotheekakte

In de hypotheekakte staan onder andere de hoogte van het geleende bedrag, de looptijd van de hypotheek, de rente die je betaalt en de voorwaarden voor aflossing. Het is belangrijk om deze akte zorgvuldig door te lezen voordat je hem ondertekent, zodat je zeker weet dat je akkoord gaat met de afspraken die zijn gemaakt. Het is ook belangrijk om te weten dat de hypotheekakte een juridisch bindend document is, dus het is belangrijk om zeker te zijn dat je akkoord gaat met de voorwaarden voordat je hem ondertekent.

Wellicht ook interessant

  • link
  • link
  • link

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle