Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

De beleggingshypotheek, wat is het en hoe werkt het?

Door te beleggen kan je op de lange termijn vermogen opbouwen, van dit principe maakt de beleggingshypotheek gebruik. Vaak zijn dit soort hypotheken 30 jaar waarbij de betaalde premie naast de rentebetalingen ook wordt belegd. Het beleggingsfonds kan je vaak zelf kiezen. Gedurende de looptijd van de hypotheek wordt er beperkt of niet afgelost zodat het geld zijn werk kan doen. Door gebruik te maken van een beleggingshypotheek heb je aan het einde van de looptijd kans op hoog rendement, het kan ook tegenvallen, als de waarde van de beleggingen niet voldoende zijn om de schuld af te lossen.

Soorten beleggingshypotheken 

Er bestaan twee soorten beleggingshypotheken. Bij de ene vorm wordt de inleg geïnvesteerd in beleggingsfondsen via een effectenrekening. Hierbij wordt er geen gebruik gemaakt van een overlijdensrisicoverzekering, deze vorm is de betrouwbare en zuivere variant. Bij de andere variant wordt het geld belegd via een levensverzekering met als onderdeel (vaak een te dure) overlijdensrisicoverzekering. Bij beide vormen staan de opbrengsten niet vast, als het opgebouwde vermogen te weinig is, blijf je achter met een restschuld.

Nadeel beleggingshypotheek

Je loopt bij beleggen altijd risico, het is een onvoorspelbare bezigheid. Door tegenvallende resultaten kan je achterblijven met een restschuld. De hypotheek verloopt na 30 jaar, als je dan blijft zitten met een hypotheekschuld kan je de rente over deze schuld niet meer aftrekken. Hierdoor worden de bruto lasten netto, waardoor je maandlasten erg kunnen toenemen.

Risicoprofiel

Doordat je zelf kan kiezen in welk fonds je wil beleggen kan je kiezen hoeveel risico je wil nemen. Dit risico wordt vooraf doorgenomen en vastgelegd. Bij risicovollere fondsen kan er een hoger rendement behaald worden maar zijn de verliezen ook groter. Bij een behoudend fonds zijn de rendementen lager en daarmee het risico ook. Denk daarom vooraf goed na wat bij je past en wat er gebeurt als je achter blijft met een restschuld.

Veranderen van risicoprofiel

Je kan tijdens de looptijd wisselen van risicoprofiel door te kiezen voor een ander beleggingsfonds. Laat je hier altijd goed over adviseren door iemand die gespecialiseerd is in beleggen, niet door iemand die gespecialiseerd is in het verstrekken van hypotheken. Over de jaren heeft de economie zich altijd herstelt en zijn de rendementen over een lange periode altijd positief geweest. Dat voorspelt niet de toekomst maar vraagt wel om kennis van zaken. Het wisselen van risicoprofiel brengt altijd kosten met zich mee. 

Beleggingshypotheek oversluiten

Kijk altijd goed naar de kosten van de beleggingshypotheken, het rendement op de beleggingen wordt vaak gedrukt door de doorlopende en vaste kosten die beheerders rekenen voor beleggingshypotheken. Dit kan een reden zijn om ervoor te kiezen versneld af te lossen of te kiezen voor een andere hypotheekvorm. 

Wellicht ook interessant

  • link
  • link
  • link

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle