Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing
Cageman Housing

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een huurder?

Als huurder wil je graag weten hoe je je  huurwoningen goed kunnen onderhouden. Niet altijd is een huurder  zich bewust van de verantwoordelijkheden als het gaat om reparaties en onderhoud. In dit artikel zullen we bespreken hoe je als huurder de woning in goede staat kunnen houden en wat je verantwoordelijkheden zijn wanneer er onderhoud of reparaties nodig zijn.

Een schone huurwoning

Een schone woning is niet alleen prettig om in te wonen, het is ook belangrijk voor de gezondheid. Als huurder kun je  de  woning schoon houden door regelmatig te stofzuigen, vegen en dweilen. Het is ook belangrijk om regelmatig de badkamer en keuken schoon te maken om de groei van schimmel en bacteriën te voorkomen. Vergeet ook niet de ramen te lappen, zodat er voldoende daglicht binnenkomt. Bovendien kan een schone woning helpen om schade te voorkomen en de levensduur van de materialen te verlengen.

De woning ventileren

Goede ventilatie is essentieel voor een gezonde leefomgeving. Het voorkomt vochtproblemen, zoals schimmel, en zorgt voor frisse lucht. Huurders moeten regelmatig ventileren door bijvoorbeeld ramen open te zetten of ventilatieroosters open te houden. Daarnaast is het belangrijk om de afzuigkap te gebruiken bij het koken en de ventilatie in de badkamer aan te zetten tijdens het douchen. Dit kan ook helpen om energie te besparen, omdat droge lucht sneller opwarmt dan vochtige lucht.

Is dat om wat voor reden dan ook niet mogelijk? Zet dan af en toe een deur of raam open. Droge lucht warmt ook sneller op dan vochtige lucht en dat zorgt voor een besparing op je energierekening.

Kleine reparaties aan de woning

Kleine reparaties, zoals het vervangen van een lamp of het aandraaien van een losse schroef, zijn vaak de verantwoordelijkheid van de huurder. Een huurder moet deze reparaties zelf uitvoeren om verdere schade aan de woning te voorkomen. Als huurders niet zeker zijn van hun vaardigheden om kleine reparaties uit te voeren, kunnen ze altijd contact opnemen met de verhuurder voor hulp.

Grote reparaties 

Grote reparaties, zoals het vervangen van een kapotte CV-ketel, zijn meestal de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Huurders moeten problemen met de woning melden aan de verhuurder, zodat deze kan bepalen wie verantwoordelijk is voor het repareren van de schade. Huurders moeten de verhuurder ook op de hoogte stellen van eventuele schade aan de woning die niet hun eigen schuld is.

Verzekeringen en een huurhuis

Voor huurders zijn er verschillende soorten verzekeringen die beschikbaar zijn om de huurwoning te beschermen. Er zijn drie belangrijke soorten verzekeringen:

  1. Huurdersverzekeringen: Dit type verzekering beschermt de persoonlijke eigendommen van de huurder, zoals meubels, apparaten en kleding, tegen verlies of schade als gevolg van brand, diefstal of andere oorzaken. Huurdersverzekeringen dekken doorgaans ook aansprakelijkheid als een persoon gewond raakt in de huurwoning. Het is belangrijk op te merken dat de huurdersverzekering de eigendom van de verhuurder niet dekt.

  2. Inboedelverzekeringen: Inboedelverzekeringen zijn vergelijkbaar met huurdersverzekeringen, maar in plaats van persoonlijke eigendommen, bieden ze dekking voor de vaste items in de woning, zoals keukenapparatuur, de verwarmingsinstallatie en sanitair. Dit type verzekering kan voor huurders handig zijn als de verhuurder geen verzekering heeft voor de woning.

  3. Aansprakelijkheidsverzekeringen: Aansprakelijkheidsverzekeringen dekken schade die door de huurder aan anderen wordt veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer een gast van de huurder per ongeluk gewond raakt in de huurwoning. Het is belangrijk om op te merken dat de aansprakelijkheidsverzekering van de verhuurder de huurder niet beschermt.

Als huurder is het belangrijk dat je de risico's kent van het niet hebben van de juiste verzekeringen. In het geval van een ramp, zoals brand of overstroming, kun je als huurder al je bezittingen verliezen als je niet de juiste verzekeringen hebt. Daarom is het belangrijk om met een verzekeraar te spreken om de juiste dekking te bepalen. Je kan ook de verhuurder vragen welke verzekeringen er zijn voor de woning en wat ze wel en niet dekken.

Wat mag ik aan mijn huurwoning veranderen zonder toestemming?

Overweeg je het huurwoning een opknapbeurt te geven? Wil je de huurwoning renoveren of opknappen? Misschien wil je de badkamer opknappen, de muren schilderen of een schotelantenne op het dak plaatsen. Maar heb je toestemming nodig van de  verhuurder voor deze veranderingen? Wat zijn de regels voor het renoveren van een huurwoning? En wie betaalt de renovatiekosten?

Wanneer mag ik mijn huurwoning verbouwen zonder toestemming?
Kleine veranderingen kun je zonder toestemming van uw verhuurder uitvoeren, zolang de veranderingen omkeerbaar zijn en de structuur of veiligheid van de woning niet aantasten. Hieronder vind je enkele voorbeelden van veranderingen die je zonder toestemming aan de huurwoning kunt aanbrengen:

  • Verven van muren
  • Behang vervangen
  • Vloer leggen
  • Boren van gaten in muren en plafonds
  • Planken aan muren hangen
  • Gordijnrails ophangen
  • Grepen vervangen van aanrechtkasten of badkamermeubel

De kosten van deze ingrepen zijn voor eigen rekening tenzij anders is afgesproken met de verhuurder. Zorg dat eventuele afspraken met betrekking tot het betalen altijd op schrift staan. 

Welke wijzigingen aan je huurhuis vergen wel toestemming?

In bepaalde gevallen moet je de verhuurder om schriftelijke toestemming vragen om het huurwoning te verbouwen. Dit is nodig als de veranderingen niet gemakkelijk ongedaan kunnen worden gemaakt en voor veranderingen die buiten de woning worden aangebracht. Het maakt niet uit of de veranderingen gunstig zijn voor de verhuurder. Voor de volgende aanpassingen heeft u toestemming nodig:

  • Het bouwen van een aanbouw of uitbouw aan het huis
  • Het veranderen van de indeling van het huis
  • Dubbele beglazing of andere vormen van isolatie aanbrengen
  • Het plaatsen van een airconditioning of een ventilatiesysteem
  • Installatie van een schotelantenne, zonnepanelen of andere soorten alternatieve energiesystemen
  • Schilderen van de buitenkant van het huis
  • Veranderen van het dak
  • Aanplanten van bomen of struiken die de fundering of het drainagesysteem van de woning kunnen aantasten

Voordat je een van deze veranderingen aanbrengt, moet je ervoor zorgen dat je schriftelijke toestemming hebt van de verhuurder. Als je veranderingen aanbrengt zonder toestemming, kan de verhuurder eisen dat je de veranderingen ongedaan maakt of zelfs de huurovereenkomst beëindigen.

Hoe snel moet de verhuurder reageren

De verhuurder moet binnen 8 weken reageren op het verzoek tot verandering van de huurwoning. De verhuurder mag het verzoek tot renovatie van de huurwoning weigeren, maar alleen in de volgende gevallen:

  • Als de huurwoning minder verhuurbaar wordt door de verandering
  • Als de huurwoning door de verandering minder waard wordt

 

Veranderingen aan de buitenkant van de huurwoning

Voor alles wat je aan de buitenkant van de huurwoning wilt verbouwen, moet je de verhuurder schriftelijk toestemming vragen. Er geldt een extra regel voor het krijgen van toestemming voor het verbouwen van de buitenkant van de huurwoning:

Veranderingen die gemakkelijk en zonder veel kosten ongedaan kunnen worden gemaakt, kunnen ook door de verhuurder worden geweigerd.
Let op: Deze regel geldt voor huurcontracten na 1 augustus 2003. Als u vóór 2003 in uw huurwoning woonde, kijk dan in uw huurcontract naar de regels voor veranderingen aan de buitenkant.

Wellicht ook interessant

  • link
  • link
  • link

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle