Voor huurders zijn er verschillende soorten verzekeringen die beschikbaar zijn om de huurwoning te beschermen. Er zijn drie belangrijke soorten verzekeringen:
Huurdersverzekeringen: Dit type verzekering beschermt de persoonlijke eigendommen van de huurder, zoals meubels, apparaten en kleding, tegen verlies of schade als gevolg van brand, diefstal of andere oorzaken. Huurdersverzekeringen dekken doorgaans ook aansprakelijkheid als een persoon gewond raakt in de huurwoning. Het is belangrijk op te merken dat de huurdersverzekering de eigendom van de verhuurder niet dekt.
Inboedelverzekeringen: Inboedelverzekeringen zijn vergelijkbaar met huurdersverzekeringen, maar in plaats van persoonlijke eigendommen, bieden ze dekking voor de vaste items in de woning, zoals keukenapparatuur, de verwarmingsinstallatie en sanitair. Dit type verzekering kan voor huurders handig zijn als de verhuurder geen verzekering heeft voor de woning.
Aansprakelijkheidsverzekeringen: Aansprakelijkheidsverzekeringen dekken schade die door de huurder aan anderen wordt veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer een gast van de huurder per ongeluk gewond raakt in de huurwoning. Het is belangrijk om op te merken dat de aansprakelijkheidsverzekering van de verhuurder de huurder niet beschermt.
Als huurder is het belangrijk dat je de risico's kent van het niet hebben van de juiste verzekeringen. In het geval van een ramp, zoals brand of overstroming, kun je als huurder al je bezittingen verliezen als je niet de juiste verzekeringen hebt. Daarom is het belangrijk om met een verzekeraar te spreken om de juiste dekking te bepalen. Je kan ook de verhuurder vragen welke verzekeringen er zijn voor de woning en wat ze wel en niet dekken.
Overweeg je het huurwoning een opknapbeurt te geven? Wil je de huurwoning renoveren of opknappen? Misschien wil je de badkamer opknappen, de muren schilderen of een schotelantenne op het dak plaatsen. Maar heb je toestemming nodig van de verhuurder voor deze veranderingen? Wat zijn de regels voor het renoveren van een huurwoning? En wie betaalt de renovatiekosten?
Wanneer mag ik mijn huurwoning verbouwen zonder toestemming?
Kleine veranderingen kun je zonder toestemming van uw verhuurder uitvoeren, zolang de veranderingen omkeerbaar zijn en de structuur of veiligheid van de woning niet aantasten. Hieronder vind je enkele voorbeelden van veranderingen die je zonder toestemming aan de huurwoning kunt aanbrengen:
De kosten van deze ingrepen zijn voor eigen rekening tenzij anders is afgesproken met de verhuurder. Zorg dat eventuele afspraken met betrekking tot het betalen altijd op schrift staan.
In bepaalde gevallen moet je de verhuurder om schriftelijke toestemming vragen om het huurwoning te verbouwen. Dit is nodig als de veranderingen niet gemakkelijk ongedaan kunnen worden gemaakt en voor veranderingen die buiten de woning worden aangebracht. Het maakt niet uit of de veranderingen gunstig zijn voor de verhuurder. Voor de volgende aanpassingen heeft u toestemming nodig:
Voordat je een van deze veranderingen aanbrengt, moet je ervoor zorgen dat je schriftelijke toestemming hebt van de verhuurder. Als je veranderingen aanbrengt zonder toestemming, kan de verhuurder eisen dat je de veranderingen ongedaan maakt of zelfs de huurovereenkomst beëindigen.
De verhuurder moet binnen 8 weken reageren op het verzoek tot verandering van de huurwoning. De verhuurder mag het verzoek tot renovatie van de huurwoning weigeren, maar alleen in de volgende gevallen:
Voor alles wat je aan de buitenkant van de huurwoning wilt verbouwen, moet je de verhuurder schriftelijk toestemming vragen. Er geldt een extra regel voor het krijgen van toestemming voor het verbouwen van de buitenkant van de huurwoning:
Veranderingen die gemakkelijk en zonder veel kosten ongedaan kunnen worden gemaakt, kunnen ook door de verhuurder worden geweigerd.
Let op: Deze regel geldt voor huurcontracten na 1 augustus 2003. Als u vóór 2003 in uw huurwoning woonde, kijk dan in uw huurcontract naar de regels voor veranderingen aan de buitenkant.
Wellicht ook interessant