Bij nieuwbouwwoningen worden vaak relatief weinig stopcontacten geplaatst, ook kan het zijn dat ze op de voor jou verkeerde plek worden geplaatst. Het is vervelend als je daar achteraf achter komt, aan de hand van je indelingsplan krijg je een indicatie van de stopcontacten die je nodig hebt voor jouw indeling.
Standaard worden stopcontacten geplaatst op 30 centimeter van de grond. Hierbij wordt er gemeten vanaf het grondpeil, dat is dus exclusief vloerafwerking. De vloerafwerking zorgt ervoor dat de vloer een aantal centimeter hoger wordt. Hoge stopcontacten worden meestal geplaatst op 105 centimeter, ook hiervoor geldt, vanaf het grondpeil. 105 centimeter is vaak de ideale hoogte omdat het hierdoor precies boven het keukenblad komt. Zijn er afwijkende hoogtes in de woning? Dan is dit vaak genoteerd op de plattegrond of vermeld bij de begeleidende brief.
In de eetkamer is het handig als je minimaal twee stopcontacten hebt, bijvoorbeeld voor een staande lamp, een gourmetstel of een laptopaansluiting. In de zithoek moet je voldoende stopcontacten hebben voor de tv, de ontvanger, eventueel een Chromecast en de verlichting. Bij de bank wil je misschien een lamp aansluiten en tegelijkertijd je telefoon op kunnen laden. Heb je een werkplek of een kinderhoek dan is een stopcontact ook handig. Zorg er wel voor dat het stopcontact bij de kinderhoek beveiligd is of hoger is. Bij de entree van de woning is het handig om een stopcontact te hebben naast de lichtbediening voor bijvoorbeeld het gebruik van de stofzuiger.
In de keuken moet je ervoor zorgen dat er in ieder geval genoeg stroompunten zijn voor alle inbouwapparatuur zoals een koelkast, kookplaat, de afwasmachine, een oven, de spotjes en eventueel een koffieapparaat. Daarnaast moet je op het keukenwerkblad minimaal twee vrije stopcontacten hebben voor het aansluiten van apparatuur zoals een mixer, een grill of het laden van een telefoon. Heb je een kookplaat die voorzien moet worden van krachtstroom houd daar dan rekening mee, dat is vaak meerwerk.
Heb je een bar of een kookeiland zorg dan voor voldoende stopcontacten. Plaats deze aan de voor- of zijkant van de bar en bedenk vooraf welke losse apparaten definitief op de bar komen te staan. Kijk of de bedrading in de weg zit, is dat het geval kan je kiezen voor stopcontacten in het keukenblad met een afsluitbare klep, tegenwoordig bestaan er zelfs varianten die draaibaar zijn.
In de slaapkamer is het handig om naast het bed een stopcontact te hebben voor het laden van je telefoon of een nachtlampje. Voor de masterbedroom geldt dat er aan beide kanten van het bed minimaal aan beide kanten van het bed een stopcontact moet zijn. Wil je daarnaast ook een bureau in een slaapkamer dan komen er al snel drie contacten bij. Voor het opladen van een laptop, een bureaulamp en een extra beeldscherm, televisie of stereo-installatie. Daarnaast is het handig om een stopcontact te plaatsen bij de toegangsdeur, voor het aansluiten van een stofzuiger.
Afhankelijk van de grootte van de gang is het handig om 1 of 2 stopcontacten te hebben, deze worden nagenoeg altijd op hoogte geïnstalleerd. Ze worden gebruikt voor het aansluiten van een stofzuiger of een wandlampje.
Wil je een spiegel met verlichting dan heb je daar in ieder geval een contact voor nodig. Daarnaast wil je misschien stopcontacten voor de föhn, het scheerapparaat en de elektrische tandenborstel. Het is het mooist om deze contacten weg te werken in de badkamerkast zodat ze niet direct zichtbaar zijn.
Het is sfeervol en veilig om verlichting in de trap te laten plaatsen, als je bijvoorbeeld onder elke trede een ledstrip wilt, dan moet er boven of onderaan de trap een stroompunt worden geinstalleerd.
In het washok of de berging is het handig om een extra stopcontact te hebben, wil je er de wasmachine en de droger plaatsen hou er dan rekening mee dat er een aparte groep wordt geïnstalleerd voor de apparatuur. Ook kan het zijn dat je er de robotstofzuiger of extra koelkast wil plaatsen. Schrijf voor jezelf alle wensen op zodat je weet hoeveel stopcontacten je nodig hebt in je berging.
Stilstaan bij je woonwensen is belangrijk, wil je in de toekomst bijvoorbeeld een beamer aan het plafond maken dan is het handig om een plafondlichtpunt vrij te houden of een stopcontact te laten plaatsen op het plafond zodat je later niet in de problemen komt. Wil je je huis zo slim mogelijk maken laat je dan adviseren over de mogelijkheden zodat je zeker weet dat je voldoende stroompunten laat installeren.
Voor de tuin geldt dat het praktisch is om een stroompunt te hebben bij de eettafel of loungebank. Wil je in de toekomst een verander of een overkapping dan is het handig om nu alvast een kabel vanaf de meterkast naar de achterkant van de woning te laten trekken. Ook voor een schuur of een tuinhuisje is dit handig.
Wil je een zonnescherm of een terrasverwarmer aan de achtergevel dan moeten hiervoor ook stroompunten geïnstalleerd worden.
Soms is het noodzakelijk om een extra aardlekschakelaar in de meterkast te laten installeren. Er wordt een schakelaar per vier groepen geïnstalleerd. Wijken jouw wensen af van de standaard hou er dan rekening mee dat het standaard aantal schakelaars waarschijnlijk voldoende is. Het plaatsen van extra schakelaars is meerwerk maar eenvoudig te installeren in het begin. Vraag aan je bouwbegeleider naar de mogelijkheden en bespreek je wensen met de begeleider zodat je weet welke mogelijkheden er zijn.