Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Een eigen huis, welke verzekering heb je nodig?

In de loop der jaren kunnen zich verschillende problemen voordoen, tegen de meeste risico’s kan je je verzekeren. We behandelen de meest voorkomende verzekeringen voor huiseigenaren, die belangrijk zijn bij brand, diefstal en financiële problemen. Of het verstandig is om een verzekering te nemen beslis je zelf aan de hand van de risico’s die in jouw situatie groter of kleiner zijn.

Opstalverzekering

De opstalverzekering denkt schade aan de woning die veroorzaakt wordt, hierbij kun je denken aan brand, storm, water of inbraak schade. Het nemen van een opstalverzekering is wettelijk niet verplicht maar wordt door elke geldverstrekker wel geëist. Immers wanneer jouw woning afbrandt kan er middels de verzekering een nieuwe woning gebouwd worden. De opstalverzekering kan je krijgen in verschillende gradaties, waarmee ook het premiebedrag wordt vastgesteld. Ondanks dat het niet verplicht is om een opstalverzekering te nemen is het wel verstandig, hiermee ben je er zeker van dat schade snel hersteld kan worden. Voor appartementen geldt dat de verzekering centraal geregeld is voor het hele complex door de VvE.

Wat is een opstalverzekering

De opstalverzekering is de verzekering voor onroerende zaken, dat betekent dat het een verzekering voor gebouwen is. Hierbij kun je denken aan woningen, appartementen, kantoren e.d.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering verzekerd de inboedel, ook wel roerende zaken genoemd of met een makkelijker woord de inventaris. Er kan schade aan de inventaris ontstaan door bijvoorbeeld storm, brand of waterschade, vaak is het niet mogelijk om de hele inventaris in een keer nieuw te kopen. De premie wordt berekend aan de hand van de locatie waar je woont en de waarde van je meubels. Verandert je situatie? Zorg dan dat je de inventaris opnieuw controleert en de verzekering bijstelt, zo voorkomen je over- of onderverzekering. Let goed op wat de verzekering dekt bij inbraak, sommige verzekeringen dekken enkel als er zichtbare braakschade is, andere verzekeringen ook bij insluip (zonder braakschade).

Is de inboedelverzekering verplicht?

De inboedelverzekering is in Nederland niet verplicht, je moet zelf bepalen of je je inventaris en spullen wilt verzekeren. Mocht je geen verzekering nemen, houd er dan rekening mee dat wanneer er iets gebeurd met je inboedel, de financiële gevolgen groot kunnen zijn en je dit zelf moet vergoeden.

AOV – arbeidsongeschiktheidsverzekering

De AOV is een verzekering voor zelfstandigen. Wanneer een zelfstandige arbeidsongeschikt wordt kan hij niet meer werken waardoor de hypotheek niet meer betaald wordt uit inkomen. Het afsluiten van deze verzekering is niet verplicht, wel is het bij risicovollere beroepen verstandig om deze verzekering af te sluiten. Mensen die werken in loondienst zijn automatisch verzekerd via de Wet werk en inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Bij het kopen van een woning is de AOV niet verplicht, wel kan een eventuele geldverstrekker dit eisen.

Levensverzekering

Levensverzekeringen worden vaak afgesloten wanneer mensen verantwoordelijkheid hebben over een gezin en zij er alleen voor staan of hun partner de kosten niet alleen kan opbrengen. Levensverzekeringen hebben verschillende mogelijkheden met bijbehorende premies. Bij levensverzekeringen kan er, op een vooraf besproken moment, een uitkering bij leven plaatsvinden.

Mocht je kiezen voor deze verzekeringen is het verstandig om te kiezen voor dezelfde maatschappij, dat kan je financiële voordelen opleveren. 

Wellicht ook interessant

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een woning kopen is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven van je leven. Met onze blogs helpen we je door alle fases heen, zorgen we ervoor dat je niets vergeet, geld bespaart en efficiënter te werk gaat.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Huis kopen
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle