Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Vermogen in box 3 - hoe werkt dat?

Box 3 is de box waarin vermogen wordt belast zoals spaargeld, beleggingsgeld en de waarde van onroerende zaken waarin je zelf niet woont, denk hierbij bijvoorbeeld aan een vakantiewoning of een beleggingspand. Box drie kent een heffingsvrij vermogen van €50.000 of met fiscaal partner van €100.000.

De belastingdienst gaat uit van een fictief rendement dat je hebt behaald op het vermogen in box drie. De manier van belasting berekenen blijft hetzelfde ten opzichte van voorgaande jaren. Er blijven 3 schijven met twee rendementsklassen; een spaargedeelte en een beleggingsgedeelte, de vermogensmix is vast voor iedere schijf. De verhouding tussen het gedeelte beleggen en sparen wordt de vermogensmix genoemd

box 3 belasting 2021


De hoogte van het fictieve rendement is afhankelijk van het totale vermogen.  De belastingdienst gaat ervan uit dat er bij meer vermogen verhoudingsgewijs ook meer rendement wordt gemaakt, hierdoor betaal je dus ook meer belasting. Na 30 jaar verloopt je recht op de hypotheekrenteaftrek waardoor deze in box 3 valt, of dat gunstig is of niet verschilt per situatie 

Hoe berekent de belastingdienst de belasting over je vermogen in box 3

In schijf 1 berekent de belastingdienst over 67% van je vermogen een rendement van 0,03%, dit is het spaarvermogen, en over de overige 33% berekent de belastingdienst een rendement van 5,69%, dit is het beleggingsvermogen. In schijf 2 berekent zij over 21% (spaarvermogen) van je vermogen een rendement van 0,03%, en over 79% (beleggingsvermogen) van je vermogen een rendement van 5,69%. Valt een deel van je vermogen in schijf 3? Dan berekent zij over dat volledige deel een rendement van 5,69%.

Je eigen woning in box 3 

Je eigen woning wordt standaard belast in box drie, soms kan het echter aantrekkelijker zijn om je eigen woning in box drie te laten belasten. Dit kent zowel voor- als nadelen dus het is belangrijk om naar je eigen situatie te kijken. Betaal je bijvoorbeeld veel vermogensrendementsheffing omdat je veel spaargeld hebt dan kan het aantrekkelijk zijn om de hypotheek om te zetten naar een box 3-schuld.

berekening box 3
Stel je hebt geen fiscaal partner en een eigen woning met een WOZ-waarde van €300.000 en een bruto-inkomen van €32.000 per jaar. Je zit dan in schijf 1 van box 1 en betaalt 37.1% belasting, op je spaarrekening staat €150.000,- op 1 januari 2021 betaal je hierover €991,-. Op de woning heb je een hypotheek van €120.000,- waar je 2,5% rente over betaalt, €3000,- per jaar. Als we rekening houden met het eigenwoningforfait van €1500,- ontvang je €646,- van de belastingdienst

Risico's box 3 

Een schuld in box 3 hoef je niet af te lossen, daarmee wordt je hypotheekschuld dus niet meer afgelost. Het risico hiervan is dat de schuld na een aantal jaren groter is dan de waarde van de woning, wat bijvoorbeeld kan gebeuren wanneer de woning onder water komt te staan door een crisis. Dit kan problemen opleveren wanneer je de woning wil of moet voorkomen, het is daarom verstandig om altijd af te lossen op je hypotheek, ongeacht in welke box je deze plaatst.

Voor- en nadelen hypotheek in box 3

Het verschilt per situatie of het aantrekkelijk is om de hypotheekschuld in box 3 te plaatsen. Veel adviseurs raden het af om je hypotheek in box 3 te plaatsen omdat er de nodige risico's bij komen kijken, o.a. door het wegvallen van de verplichting om af te lossen. Ook is het met geldverstrekkers lastiger om een hypotheekverstrekker te vinden die accepteert dat je de woning in box 3 zet. De voordelen van box 1 zijn o.a: het recht op hypotheekrenteaftrek en de mogelijkheid tot een hogere hypotheek. De nadelen van een hypotheek in box 3 zijn: geen recht op fiscale aftrek van de hypotheekrente, minder kunnen lenen en minder banken waar je een hypotheek kunt afsluiten.  Het grote voordeel van een hypotheek in box 3 is wanneer je nú lage maandlasten wilt. Dat kan door (een deel van) je hypotheek om te zetten naar een aflossingsvrije hypotheek. Hierdoor betaal je alleen rente en geen aflossingen.

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle