Als je een bestaande woning koopt heb je de plicht om zelf onderzoek te doen naar de staat van de woning. Gebreken kunnen tijdens de bezichtiging naar voren komen maar ook pas nadat je de koopakte al hebt getekend. Wat zijn je rechten en plichten? Hoe bewijs je dat je gedegen onderzoek hebt gedaan en wat moet je doen als je er niet uit komt met de verkoper?
Je hebt als koper onderzoeksplicht, dat betekent dat je onderzoek moet doen. Hierbij gaat het erom dat de woning geïnspecteerd moet worden zodat alle verborgen gebreken naar voren komen voordat de koopakte getekend wordt. Je moet als koper kunnen bewijzen dat je degelijk onderzoek hebt gedaan, dat kan je aantonen door zelf een dossier op te stellen.
De koper heeft mededelingsplicht, ook wel informatieplicht genoemd. Dit is de plicht om alle (verborgen) gebreken die de verkoper kent aan de (aspirant) koper te melden. Doet de verkoper dit niet dan kan hij aansprakelijk gesteld worden voor de gebreken die na de overdracht zichtbaar worden. De verkoper kan aansprakelijk gesteld worden bij een gebrek dat ten onrechte niet is gemeld en bij een ernstig gebrek.
De koper mag verwachten dat de woning voor normaal gebruik bewoonbaar is. Als de verkoper ernstige gebreken niet meldt kan hij na de overdracht van de woning nog steeds aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Ook als de verkoper niet op de hoogte is van de gebreken.
Ouderdomsclausule: wordt gebruikt indien de woning ouder is waardoor de koper niet dezelfde verwachtingen mag hebben als bij een nieuwere woning.
Niet-zelfbewoningsclausule: als verkoper niet zelf in de woning heeft gewoond, omdat de woning is verhuurd, kan het zijn dat hij niet op de hoogte is van de staat van de woning. Door dit soort clausules in de koopovereenkomst op te nemen beperkt de verkoper de aansprakelijkheid voor eventuele verborgen gebreken jegens de koper. In hoeverre dit de aansprakelijkheid verminderd hangt af van de formulering.
Als de verkopende partij een gebrek niet heeft gemeld waardoor normale bewoning onmogelijk wordt kan hij daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Dit geldt op het moment dat het gebrek er al was voor de overdracht en gebreken waarvan de verkoper op de hoogte was.
Je ontdekt een verborgen gebrek, dat is natuurlijk al vervelend genoeg. Om je zo goed mogelijk te helpen hebben we een
stappenplan voor je gemaakt zodat je goed voorbereid te werk gaat.