Tekenen op schaal, hoe werkt dat en wat heb je nodig?
Nadat je aan de hand van de clusters hebt bepaald waar wat komt, is het tijd om dit gedetailleerder uit te gaan werken. Dit doe je door te werken met de plattegrond, doorgaans worden deze altijd gemaakt op 1:50 schaal. Dat betekent dat alles 50 x kleiner is dan in werkelijkheid. Op een plattegrond staat altijd, vaak rechtsonder, aangegeven op welke schaal het gemaakt is. Soms ontvang je de plattegrond van het bouwnummer alleen digitaal, je moet hem dan zelf (laten) printen. Vraag wel op welk formaat de plattegrond is opgetekend (bijvoorbeeld A3 of A4) zodat je met het juiste formaat werkt. Laat meerdere plattegronden printen zodat je verder kan als je een plattegrond verkeerd hebt ingetekend.
Tip: bij het tekenen op schaal is het belangrijk dat je rekening houdt met looproutes en muren. Een doorgang moet minimaal 80 centimeter zijn zodat je vrij kan bewegen. De looplijnen in de woning zijn ook belangrijk, je wilt niet slalommen om de meubelstukken. Voor zittingen geldt hetzelfde; zet je bijvoorbeeld de eettafel tegen een muur zorg er dan voor dat de stoelen aan de tafel genoeg ruimte hebben zodat je er voldoende ruimte is om de stoel naar achter te schuiven. Deze ruimte dient minimaal 80 cm te zijn.
Met de juiste voorbereiding ben je al halverwege! Er zijn veel manieren om je interieur aan te pakken, en steeds meer van hen zijn digitaal. Maar digitale programma's nemen vaak veel tijd en kunnen de beleving en voorpret verminderen. Interieur-in-a-box is een fysiek product en biedt een unieke beleving en voorpret door middel van look & feel, prefab lay-outs en gemak. Deze box bevat alles wat je nodig hebt om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden voor jouw in- en/of exterieur. Geniet van de creatieve voorpret en beleving, alleen, met je partner of vrienden, dankzij deze goede voorbereiding!
Teken je huis of tuin gemakkelijk op schaal met Interieur-in-a-box. Interieur-in-a-box bied fysieke doe-het-zelf-boxen om zelf te ontwerpen en stijlen. Maak met de In- of Exterieur-in-a-box in een handomdraai een plattegrond op schaal en deel deze vervolgens in met de bijgeleverde objectsjablonen. Breng je interieur tot leven door een sfeervol kleurenpalet te creëren met Kleur-in-a-box.
Ga jij ook zelf ontwerpen en stijlen? Bestel één van onze creatieve boxen in de Interieur-in-a-box-webwinkel, gebruik kortingscode ‘CAGEMAN’ en ontvang 5% korting op je bestelling!
Het clusterplan
Misschien kom je er tijdens het ontwerpen van de kamers achter dat je niet genoeg ruimte hebt voor al je wensen. Als je bijvoorbeeld een logeerkamer en een werkkamer wil hebben moet je concessies doen, zeker als je diezelfde kamer wil gebruiken om extra spullen op te bergen. Probeer daarom te kijken welke kamers een dubbele functionaliteit kunnen krijgen, zeker wanneer de kamer maar een aantal keer per jaar wordt gebruikt als logeerkamer.
Positionering en restruimte
Veel mensen vinden het fijn om te kunnen zien wie er binnenkomt, dat geldt zowel voor de woonkamer, werkkamer als slaapkamer. Het wordt vaak niet als prettig ervaren wanneer een bed met het hoofdeinde naar de deur gepositioneerd is, houd daarom rekening met de positionering van de meubels tijdens het maken van de plattegrond. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de restruimte, dat is de ruimte tussen de meubels in. Als je bijvoorbeeld alle meubels tegen de muur aan zet creëer je veel ruimte tussen de meubels in waardoor de restruimte groot wordt en het interieur er al snel beklemmend uit ziet. Zet daarom meubels van de muur af zoals je ziet op onderstaande foto, dat geeft minder restruimte maar toch een ruimtelijker idee.
Buiten de lijnen tekenen
Op de plattegrond die je gekregen hebt bij de aannemingsovereenkomst staan de verschillende kamers ingetekend, afgescheiden door muren. Op de plattegrond wordt onderscheid gemaakt tussen de draagmuren (de dikke muren) en de niet dragende muren (de dunne muren), die zijn in sommige gevallen nog aan te passen. Tijdens het meerwerkgesprek of bij de bouwbegeleider kan je navragen wat de mogelijkheden zijn, dit wordt dan met de aannemer besproken. Als het mogelijk is kan je denken aan de volgende mogelijkheden:
Een grote kamer splitsen in twee kamers, of twee naar een grote kamer
het creëeren van een walk-in closet bij je slaapkamer
de badkamer betrekken bij de (master)bedroom
het vergroten of verkleinen van de badkamer
Voorbeelden
Stel je laat een badkamer realiseren waarbij je het belangrijk vindt dat er zowel een douche als een apart bad staat en er staat geen toilet. Dan kan je ervoor kiezen om de badkamer te verlengen ten koste van de gang om zo meer ruimte te creëeren in de badkamer. Hierdoor kun je al je wensen in de badkamer realiseren en doe je een concessie op de ruimte in de gang.
Bij veel brochures is ingetekend hoe de slaapkamer eruit komt te zien. Stel je wil een walk-in closet realiseren maar je hebt geen extra kamers over, dan kan je ervoor kiezen om een tussenwondje in de slaapkamer te plaatsen waardoor je een soort nis creëert. Op die manier kun je toch de walk-in closet realiseren. Hou hierbij wel rekening met de deurrichting, in sommige gevallen moet deze omgedraaid worden.
Een plattegrond op schaal tekenen
Het schetsen van een ruwe schets op papier kan handig zijn bij het plannen van een kamerindeling, maar de tijd nemen om een plattegrond op schaal te tekenen, is vaak de extra moeite waard. Plattegronden op schaal helpen het ontwerpproces en kunnen je echt helpen om ruimtes te visualiseren, zoals de ideale meubelindeling. Het maken van een plattegrond op schaal kan net zo eenvoudig zijn als het nemen van nauwkeurige metingen met een meetlint en vervolgens een potlood en ruitjespapier gebruiken om de resultaten te verkleinen.
Kamermaten toevoegen aan de ruwe schets
Neem hoek-tot-hoek muurmetingen rond de kamer. Leid een meetlint van hoek naar hoek bovenop de plint (als die er is) of langs de vloer (als er geen plint is). Als er veel obstakels (meubels, enz.) tegen de muren staan, kun je in plaats daarvan een trapladder gebruiken en langs het plafond meten. Het is gemakkelijker om met een helper te werken (om het uiteinde van de tape vast te houden), vooral in een grotere ruimte of wanneer je nauwkeurige metingen nodig hebt.
Als je voor nieuwe keukenkasten meet moet je een stuk gedetailleerder meten dan wanneer je bepaalt of bepaalde meubelstukken in de ruimte passen.
Voeg de kamermetingen toe aan een ruwe schets van de kamer.
Sla de liniaal of het ruitjespapier over en gebruik gerust een potlood en blanco papier. Als je een eenvoudige rechthoekige kamer meet, noteer je eenvoudig de 4 metingen naast de overeenkomstige muren. Als de kamer uitsteeksels heeft voor een kast, een schuine hoek, enz., Voeg die metingen dan ook toe op de juiste plek. Noteer de metingen in de metrische metingen in de vorm 4,5m of 6,25m.
Op schaal tekenen met een schaalliniaal of ruitjespapier
Converteer de metingen met een schaalliniaal voor precisie.
Een schaalliniaal (of architectenschaal) ziet eruit als een driehoekige liniaal en kan metingen snel aanpassen aan de gewenste schaal. De verschillende zijden van de schaal zijn gemarkeerd met verschillende schaalverhoudingen, waaronder 1:20, 1:25, 1:50, 1:75, 1:100 en 1:125, wat gebruikelijk is voor bouwkundige tekeningen. Zodra je de zijde met de gewenste verhouding hebt gevonden, doe je het volgende:
Leg die kant van de liniaal op je papier.
Trek een lijn op het papier tussen de nulmarkering op de liniaal en de cijfermarkering op de liniaal die overeenkomt met de lengte van de muur die je tekent.
De lijn geeft de juiste schaal weer wat betekent dat muur op schaal is weergegeven.
Gebruik voor de eenvoud een schaal van "één vierkant is gelijk aan 25 cm" op ruitjespapier
Als je geen schaalliniaal hebt, werkt een normaal vel ruitjespapier van 20 cm × 27 cm met een raster van vierkanten prima. Bij dit formaat vindt je ongeveer 41 vierkanten langs de lange zijde van het papier en 31 vierkanten aan de korte zijde. Dus zolang de kamer niet groter is dan 10m × 7,7m, kan een enkel vierkant 25x25cm vertegenwoordigen. Hiermee zijn elke 4 vierkanten gelijk aan 1 m2.
Maximaliseer desgewenst de grootte van het plan op het millimeterpapier
Als het papier 41 bij 31 vierkanten is, verklein dan het tot 39 bij 29 om wat ruimte rond de randen van het papier te creëren. Als de kamer een vierkant of rechthoek is, rond je de afmetingen af op de volgende hele vierkanten. Als dat niet het geval is, bepaal dan het kleinste vierkant/rechthoek (afgerond op hele vierkanten) waar de hele kamer in zou passen. Past de kamer niet op een vel papier dan kun je ervoor kiezen de schaal aan te passen, meerdere vellen aan elkaar te plakken of te werken met A3 formaat.
Maak het plan desgewenst zo groot mogelijk op het ruitjespapier
Verminder het aantal vierkanten dat je op het ruitjespapier gebruikt (bijv. 41 bij 31 tot 39 bij 29) om wat ruimte rond de randen te creëren. Rond de grootte van een vierkante/rechthoekige kamer af op de volgende tiende van een meter (bijv. 4,23 m bij 3,37 m tot 4,3 m bij 3,4 m), of gebruik de minimale vierkante/rechthoek (afgerond op de tiende van een meter) ) waarin een niet-vierkante/rechthoekige kamer past. Dan:
Vermenigvuldig de vierkant-/rechthoekmetingen (bijv. 4,3 en 3,4) met 2, 4, 5 en 10. In dit geval krijgt u 8,6 bij 6,8, 17,2 bij 13,6, 21,5 bij 17,0 en 43,0 bij 34,0.
Gebruik het paar vermenigvuldigde getallen dat het dichtst bij 39 bij 29 ligt (de grafiekpapierparameters) zonder eroverheen te gaan. In dit geval is het 21,5 bij 17,0 (het veelvoud van 5).
Aangezien het veelvoud van 5 bij de parameters past, tekent je het plan zo dat 5 vierkanten gelijk is aan 1 meter - wat ook betekent dat 1 vierkant gelijk is aan 20 cm, of ongeveer (maar niet precies) een verhouding van 1:32.
Deuren, ramen en ingebouwde armaturen toevoegen
Meet alle deuren en ramen. Meet de breedte van elke deur en raamopening (zonder kozijnen) en de afstand van beide zijden tot de hoeken van de muur waar het raam of de deur zich bevindt. Converteer deze metingen vervolgens naar de zojuist gekozen schaal.
Verwerk de muren, ramen en deuren in de plattegrond. Teken elk raam als een reeks dubbele lijnen en elke deur als een enkele lijn (dwz de volledig geopende deur) met een boog (dwz het werkelijke draairichting van de deur). Zorg ervoor dat je elk in de juiste positie langs de muren in je schaaltekening plaatst.
Meet en converteer de breedtes van alle ingebouwde armaturen. Dit zijn bijvoorbeeld items als stopcontacten en inbouwspotjes. Converteer ze naar schaal en voeg ze toe aan het plan op de juiste locaties.
Verplaatsbare meubels op schaal maken
Converteer de lengte en breedte van elk kamermeubel naar schaal. Een dressoir van 200cm bij 80cm zou bijvoorbeeld, op een schaal van 1/5" = 1', worden weergegeven door een rechthoek van 10" bij 4".
Maak voor meubels die niet vierkant of rechthoekig zijn het kleinste vierkant/rechthoek waarin het stuk zou passen en gebruik die afmetingen. Als een wingback-stoel bijvoorbeeld 130cm is op zijn breedst en 150cm op zijn diepst, stel deze voor met een 7" bij 8" rechthoek. Schets vervolgens de algemene vorm van de stoel binnen de rechthoek.
Teken het meubilair op een blanco vel ruitjespapier. Gebruik geen ruitjespapier waarop de plattegrond van de kamer is getekend. Op deze manier kun je de schaaltekening voor elk meubel uitknippen en verplaatsen op de plattegrondtekening.
Als je een schaalliniaal gebruikt in plaats van ruitjespapier, teken dan de meubelplannen op blanco papier op dezelfde schaal als de plattegrond.
Knip de afzonderlijke meubelstukken uit met een schaar. Als je de uitsnijdingen wat stijver en steviger wilt maken, leg ze dan allemaal op karton of dun karton, trek de omtrek over en knip een steunbord uit om te lijmen of vast te plakken.
Als je nog niet elk meubelstuk hebt gelabeld, noteer dan de naam in het midden van de uitsparing of gebruik een nummer om elk meubelstuk weer te geven, bijvoorbeeld de hoge ladekast als #1.
Verplaats de uitgesneden meubels over de plattegrond. Dit kan je helpen bij het kiezen van een geschikte opstelling voor het meubilair in de kamer. En het is veel gemakkelijker dan het eigenlijke meubilair door de eigenlijke kamer te verplaatsen!
De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.