Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Waarvoor is een taxatie bij oversluiten nodig?

Als je je hypotheek wilt oversluiten, kan de bank in sommige gevallen vragen om een taxatie. Dit houdt in dat een taxateur bepaalt hoeveel jouw huis waard is. Of dit verplicht is en waar je een taxatie kunt laten uitvoeren, kun je lezen in dit artikel.

Wat betekent het oversluiten van een hypotheek?

Het oversluiten van een hypotheek betekent dat je je huidige hypotheek opzegt en een nieuwe afsluit bij een andere verstrekker. Dit kan om verschillende redenen interessant zijn. Zo kan het zijn dat je wilt profiteren van lagere hypotheekrentes, een andere rentevaste periode wilt of meer flexibiliteit in je hypotheek wilt hebben.

Bij het oversluiten van je hypotheek is het belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden van de nieuwe hypotheek. Zoek uit wat de rente is, hoeveel je moet aflossen, wat de looptijd is en wat de eventuele boetes zijn als je de hypotheek eerder wilt aflossen. Vergelijk ook de voorwaarden van je huidige hypotheek met die van de nieuwe hypotheek om te zien of het oversluiten financieel voordelig voor je is.

Het oversluiten van je hypotheek kan ook gepaard gaan met extra kosten, zoals de kosten voor een taxatie van je woning of de kosten voor het opstellen van een nieuw hypotheekcontract. Het is daarom belangrijk om deze kosten mee te nemen in je afweging of het oversluiten van je hypotheek.

De boeterente

Het is gebruikelijk dat bij het oversluiten van een hypotheek een boete in rekening wordt gebracht als je de hypotheek eerder wilt aflossen dan de afgesproken looptijd. Deze boete is meestal een percentage van het bedrag dat je nog moet aflossen op het moment dat je de hypotheek opzegt. Dit percentage wordt de boeterente genoemd.

De boeterente is afhankelijk van de voorwaarden van je hypotheek en kan per verstrekker verschillen. Sommige verstrekkers hanteren een vaste boeterente, terwijl andere verstrekkers een variabele boeterente hanteren die afhankelijk is van de rente op de markt. Het is daarom belangrijk om de boeterente goed te vergelijken bij het oversluiten van je hypotheek.

Houd er rekening mee dat de boeterente niet het enige is waar je op moet letten als je je hypotheek wilt oversluiten. Zoek ook uit wat de rente is, hoeveel je moet aflossen, wat de looptijd is en of er andere voorwaarden gelden. Vergelijk de voorwaarden van je huidige hypotheek met die van de nieuwe hypotheek om te zien of het oversluiten financieel voordelig voor je is.

Wanneer is taxeren bij oversluiten nodig

De waarde van een woning kan worden bepaald door een recente WOZ-aanslag of door middel van een taxatie. Een WOZ-aanslag mag alleen gebruikt worden als de hypotheek lager is dan 60% van de WOZ-waarde, maar dit kan per bank verschillen. Als het niet mogelijk is om een WOZ-aanslag te gebruiken, moet er een taxatie gedaan worden. Dit moet door een erkend taxateur worden uitgevoerd die binnen een afstand van 20 kilometer (in grote steden is dit 10 kilometer) van het huis is gevestigd. Het taxatierapport moet ook het certificaat van NWWI bevatten, dat door de taxateur wordt verzorgd. Als je NHG hebt bij je nieuwe hypotheek, moet je dit aan de taxateur melden zodat het in het rapport kan worden opgenomen.

Het regelen van de taxatie bij het oversluiten

Bij het oversluiten van je hypotheek kan het soms nodig zijn om een taxatie van je woning te laten uitvoeren. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van de nieuwe hypotheekverstrekker. Een taxatie geeft de waarde van je woning weer en kan worden gebruikt om te bepalen hoeveel geld je kunt lenen voor een hypotheek.

Een taxatie wordt gedaan door een erkend taxateur. De taxateur zal je woning beoordelen op verschillende aspecten, zoals de bouwkundige staat, de ligging, de grootte en de voorzieningen. Op basis hiervan wordt een taxatierapport opgesteld waarin de waarde van je woning wordt vermeld.

De kosten voor een taxatie kunnen variëren, maar ze zijn doorgaans fiscaal aftrekbaar wanneer je oversluit. Dit betekent dat je de kosten van de taxatie kan aftrekken van je belastingen. Het is wel belangrijk om te checken met je hypotheekverstrekker of zij specifieke eisen hebben voor de taxatie, zoals het type rapport of de afstand tot het huis van de taxateur.

Wellicht ook interessant

  • link
  • link
  • link

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle