Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

De mogelijkheden bij verborgen gebreken

Het is erg vervelend als er verborgen schade wordt ontdekt, toch komen er vaak verborgen gebreken in verschillende vormen voor. Ga het gesprek met de vorige eigenaar altijd vriendelijk aan, daarmee bereik je vaak het meest. Hoe je dit het beste aanpakt hebben we beschreven in dit stappenplan

Meld het gebrek

Het gebrek moet je zo snel mogelijk melden aan de verkoper, het liefst binnen twee maanden. De schade moet onderzocht worden door een deskundige, het is verstandig om deze zo snel mogelijk in te schakelen. Is de schade later vastgesteld dan twee maanden, stel de verkoper dan schriftelijk op de hoogte van de waargenomen schade en dat het onderzocht wordt. Uit het onderzoek zal blijken hoeveel de schade kost, dit onderzoek kun je afwachten voordat je de schade claimt bij de verkoper.

Overleg met de verkoper

Informatie over gebrek omvang factuur aansprakelijk datum herstel juridisch Ga het gesprek altijd op een fatsoenlijke manier aan zonder dat je de verkoper direct beschuldigd van een verborgen gebrek. Het kan best zijn dat de verkoper hier niets vanaf wist maar welwillend is om je te helpen.

Tip: Informeer de verkoper altijd schriftelijk over de gang van zaken, mochten er later onduidelijkheden komen denk je jezelf in. Bewaar een kopie van de correspondentie en maak zoveel mogelijk gebruik van aangetekende brieven. 

De verkoper informeren

Informeer de verkoper over het gebrek en de omgang van het gebrek. Als je al een factuur hebt stuur hiervan dan een kopie naar de verkoper, heb je deze niet informeer diegene dan over de schade en dat je de verkoper aansprakelijk stelt. Vermeld de datum van de vaststelling en geef de verkoper een termijn om het gebrek op te lossen, zorg er wel voor dat dit een redelijk termijn.

Direct repareren

Is het noodzakelijk om de reparatie direct te verhelpen, kijk dan wat je zelf kan doen om het gebrek te verminderen. Is dit niet mogelijk schakel hier dan een professioneel bedrijf voor in, zorg er wel voor dat je een bedrijf kiest met een redelijke prijsopgave. Mocht het tot een rechtszaak komen en je kiest de duurste partij kan het zijn dat je zelf een deel moet betalen.

Afspraken maken met de verkoper

Vaak heeft de verkoper niet de mogelijkheid om het gebrek te verhelpen. Het is dan verstandig om de verkoper te informeren over het bedrijf dat je kiest om het gebrek te verhelpen zodat de verkoper de factuur kan vergoeden. Het is gebruikelijk dat de verkoper achteraf de schade aan je vergoedt, houd er dus rekening mee dat je het in sommige gevallen zelf moet voorschieten. Leg alle afspraken altijd schriftelijk vast zodat hier geen onduidelijkheid over ontstaat.

Kom je er niet uit?

Heb je geprobeerd om naar alle redelijkheid het gesprek met de verkoper aan te gaan maar gaf dit niet het gewenste resultaat? Dan heb je verschillende mogelijkheden.

Mediator
De mediator is een professional die je helpt bij het oplossen van conflicten. Hij of zij is een onafhankelijke partij en kijkt naar de beste oplossing voor jullie. Een mediator kost gemiddeld €100.- per uur, houd er rekening mee dat de helft van deze kosten voor jouw rekening komen.

Naar de rechter
Als laatste oplossing kun je besluiten om naar de rechter te gaan. Het is daarom belangrijk dat je de correspondentie en de afspraken schriftelijk hebt vastgelegd. Ook wanneer je geen enkele reactie krijgt van de verkoper is het belangrijk om de door jou verstuurde brieven te laten zien aan de rechter. Vraag voordat je een rechtszaak start altijd juridisch advies, het gaat hier om een civiele zaak waarbij het bewijs van de aansprakelijkheid erg lastig is. 

De termijn van verborgen gebreken

De verkopende partij moet binnen een redelijke termijn op de hoogte gesteld worden van eventuele verborgen gebreken. De redelijke termijn wordt gezien als maximaal 2 maanden na het ontdekken van het gebrek. Als het gebrek onderzocht moet worden door een expert kan het zijn dat je meer tijd nodig hebt door het onderzoek.

Je moet de vorige eigenaar dan binnen de termijn van twee maanden op de hoogte stellen van het waargenomen gebrek. Geef bij het informeren van de verkoper ook aan dat je meer tijd nodig hebt om de schade te onderzoeken. 

Verjaring veborgen gebrek

Na twee jaar na aankoop is er sprake van verjaring. Ook wanneer je de rapportage van de specialist afwacht moet je de claim binnen twee jaar bij de vorige eigenaar neer leggen.

Wellicht ook interessant:

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een woning kopen is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven van je leven. Met onze blogs helpen we je door alle fases heen, zorgen we ervoor dat je niets vergeet, geld bespaart en efficiënter te werk gaat.
Gratis advies
Alles onder 1 dak
Onafhankelijk 
Huis kopen
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle