Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

De afwerk opties van een nieuwbouw woning

Bij de aankoop van de woning krijg je een afwerklijst, op deze lijst is ook vermeldt op welke manieren de plafonds en wanden opgeleverd (kunnen) worden. De wanden kunnen behangklaar of sausklaar opgeleverd worden.

Behangklaar

Muren die behangklaar worden opgeleverd worden niet egaal afgewerkt, gesaust of geschilderd. Voordat je de muren kan schilderen of kan behangen met decoratief behang moet er eerst een behanglaag worden aangebracht op de muur of moet de muur gestuukt worden. Behangklaar stucwerk is geschikt voor een afwerking met bijvoorbeeld spackspuiten, daarbij wordt er een kalkgebonden materiaal met op de muur gespoten waardoor de muur structuur krijgt. Dit soort muren zijn niet glad. Wil je gladde muren om bijvoorbeeld later decoratief behang te plaatsen dan moet je een met spack bewerkte muur eerst glad maken.

Sausklaar

Muren die sausklaar worden opgeleverd kunnen direct geschilderd worden. Nadat een muur behangklaar is opgeleverd wordt deze afgepleisterd om de muur volledig glad te strijken. Een sausklare muur is geschikt om handmatig te sauzen, schilderen of rollen. Een sausklare muur kan in iedere gewenste kleur geverfd of behangen worden.

Tip: informeer bij de bouwbegeleider wat sausklaar inhoudt, soms betekent dit dat de muren worden afgewerkt met spackspuitwerk, hierdoor zijn de wanden niet glad, vervelend als je uiteindelijk behang wilt kiezen. 

Wat is renovliesbehang?

Het kan tot wel twee jaar duren voordat een woning droog is, daarom wordt er bij nieuwbouw vaak gekozen voor renovliesbehang. Dit is behang dat meerekt met de ademende muren, scheuren opvangt en heel sterk is. Renovliesbehang kan in elke kleur overschilderd worden, ook overbehangen met decoratief behang is geen probleem. Biedt de aannemer niet de mogelijkheid om de behangklare wanden af te werken met renovliesbehang als meerwerk? Laat de muren dan behangklaar opleveren en een derde partij de wanden behangen met renovliesbehang.

Bouwvocht bij prefab-woningen

Doordat prefab-woningen gefabriceerd worden in de fabriek worden de delen minder blootgesteld aan het klimaat op de bouwplaats. Hierdoor is de kans op vocht een stuk kleiner waardoor de woning sneller droog is. De kans op scheurvorming is daardoor kleiner. Je kunt bij prefab muren ervoor kiezen om deze te laten stuken waardoor ze direct geschilderd of behangen kunnen worden.

Oplevering van het plafond

Bij nieuwbouwwoningen wordt het plafond vaak spuitklaar opgeleverd. Dat betekent dat de plaatstructuur nog zichtbaar is aan de hand van de naden die over het plafond lopen. Het plafond wordt in de meeste gevallen afgewerkt met spackspuitwerk, dat geeft een kleine structuur. Het kan het risico waard zijn om de plafonds in tegenstelling tot de muren wel direct te laten stuken, ondanks de mogelijke scheurtjes. De kans op scheuren in het plafond is namelijk kleiner dan bij muren. Het voordeel van direct stuken is dat het plafond sausklaar is.

Wellicht ook interessant

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle