Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing
Terug naar overzicht

Oude meubels? Knap ze op en geef wat liefde.

Wat heb je nodig?

 • Schuurpapier (diverse korrels)
 • Schuurblokken of schuursponzen
 • Kleefdoek of een zachte, pluisvrije doek
 • Houtvuller
 • Plamuurmes
 • Houtbeits of verf (indien gewenst)
 • Blanke lak (polyurethaan, vernis, lak of schellak)
 • Kwast of roller voor het aanbrengen van de blanke lak
 • Verfbakje voor de blanke lak
 • Veiligheidsbri
 • Stofmasker
 • Handschoenen (optioneel)
 • Doeken of oude kranten om uw werkruimte te beschermen.

Opmerking: Welke specifieke onderdelen u nodig hebt, hangt af van het type meubel dat u opnieuw wilt behandelen en de afwerking die u wilt bereiken. Deze lijst is bedoeld als een algemene leidraad, en u kunt afhankelijk van uw project aanvullende benodigdheden nodig hebben.

De oude meubels voorbereiden

Voordat u begint met het resurfacing proces, is het essentieel om het gebied rond uw meubels voor te bereiden. Verplaats alle nabijgelegen meubels of decor die tijdens het proces beschadigd kunnen raken. Bescherm vervolgens de omliggende vloeren of oppervlakken met plastic zeilen of doeken.

Maak de meubels vervolgens grondig schoon. Stof het af en gebruik vervolgens een vochtige doek om vuil, vuil en vet te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat het in de volgende stap aangebrachte afbijtmiddel goed werkt.

Zodra het meubel schoon is, schuurt u het oppervlak met schuurpapier met een gemiddelde korrel. Schuur in de richting van de nerf en let erop dat u niet te agressief schuurt. Door te schuren verwijdert u ruwe plekken en bereidt u het oppervlak voor op het aanbrengen van het afbijtmiddel.

De oude lak / verf verwijderen

Als het meubel geschuurd is, is het tijd om een meubelstripper aan te brengen. Dit helpt om alle oude lak of verf van het oppervlak van het meubel te verwijderen en bereidt het voor op de nieuwe afwerking. Volg de instructies van de fabrikant zorgvuldig op en kies een afbijtmiddel dat geschikt is voor het type afwerking van uw meubels.

Gebruik een borstel of spuitfles om het stripper gelijkmatig op het hele oppervlak van het meubel aan te brengen. Vermijd dat het stripper op delen komt die niet worden overgeschilderd, zoals bekleding of hardware. Laat het afbijtmiddel de aanbevolen tijd inwerken en veeg het dan weg met een schone doek.

Meubels schuren

Nadat het afbijtmiddel is verwijderd, is het tijd om het meubel opnieuw te schuren. Gebruik fijn schuurpapier om het oppervlak glad te maken en ruwe plekken te verwijderen. Besteed speciale aandacht aan gebieden waar de afwerking dik was, omdat deze meer schuurwerk vereisen om te verwijderen. Zorg ervoor dat u in de richting van de nerf schuurt om de natuurlijke uitstraling van het hout te behouden.

Meubels schoonmaken

Na het schuren is het belangrijk om het meubel nogmaals schoon te maken. Gebruik een schone, vochtige doek om het oppervlak van het meubel af te nemen en stof of resten van het schuurproces te verwijderen. Laat het meubel vervolgens volledig drogen, zodat er geen vocht op het oppervlak komt.

Primer aanbrengen

Voordat u een nieuwe afwerking kunt aanbrengen, moet u een grondlaag aanbrengen. Primer helpt het oppervlak voor te bereiden op de afwerking en zorgt ervoor dat deze goed hecht. Kies een primer die geschikt is voor het type afwerking dat u gaat gebruiken en zorg ervoor dat u de instructies van de fabrikant volgt.

Gebruik een kwast of roller om de primer gelijkmatig aan te brengen en zorg ervoor dat alle delen van het meubel bedekt zijn. Vermijd primer op delen die niet worden bijgewerkt, zoals bekleding of hardware. Laat de primer volledig drogen, volgens de instructies van de fabrikant, en zorg ervoor dat hij volledig droog is voordat u doorgaat met de volgende stap.

Verf en afwerking aanbrengen

Zodra de grondverf droog is, is het tijd om de afwerking aan te brengen. U kunt kiezen uit veel verschillende afwerkingen, zoals verf, vernis of beits. Zorg ervoor dat u de juiste afwerking voor uw meubel kiest, rekening houdend met het beoogde gebruik, de gewenste kleur en het uiterlijk waar u voor gaat.

Breng de afwerking gelijkmatig aan met een kwast of roller volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat u alle delen van het meubel bedekt, ook de hoeken en randen. Vermijd het aanbrengen van de lak op delen die niet worden bijgewerkt, zoals bekleding of hardware. Laat de afwerking volledig drogen, volgens de instructies van de fabrikant, en zorg ervoor dat deze volledig droog is voordat u verder gaat met de volgende stap.

Aanbrengen blanke lak

De laatste stap bij het opnieuw opbrengen van uw meubels is het aanbrengen van een blanke laag om het pas geschuurde oppervlak te beschermen. Deze blanke lak zal het hout verzegelen en beschermen tegen toekomstige krassen, slijtage en slijtage.

Zorg er om te beginnen voor dat het oppervlak van het meubel schoon is en vrij van stof of vuil. Gebruik eventueel een zachte doek om het oppervlak schoon te vegen. Zodra het oppervlak schoon is, kunt u beginnen met het aanbrengen van de blanke lak.

Er zijn veel verschillende soorten blanke lak verkrijgbaar, en de beste voor uw meubel hangt af van het soort hout en de afwerking die u wilt bereiken. Enkele blanke lakopties zijn polyurethaan, vernis, lak of schellak. Kies een blanke lak die geschikt is voor het soort hout waarmee u werkt en de afwerking die u wilt bereiken.

Zodra u een blanke lak hebt gekozen, brengt u deze aan volgens de instructies van de fabrikant, met een schone kwast of roller. Als u een kwast gebruikt, zorg er dan voor dat u de blanke lak aanbrengt in de richting van de nerf om kwaststrepen te voorkomen. Werk in kleine delen en zorg ervoor dat u eventuele druppels of uitlopers gladstrijkt.

Laat de blanke lak volledig drogen voordat u het meubel behandelt. Afhankelijk van het product dat u gebruikt en de temperatuur en vochtigheid in uw werkruimte kan dit enkele uren tot enkele dagen duren. Zodra de blanke lak volledig droog is, zijn uw meubels beschermd en klaar voor gebruik.

Gerelateerd Advies

Ervaringen van anderen

© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-leftarrow-right