Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

De onderzoeksplicht en verborgen gebreken

Bij het kopen van een huis heb je te maken met onderzoeksplicht, dat betekent dat je moet onderzoeken wat de staat van de woning is. Denk hierbij aan bepaalde verplichtingen, zoals bijvoorbeeld erfpachtbetalingen, de staat van het onderhoud en eventuele verontreinigingen. Door rekening te houden met de 5 onderstaande punten krijg je een goed beeld van de woning.

De onderhoudsstaat van het huis

Als koper is het lastig om de bouwkundige staat van een huis te bepalen tijdens een bezichtiging. Wel kan je zelf controleren door te kijken, hoe ziet het houtwerk eruit, wat is de staat van de goten, is de elektra degelijk aangelegd en zie je bijvoorbeeld ergens vochtplekken. Als je deze zaken waarneemt kan je hier vragen over stellen aan de verkoper, hij heeft mededelingsplicht en moet alle gebreken die hem bekend zijn eerlijk aan jou vertellen. Mocht je graag meer zekerheid willen dan kan je kiezen voor een bouwkundige keuring.

De juridische verplichtingen van het huis

In sommige gevallen heb je te maken met verplichtingen die bij het huis horen. Je kunt hierbij denken aan: erfdienstbaarheden, kettingbedingen en andere verplichtingen zoals recht van overpad. Dan zouden je buren gebruik mogen maken van jouw erf om hun voordeur te bereiken, dit soort bepalingen staan altijd in de eigendomsakte van de huidige eigenaar, neem deze dus nauwkeurig door.

Bestemmingsplan van het huis

Kijk naast de woning ook naar de wijk, en wat de toekomstplannen van de wijk zijn. Het kan best zijn dat de gemeente plannen heeft met de wijk, die zowel positief als minder positief kunnen zijn voor jouw woongenot. Controleer daarom welke plannen de gemeente heeft met de wijk zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bodemverontreiniging

Op de website bodemloket.nl kan je kijken of er sprake is van eventuele verontreiniging op de grond van het huis. Dit kan je ook controleren bij de gemeente van de wijk. Door dit te controleren sluit je uit dat je voor bodemsanering komt te staan als je iets wil veranderen aan de tuin of het huis.

Erfpacht

Is de grond als erfpacht uitgegeven? Dan word je enkel eigenaar van het huis maar niet van de grond, je betaalt een (jaarlijkse) vergoeding voor het gebruik van de grond.

Checklist bezichtigen

Om je op weg te helpen met de bezichtiging hebben we een checklist voor je gemaakt. Met onze gratis checklist helpen we je om de relevante vragen niet te vergeten tijdens de bezichtiging.

Wellicht ook interessant

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een woning kopen is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven van je leven. Met onze blogs helpen we je door alle fases heen, zorgen we ervoor dat je niets vergeet, geld bespaart en effici├źnter te werk gaat.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Huis kopen
┬ę 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle