Tijdens het optiegesprek krijg je van de makelaar een minder- en meerwerklijst, hierop staan alle opties die je kan laten vervallen of toevoegen en tegen welke prijs. Mocht je de lijst nog niet hebben ingezien, vraag deze dan aan bij je makelaar voordat je het meerwerkgesprek hebt met de bouwbegeleider.
Kort nadat je de aannemingsovereenkomst tekent word je uitgenodigd voor een gesprek met de bouwbegeleider, de begeleider zorgt ervoor dat de communicatie tussen jou en het bouwbedrijf goed verlopen. Vaak is de bouwbegeleider een onafhankelijke partij die los staat van het bouwbedrijf.
Gedurende het bouwtraject is de begeleider je eerste aanspreekpunt, aan diegene geef je alle keuzes door en stel je je vragen. De meeste begeleiders geven geen ongevraagd advies, je moet daarom zelf alle vragen stellen en je beslissingen doorgeven voor de deadline. Plan het gesprek met de begeleider tijdig in, dit is een belangrijk moment omdat je soms maar 1 keer persoonlijk contact hebt met de bouwbegeleider. Zo weet je zeker dat je alle meerwerkopties hebt besproken en je de juiste beslissingen neemt.
Waarschijnlijk heb je al een idee welke opties je zou willen bespreken, voor de kleinere opdrachten is de prijs vaak al bekend, wil je binnenmuren verplaatsen, verwijderen of toevoegen dan moet hiervoor vaak een offerte aangevraagd worden. Omdat de communicatie verloopt via de bouwbegeleider zal hij de offerte bij de aannemer voor je aanvragen. Willen jij en (een aantal van) je buren hetzelfde? Dan kunnen jullie dit gezamenlijk aangeven waardoor er een betere prijs onderhandeld kan worden.
Bij nieuwbouwwoningen heb je vaak de mogelijkheid om elektrapunten toe te voegen of te verplaatsen. Hiervoor kan je een apart gesprek met de elektricien hebben. Met hem kan je de aansluitingen voor de stopcontacten, lichtplafondpunten en loze leidingen bespreken. Als er geen afspraak met de elektricien mogelijk is kun je met deze vragen terecht bij de begeleider.
Als je weet wat je wil is het verstandig om hier duidelijk over te communiceren en je wensen vast te leggen. Dit doe je door bijvoorbeeld extra elektrapunten, veranderingen en toevoegingen van muren te tekenen in de plattegrond en deze mee te nemen naar de bouwbegeleider. Zo weet de bouwbegeleider wat je wensen zijn en kan hij je ook vertellen wat de mogelijkheden zijn. Schrijf je vragen of opmerkingen op een papiertje en nummer deze samen met de plattegrond, bijvoorbeeld V1 voor de eerste versie. Gedurende het proces kan het zijn dat je de plattegrond een aantal keer moet wijzigen, zo heb je achteraf nooit onduidelijkheid over de communicatie. Leg de afspraken voor verwerking ook digitaal vast met de begeleider, bijvoorbeeld per mail.
Tijdens het gesprek met de bouwbegeleider krijg je de deadlines van het nieuwbouwproject te horen. Het hele proces is ingedeeld in tijdsvakken, ook de mogelijkheden voor de meer- en minderwerkzaamheden, bereid je daarom tijdig voor op de mogelijkheden. Via de bouwbegeleider worden de opties met de aannemer besproken, heb je op de plattegrond je wensen ingetekend dan krijg je een kostenopgave. Daarna zullen je wensen door de bouwtechnisch tekenaar ingetekend worden en ontvang je de nieuwe plattegrond.
Het kan zijn dat je een meerwerkoptie hebt aangevraagd en de kosten hiervoor tegenvallen. Deze hoge kosten ontstaan doordat er meerdere personen betrokken zijn bij het proces; denk hierbij aan de bouwkundig/ technisch tekenaar, de elektricien, de werkvoorbereider e.d. het meerwerk kan je betalen uit het bouwdepot. Bewaar de plattegronden goed, het kan zijn dat de hypotheekverstrekker deze wil zien als je extra geld leent voor het meerwerk.