Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Meerwerk opties bij een nieuwbouwwoning

Als je hebt bedacht welk meer- en minderwerk je wilt heb je een indicatie van de kosten. Belangrijk is om een budget op te stellen zodat je (een gedeelte van) het meerwerk kan meefinancieren in je hypotheek. Zijn nog niet alle kosten bekend voor het meer- en minderwerk? Vraag dan of de bouwbegeleider offertes bij de aannemer kan aanvragen zodat je inzicht hebt in de kosten voordat je de hypotheek aanvraagt.

Sommige geldverstrekkers vergoeden tot 100% van de marktwaarde. De marktwaarde is de waarde van de aannemingsovereenkomst en het meerwerk. In bepaalde gevallen wordt naast de aannemingsovereenkomst maximaal 25% van het meerwerk meegenomen in de financiering. De overige kosten voor het meerwerk moet je zelf financieren. Het kan zijn dat de geldverstrekker vraagt om een taxatie van een derde (onafhankelijke) partij. Het klinkt gek om een niet-bestaande woning te taxeren, maar aan de hand van de bouwplannen en de locatie kan een prijs bepaald worden.

Tip: vertel tijdens het gesprek met de hypotheekadviseur over je wensen betreffende het meerwerk. De adviseur kan dan direct kijken wat meegefinancierd kan worden en wat niet. 

Elektra

Nieuwbouwwoningen hebben een minimaal aantal stopcontacten en plafondlichtpunten beschikbaar. Hierdoor moeten deze nagenoeg altijd aangevuld worden omdat er te weinig punten zijn of ze op de verkeerde plek zitten. Aan de hand van het indelingsplan kan je inschatten hoeveel stopcontacten, lichtpunten en loze leidingen je nodig hebt. Het aansluiten van extra aansluitingen kost wel meer geld, houd hier dus rekening mee tijdens je begroting. Het kan zijn dat er per ruimte een extra lichtpunt, een loze leiding en een aantal stopcontacten nodig is.

Het toevoegen van een dubbel stopcontact kost rond de €150,-, het verplaatsen van een in de plattegrond getekend contact kost €60,-, het toevoegen van een extra plafondlichtpunt mét schakelaar kost rond de €200,- en het toevoegen van een loze leiding rond de €120,-. 

Achteraf elektropunten wijzigen of laten toevoegen is mogelijk maar daarmee ben je vaak duurder uit omdat elektriciens prijzen rekenen voor alle losse handelingen (frezen, inbouwen en aansluiten). 

De vloer

De afwerking van de vloer kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Omdat de hele woning voorzien moet worden van een vloer is dit vaak een grote kostenpost. Denk daarom vast na wat voor soort vloer je in de verschillende kamers wilt hebben. Om je een idee te geven hebben we hieronder een lijstje met de gemiddelde prijzen per m2.

  • Laminaat 25 – 45 m2
  • Houten vloer 65 – 100 m2
  • Visgraat hout 100 – 200
  • Gietvloer 100m2
  • Pvc 60 – 90 m2

Let op: deze prijzen zijn incl. leggen, ondervloer, egaliseren en de plinten.

Wand- en plafondafwerking

Op de afwerklijst staat de afwerking van het plafond en de wanden vermeld. Als de wanden en het plafond sausklaar wordt opgeleverd hoef je alleen nog een budget te berekenen voor het sausen. Wordt de woning behangklaar opgeleverd dan moet je eerst kiezen voor een afwerking voordat je kan schilderen. In een nieuwbouwwoning zit gemiddeld 4000 liter water, dat moet er in de loop van de tijd uit. Daarom is het verstandig om te kiezen voor glasvezelbehang, zodat de bouwvocht uit de woning kan.

Het behangen van de muur met glasvezelbehang inclusief dekkend sausen kost tussen de €15,- en €20,- per m2, voor het stuken van het plafond betaal je tussen de €35,- en €40,- per m2. Deze werkzaamheden worden vaak door een derde partij uitgevoerd. 

Glasvezelbehang

Glasvezelbehang heeft het uiterlijk van stucwerk maar is stootvast en scheur overbruggend, het is zowel glad als met een structuur verkrijgbaar. Het behang is eenvoudig overschilderbaar, kan naadloos tegen elkaar aan worden verwerkt, herstelt kleine beginnende scheurtjes en is eenvoudig te reinigen.

Stuken over glasvezelbehang

Glasvezelbehang is een prima ondergrond voor stucwerk. Het glasvezelbehang zorgt ervoor dat de muur versterkt blijft en voorkomt zetscheuren. Uw stukadoor kan in de toekomst het glasvezel prima als ondergrond gebruiken.

De nieuwbouw keuken

Voor een nieuwbouwwoning is de keuken een van de grootste stelposten, controleer daarom of deze is meegenomen in de vraagprijs van de nieuwbouwwoning of er bovenop komt. In sommige gevallen kan je ervoor kiezen om het gereserveerde bedrag voor de keuken terug te krijgen in de vorm van minderwerk als je kiest voor een casco keuken. Je laat de keuken dan niet installeren door de aangestelde leverancier.

Het kan ook zijn dat je de stelpost alleen kan gebruiken als je de keuken afneemt bij de projectleverancier, je krijgt dan een bedrag in de vorm van een voucher die je bij de leverancier kan besteden. Op de plattegrond van de woningen staan de leidingen en de elektrapunten vermeldt, wil je dit veranderen dan wordt dat meerwerk waardoor het project duurder wordt. 

Gemiddelde kosten van de keukens:
• Keuken met een enkele opstelling: €6000 - €10.000
• Keuken met een bareiland: €10.000 - €15.000
• Keuken met luxe materialen: €20.000 - €30.000

De nieuwbouw badkamer

Naast de keuken kan de badkamer ook een stelpost zijn. Controleer vooraf altijd of dit ook het geval is, een badkamer valt vaak duurder uit dan je denkt. Een gemiddelde badkamer met een toilet, bad, badmeubel en een douche bevat tussen de €5000 en €7000 aan materialen. De installatie kost nogmaals zo’n bedrag. Zo kom je uit op een bedrag tussen de €10.000 en €15.000 voor een gemiddelde badkamer.

De badkamer casco laten opleveren 

Casco laten opleveren van de badkamer is in sommige gevallen mogelijk, wel moet er altijd een dekvloer aangebracht worden. Dit is verplicht omdat anders de garanties op het leidingwerk vervallen. In sommige gevallen is het casco laten opleveren niet mogelijk, controleer dit daarom vooraf.

Schuifpui in plaats van openslaande deuren

Soms is het mogelijk om een schuifpui te laten installeren in plaats van deuren naar je tuin of balkon. Hiervoor geldt wel dat de installatie van deze deuren als meerwerk wordt gerekend.

Zonnepanelen

Tegen een meerprijs kunnen zonnepanelen geïnstalleerd worden. Het is aantrekkelijk om dit met zoveel mogelijk buren te doen omdat de panelen dan tegelijk kunnen worden geïnstalleerd. Hierdoor wordt het bedrag per huishouden lager. Bij appartementencomplexen wordt het dak in sommige gevallen voorzien van panelen, de kosten en opbrengsten worden dan verdeeld over de appartementen. De kosten van de installatie van zonnepanelen ligt voor de gemiddelde woning rond de €5000.-

Een dakkapel of raam 

Voor sommige woningen is het mogelijk om te kiezen voor een extra raam of dakkapel. Naast dat het de waarde vaak verhoogt zorgt het ook voor extra licht in je woning. Voor een raam ben je gemiddeld €1000,- kwijt, voor een dakkapel betaal je tussen de €2.000,- en €5.000,-

De tuin

Als je alles voor binnen hebt besloten kun je nadenken over de tuin. In sommige gevallen kun je een tuinhuis, berging of veranda meefinancieren met je hypotheek. Het levert immers een waardevermeerdering van de woning op. Vergeet bij het doornemen van de plattegrond de tuinkranen niet, die zijn naderhand lastiger aan te leggen.

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle