Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Wat zijn de gevolgen van de mededelingsplicht?

Als verkoper heb je de plicht om de koper te informeren over het huis en het perceel. Je hebt namelijk informatie- of mededelingsplicht en dient alle kenmerken van de woning die je bekend zijn te melden.

Bouwkundige aspecten

Voornamelijk bouwkundige aspecten zijn relevant voor de mededelingsplicht, vooral wanneer deze door de koper tijdens een bezichtiging niet zichtbaar zijn of snel over het hoofd gezien kunnen worden. Als je vooraf aangeeft dat dit gebrek er is en de koper besluit het huis te kopen dan wordt het huis gekocht met het betreffende gebrek.

Juridische aspecten

Ook de juridische verplichtingen van het huis zijn van groot belang. Denk hierbij bijvoorbeeld aan erfdienstbaarheid waarbij de buren gebruik mogen maken van jouw erf om hun woning te bereiken. Vaak staan dit soort juridische verplichtingen opgenomen in de eigendomsakte van het huis.

Voldoen aan de mededelingsplicht

Om je te helpen geeft de makelaar je vaak een lijst met vragen over de woning en de grond. Door deze zorgvuldig in te vullen weet je zeker dat je voldoet aan de mededelingsplicht, mochten er specifieke punten zijn kan je deze er vaak bij schrijven of doorgeven aan de makelaar. Hij zal de documenten verstrekken met een kopie van de eigendomsakte. Zorg dat je extra zaken altijd schriftelijk meldt zodat je achteraf onduidelijkheden voorkomt.

Aansprakelijkheid

Het is lastig om niet te voldoen aan de mededelingsplicht op het moment dat je alle eigenschappen van de woning schriftelijk doorgeeft aan de makelaar. Zo weet de koper wat hij kan verwachten en wat hij koopt en kan je later niet aansprakelijk gehouden worden. Aansprakelijk kan je worden gesteld op het moment dat er achteraf blijkt dat er een gebrek is waarvan de koper dit niet kon weten tijdens de bezichtiging(en) maar jij als verkoper wel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lekkage of een gevaarlijke elektriciteitsaansluiting. Komt de koper hier achter, ben je mogelijk aansprakelijk voor eventueel schade en herstel.

Onderzoeksplicht koper

Als verkoper heb je mededelingsplicht, de koper heeft op zijn beurt onderzoeksplicht. Hij is dus verplicht onderzoek te doen naar de woning, dit betekent dat wanneer de koper iets constateert diegene hier vragen over moet stellen of onderzoek naar moet doen na overleg met de verkoper.

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een woning kopen is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven van je leven. Met onze blogs helpen we je door alle fases heen, zorgen we ervoor dat je niets vergeet, geld bespaart en efficiënter te werk gaat.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Huis kopen
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle