Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Wat zijn de kosten als je je huis verkoopklaar maakt?

Als je je huis wilt verkopen komen daar kosten bij kijken. De verkoop wil je zo goed mogelijk voorbereiden omdat je niet zit te wachten op onverwachte kosten of nog erger, problemen met de koper achteraf. We hebben in een overzicht alle kosten bij elkaar gezet. Wil je meer informatie over de individuele kosten kijk dan bij onze blogs over de specifieke onderwerpen. 

Makelaarskosten

Ga je je huis verkopen dan moet er een geschikte koper voor jouw huis gevonden worden. Dat is soms best lastig en als het tegenzit loopt het ook niet zo snel als verwacht. De makelaar kan hierin veel toegevoegde waarde bieden maar hoe hoog zijn de makelaarskosten en waar bestaan deze kosten uit?

De courtage

De courtage is een frans woord voor afsluitprovisie, met andere woorden het bedrag voor de werkzaamheden van de makelaar. Het courtagebedrag ligt tussen de 1 en 2 procent van de verkoopprijs, met een gemiddelde van 1,4%.

De opstartkosten

Alle werkzaamheden voorafgaande aan de advertentie vallen onder de opstartkosten, dit zijn alle werkzaamheden voordat je huis aangemeld staat bij Funda of een andere site. Onder deze werkzaamheden vallen: het schrijven en maken van de advertentie, het plaatsen van het verkoopbord, de kosten van de fotograaf voor de advertentie, het officiële meetrapport (op basis van de NEN2580 meetnorm), plattegronden, een prijsadvies en een eventueel juridisch onderzoek.

Verkopen zonder makelaar

Kies je ervoor om je huis te verkopen zonder de hulp van een makelaar dan kan je daarmee kosten besparen. De kosten van de makelaar zijn best hoog, daarom is het soms ook mogelijk om enkele diensten af te nemen in plaats van het volledige pakket.

Energielabel aanvragen – kosten

Sinds 2015 moet elk huis een energielabel hebben, doordat dit label online aangevraagd kon worden was het eigenlijk weinig waard. Sinds kost ben je verplicht om een energieadviseur in te schakelen die een bezoek brengt aan je huis om het te voorzien van een correct energielabel. Staat je huis te koop en heb je geen energielabel dan kan je een boete krijgen, dit kan oplopen tot €405.-, begin hier dus op tijd mee, de adviseurs zijn vaak vol gepland waardoor je in sommige gevallen een aantal weken moet wachten.

Huis verkoopklaar maken

Het verkoopklaar maken brengt in eerste instantie kosten met zich mee maar betaalt zich uiteindelijk dubbel en dwars terug. Kijk welke reparaties er noodzakelijk zijn en welke cosmetische aanpassingen je zou willen doorvoeren. Kom je er niet uit dan kan je altijd in gesprek gaan met een stylist  Om je te helpen met het opstellen van een lijst voor het verkoopklaar maken hebben we deze vast voor je gemaakt.

Kosten hypotheek royeren

Bij het verkopen van een huis met hypotheek moet de hypotheek afbetaald worden met de opbrengst van de verkoop. Op het moment dat je de hypotheek afbetaald moet de inschrijving uit het kadaster gehaald worden, dat wordt royeren genoemd. Het royeren mag je niet zelf uitvoeren, daarvoor moet de notaris een officieel document opstellen: de akte van royement. De kosten van het royeren van de hypotheek verschilt per notaris en ligt tussen de €100.- en €500.-, let hier dus goed op tijdens het kiezen van je notaris.

Wellicht ook interessant

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Het verkopen van je huis biedt je de mogelijkheid voor de volgende fase, of je groter gaat wonen of juist kleiner, gaat huren of gaat reizen. Wij helpen je zo goed mogelijk op weg met alle informatie die je nodig hebt zodat je niets vergeet.
Gratis advies
Alles op 1 plek 
Onafhankelijk
huis verkopen
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle