Laat je de keuken via de projectleider leveren dan moet je al snel beslissingen maken over de keuken. Vaak al tijdens de ruwbouw, zo moet je niet alleen de positie van de leidingen bepalen maar ook direct het materiaal, de kleurstellingen en het design van de keuken. Besluit je om de keuken casco te laten leveren dan heb je meer tijd om beslissingen te maken.
Om een goede keus te maken tussen alle mogelijkheden kan je bijvoorbeeld afbeeldingen van keukens die je aanspreken verzamelen. Door deze foto’s bij elkaar te leggen kan je zien of het de stijl, het materiaal, de kleur of de afwerking is wat je aanspreekt. Een landelijke keuken heeft bijvoorbeeld veel sierlijsten en ronde vormen, terwijl moderne keukens rechte vormen hebben en vaak greeploos zijn. Denk daarnaast ook na over de praktische overwegingen; op een zwart keukenblad zie je vingeafdrukken, roestvrijstaal ziet er heel mooi uit maar vergt wel meer poetswerk en een marmer keukenblad is vlekgevoelig, vooral voor koffie ne wijnvlekken.
Staat de keuken in een open ruimte dan moet je kijken of je wil dat de keuken een opvallend of een onopvallend kleurvlak wordt. Kies je bijvoorbeeld voor witte muren en een zwarte keuken dan zorgt dit voor een groot contrast, een witte keuken bij witte muren valt een stuk minder op. Voor een landelijke stijl kan je bijvoorbeeld een gietvloer combineren met een houten keuken, dat zorgt voor een warm contrast.
Het voordeel van een keuken laten plaatsen door de leverancier is dat alle mogelijkheden al bekend zijn. De leverancier kent de plattegrond en weet daarom alle mogelijkheden die je hebt binnen het ontwerp, denk hierbij aan de kleuren, het design en bijvoorbeeld het toevoegen van een kookeiland.
De projectleverancier rekent doorgaans redelijke tarieven, het kan zijn dat als je afwijkt van de standaard er buiten proportionele bedragen worden gerekend. Het is dan verstandig om met de bouwbegeleider de casco optie te bespreken.
Tip: koop je keuken niet voor de volgende eigenaren. Hou je van een zwarte keuken met rode details kies daar dan voor, het is zonde om een woning niet te maken zoals je wilt vanwege de eventuele verkoop over een aantal jaar. Weet je nog niet wat je wil kies dat een zwarte, witte of grijze muur, je kan met deze basiskleuren alle kanten op met accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een SMEG-koelkast in kleur in plaats van een inbouwkoelkast.
Laat je de keuken casco opleveren dan moet je tijdens de ruwbouw alleen bepalen hoe je het leidingwerk wilt hebben. Dit moet je doen aan de hand van een technische tekening, een zelfontwerpen schets voldoet hiervoor niet. Dit is omdat de meeste mensen niet voldoende verstand hebben van de technische zaken die komen kijken bij het ontwerp van het leidingwerk. De keukenleverancier verschaft niet zomaar een technische tekening voor de keuken, maak daarover afspraken en kies bijvoorbeeld het ontwerp van de keuken, op een later moment kan je dan kiezen welke materialen en kleuren je wil gebruiken.
Weet je tijdens de ruwbouw nog niet wat je wil, dan kan je ervoor kiezen om het leidingwerk te laten plaatsen, in overeenstemming met de plattegrond die is ontworpen door de architect. Dit biedt je de mogelijkheid om een aantal maande vóór de oplevering van de woning met een derde partij om de tafel te gaan voor de keuken. Deze keus zorgt er vaak wel voor dat er naderhand extra werkzaamheden moeten plaatsvinden, zoals het verleggen van de leidingen, het frezen in muren of de betonnen vloer, laat deze werkzaamheden
In de meeste nieuwbouwwoningen wordt tegenwoordig vloerverwarming geplaatst. Kies je ervoor om de keuken casco te laten opleveren dan wordt er op de plek waar de keuken komt geen verwarmingsleiding geplaatst. Wil je de keuken op een andere plaats hebben dan initieel is bedacht door de architect, geef dit dan aan bij de bouwbegeleider zodat daar geen verwarmingsleidingen worden aangelegd. Liggen deze verwarmingsleidingen er wel dan kunnen ze niet zomaar verplaatst worden zonder dat de vloer opengebroken moet worden. Daarnaast is de locatie van de keuken ook belangrijk voor de leidingen van de keuken.
In Nederland is de keukenmarkt een vrij ondoorzichtige markt, het is bijvoorbeeld niet duidelijk hoe de prijs wordt opgebouwd als je een ontwerp laat maken. Het is daarom ook niet gek dat je kan onderhandelen over de prijs als er een offerte wordt gemaakt, sommige mensen wisten tot zelfs 40% van de prijs af te krijgen. Een uitzondering hierop is IKEA, bij hen heeft onderhandelen weinig zin, het voordeel is dat je weet waar je aan toe bent. Klinkt een IKEA keuken saai maar vind je de prijs wel aantrekkelijk? Dan kan je ervoor kiezen om de basis samen te stellen bij IKEA en ervoor te kiezen om de frontjes, het blad en de apparatuur bij een ander bedrijf te halen. Tegenwoordig zijn veel bedrijven hierin gespecialiseerd waardoor je een betaalbare keuken krijgt met een uniek ontwerp.
• De eerste keer dat je een showroom binnenloopt alleen oriënteren. Kijk zelf, stel vragen als je iets niet weet maar ga nog niet aan tafel zitten met de keukenleverancier.
• De verkopers zullen vragen wat je budget is, geef hier nooit antwoord op omdat ze dan naar dat budget gaan toerekenen waardoor je te duur uit bent. Onderhandelen over de prijs wordt dan een stuk lastiger.
• Leveranciers verdienen het geld op de B-merk apparatuur en de keukenkastjes, ze zullen daarom extra moeite doen om deze te verkopen.
• Bij het opstellen van het voorlopig ontwerp zal de verkoper proberen om je direct te laten tekenen. Dit kan bijvoorbeeld door je een aanbieding te doen die slechts één dag geldig is, ga hier niet op in en denk er een paar dagen over na.
• Bij het volgende bezoek maak je het definitieve ontwerp en laat je hiervoor de prijsopgave opstellen. Zorg dat je weet wat je wilt en wijk hier niet vanaf, bij twijfels kan de verkoper de prijs makkelijker opvoeren.
Bepaal welke apparaten je wilt hebben en van welk merk je de apparaten wil. Maak een lijst met de prijzen van bijvoorbeeld de vaatwasser, koelkast, vriezer, kookplaat, afzuigkap, koffiemachine en de wijnkoeler. Online zijn deze prijzen namelijk makkelijk met elkaar te vergelijken. Zoek daarnaast op wat de prijs is van het keukenblad in het materiaal naar keuze. Maak als laatste met een online keukenplanner een ontwerp zodat je een indicatie hebt van de kosten van de kasten en tel de bedragen bij elkaar op.
Let op: je hebt hierbij geen rekening gehouden met de installatiekosten en het eventuele verleggen van de leidingen. Toch versterkt dit je onderhandelingspositie sterk, je weet immers wat de marktconforme prijzen zijn. Vraag tenminste twee offertes aan bij verschillende bedrijven en houd bij de keuze van de apparatuur rekening met het geluid dat ze produceren. Dit is vooral belangrijk bij de koelkast en de vriezer (liefst maximaal 39 db) en de afwasmachine (liefst maximaal 43 db). Zo weet je zeker dat je niet afgeleid wordt door het gezoem als je in de woonkamer zit.