Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Hoe maak je een lichtplan en wat is het?

Op de technische tekening van het nieuwbouwproject staan het aantal (plafond) lichtpunten vermeld. Vaak zijn er vrij weinig plafondlichtpunten, een woon/leefkeuken kan bijvoorbeeld 3 tot 4 punten hebben. Naast het aantal is de positie ook belangrijk, kijk aan de hand van het vlekkenplan of de tekening wat voor jouw situatie de beste punten zijn. Zeker als de woning betonbouw betreft is het lastig om naderhand de lichtpunten aan te passen of toe te voegen. Hiermee voorkom je dat de lamp naast de eettafel hangt.

Naderhand lichtpunten toevoegen

Wil je naderhand toch een lichtpunt toevoegen dan kan dat alleen door deze door te trekken vanuit een van de bestaande lichtpunten. Het nadeel hiervan is dat het afdekplaatje of de kabel zichtbaar blijven. Ook is het mogelijk om het plafond iets te verlagen om daar vervolgens boven de nieuwe punten te trekken, wanneer je bijvoorbeeld spotjes na de oplevering wil toevoegen. Het beste is om de lichtpunten direct goed aan te brengen tijdens de bouw, zodat de basisverlichting goed is. Later kun je dit aanvullen met functionele verlichting zoals een leeslamp, daarvoor zijn geen extra plafondlichtpunten nodig, maar wel stopcontacten.

Accent- en sfeerverlichting

Naast de basisverlichting (de functionele verlichting) kan je ook direct nadenken over de accent- en sfeerverlichting. Je kan de functionele verlichting bijvoorbeeld dimbaar maken door dimmers toe te voegen of ervoor kiezen om een bepaald meubelstuk uit te lichten. In sommige gevallen is het mogelijk om wandlichtpunten toe te voegen, hierdoor zie je geen kabels lopen en kan je de sfeerverlichting aan de muur bevestigen. De wandlichtpunten worden bediend door een schakelaar aan de muur. Houd bij sfeerverlichting wel rekening met het aantal stopcontacten.

Tip: woningen op het noorden hebben minder zonlicht dan woningen op het zuiden, daarom is er vaak meer kunstlicht nodig. Voor woningen op het zuiden geldt wel dat het licht niet geblokkeerd moet worden door hoogbouw of bomen.

Krijtstrepen op de plattegrond

Op sommige plattegronden staan delen gearceerd met strepen, dat worden krijtstrepen genoemd. Dit houdt in dat er op de gearceerde ruimtes minder daglicht is dan dat de eis is van het bouwbesluit omdat het niet als verblijfsruimte wordt berekend. Dat betekent overigens niet dat je er niet kan verblijven, wel moet je rekening houden met extra kunstlicht bij deze ruimtes.

Eetkamer verlichting

Boven de eettafel kun je een of meerdere armaturen hangen. Als je een ronde tafel hebt is het mooi om in het midden één armatuur op te hangen. Heb je een rechthoekige tafel hangt het af van de lengte van de tafel. Voor een tafel van 180 tot 200 kan je een grote of twee kleine armaturen nemen, voor een lengte van 220 tot 280 drie kleine of twee grote.

Keukenverlichting

Boven het werkblad of kookeiland is goede verlichting belangrijk, je kan bijvoorbeeld kiezen voor spotjes waar je veel verlichting nodig hebt en een hanglamp boven de bar. Bij het koken is het belangrijk om goede verlichting te hebben, daarom hebben veel afzuigkappen ingebouwde spotjes boven de kookplaat. Wil je boven het werkblad meerdere spotjes tegelijk laten schakelen kan dat door een serieschakelaar. Deze staan in de legenda van de plattegrond genoemd. Staan ze er niet neem dan contact op met de bouwbegeleider.

Heb je een open keuken en woonkamer kan je ervoor kiezen om bepaalde lampen te schakelen met een hotelschakelaar. Dat betekent dat dezelfde armatuur op twee plekken in de woning geschakeld kan worden. Houdt bij het plaatsen van schakelaars altijd rekening met de gewenste looplijnen binnen de ruimte, dit kan je doen aan de hand van het indelingsplan op de plattegrond. 

Woonkamer verlichting

Boven het zitgedeelte in de woonkamer is meestal een plafondlichtpunt op de plattegrond ingetekend. Deze plek kan je gebruiken als basisverlichting door opbouwspots te plaatsen of een kroonluchter. Dit kan bijvoorbeeld als eyecatcher boven de salontafel en in de zithoek een lees- of staande lamp. Ook kan je ervoor kiezen om spotjes te laten plaatsen op 30 – 60 cm van de muur en deze te bedienen met één dimmer. Is het niet mogelijk om alle spotjes in te bouwen kan je er ook voor kiezen een rails te nemen met opbouwspots, voor zo’n rails is één plafondlichtpunt voldoende.

Het is in de woonkamer belangrijk dat de lampen dimbaar zijn. Soms geldt een dimbaar plafondlichtpunt als meerwerk, je kan er ook voor kiezen achteraf dimmers aan te brengen of te kiezen voor driestaps dimbare ledlampen; je hebt dan geen schakelaars nodig. Je schakelt door de drie lichtsterktes heen door de schakelaar aan en uit te schakelen. 

Slaapkamer

In de slaapkamer heb je standaard een lichtpunt, in sommige gevallen met een hotelschakelaar. Je kan de verlichting dan zowel vanaf de entree en het bed bedienen, wil je op drie punten het licht bedienen, bijvoorbeeld bij de entree en aan weerszijden van het bed, dan moet je een schakelaar nemen met drie schakelmogelijkheden. Zo’n schakelaar wordt een kruisschakelaar genoemd. Wil je een bureau of een walk-in closet hebben, houd er dan rekening mee dat één plafondlichtpunt misschien te weinig is, je wil dan wellicht een extra lichtpunt toevoegen.

Badkamer

Badkamers worden standaard geleverd met een lichtpunt, vaak willen mensen die kunnen dimmen met een dimmer als er een bad geïnstalleerd wordt. Laat je je badkamer casco opleveren dan is een plafondlichtpunt voldoende, een aannemer kan een verlaagd plafond maken met spotjes erin. Kijk vooraf wel hoeveel het kost als je door de projectaannemer meerdere punten laat aanbrengen als meerwerk. Voor spotjes geldt dat ze 30 tot 60 centimeter uit elkaar moeten staan, voor een kleine badkamer is 4 voldoende en voor grotere badkamers 6 tot 8 spotjes.

Overige lichtpunten

Vergeet daarnaast de verlichting in de tuin of op je terras niet. Het is bijvoorbeeld erg praktisch als je dat vanuit huis kan bedienen. Ook als je op een later moment wil nadenken over de inrichting van de tuin is het toch verstandig om de aansluitpunten vast aan te laten leggen, dat scheelt achteraf veel werk. Wil je een chique uitstraling kies dan voor wanlichtpunten en vloerspots zonder stopcontact, zo zie je de bedrading niet.

Tip: vergelijk de plattegrond, de artist impression met je eigen wensen. Zie je een gedeelte dat gearceerd is volgens de krijtstreepmethode dan weet je dat je daar een extra lichtpunt moet toevoegen. Ook is het fijn om een of meerdere punten boven de eettafel en de salontafel te hebben. Voor de keuken moet je letten op het keukenblok, of eiland en de verlichting boven het werkblad.

De lichtbediening

Als je hebt bepaald waar de plafondlichtpunten komen, moet je gaan nadenken over de lichtschakelaars voor deze punten. Logischerwijs worden de lichtknoppen geplaatst naast de toegangsdeur, op de technische plattegrond zie je waar de knoppen staan ingetekend. Je kan dan beslissen of je de extra punten naast de al ingetekende punten wil hebben en op welke volgorde de armaturen bediend moeten worden.

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle