Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Het energielabel is veranderd, wat is er nieuw?

Gedurende de afgelopen jaren zijn er een aantal regels veranderd met betrekking tot het energielabel, sinds 2008 is het verplicht om het label te leveren bij de verkoop van een woning. In veel gevellaen gebeurde dit niet omdat het geld kost maar men geen sanctie opgelegd kreeg wanneer het label niet werd geleverd. Het label maakt onderscheid tussen woningen met een energielabel van A++++ tot G. 

Tip: veel woningen hebben oude energie labels die online zijn aangevraagd. Deze zeggen eigenlijk niets, vraag daarom altijd naar de energierekening van de oorspronkelijke bewoner.
  

Energielabel 2021

Heb je op het moment van overdracht geen energielabel dan kun je een boete krijgen, sinds januari 2021 is het leveren van een energielabel bij de verkoop namelijk verplicht. Sinds het begin  van 2021 is het aanvragen van een energielabel een stuk duurder geworden, aanvankelijk kon je je energielabel eenvoudig online aanvragen. De oorzaak van de prijsverhoging is de wijziging in de regelgeving. Tegenwoordig moet er een energieadviseur langskomen, de adviseur beoordeelt welk energielabel bij jouw woning past.

Energielabel 2022

Als je nog geen geldig energielabel hebt en je huis wel gaat verkopen hoef je tot 1 januari 2022 de labelklasse niet in de advertentie te vermelden. Heb je wel een geldig energielabel dan ben je verplicht deze in de advertentie te vermelden. De verplichting voor een label  geldt ook als je je huis adverteert via eigen kanalen zoals sociale media.

Energielabel aanvragen kosten

Het aanvragen van een energielabel is duurder geworden omdat er een adviseur moet langskomen, voorheen betaalde je €7.50 voor een energielabel. Dit label was eigenlijk niets waard omdat het label dezelfde klasse gaf voor isolatie van 1 cm of 30 cm. Voor de aanvraag van een energielabel voor een eengezinswoning betaal je tegenwoordig gemiddeld €190,- en voor een appartement gemiddeld €100, - De exacte bedragen kunnen hoger uitvallen, dit hangt af van het soort woning, welke gegevens reeds op papier staan en de tijd die de adviseur nodig heeft om de woning te kwalificeren. 

Energie besparen voor een beter label?

Naast het feit dat isoleren aantrekkelijk is voor de verkoop van de woning, is het ook aantrekkelijk voor je eigen rekening. Het is daarom verstandig om met een bouwkundige de woning na te lopen, diegene kan alle mogelijkheden bekijken zodat je een goede afweging kan maken. Kijk daarnaast op verbeterjehuis.nl  voor de mogelijkheden die je zelf kan treffen, je krijgt hierbij ook direct een indicatie van de kosten.

Energielabel verplicht in 2021

Je moet een geldig energielabel hebben op het moment dat je de woning gaat verkopen. Hierdoor weten de kopers hoe energiezuinig de woning is als ze de advertentie lezen op bijvoorbeeld Funda. Vraag je label tijdig aan, veel adviseurs hebben het erg druk, hierdoor kan er een wachtrij zijn die kan oplopen tot enkele maanden. Zelf een adviseur zoeken? Dat kan via van Centraal Register Techniek of woninglabel.nl

Aanvragen van het energielabel

Het aanvragen en vaststellen gaat in vijf stappen:
1. Zoek een energieadviseur, bijvoorbeeld via de website van Centraal Register Techniek of woninglabel.nl.
2. De adviseur komt na het maken van de afspraak langs om de kenmerken van de woning vast te stellen. Een inventarisatie duurt gemiddeld 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van de woning en de kenmerken.
3. Registratie: het label van de woning wordt geregistreerd in de database van EP-online.
4. PDF: na registratie kun je het document printen of digitaal verstrekken aan de nieuwe eigenaar.
5. 10 jaar geldig: vanaf de opnamedatum. Binnen deze periode kan het label doorgegeven worden aan een volgende eigenaar.
  
Alle stappen uitgelegd

Vinden van een energie adviseur

Stap 1: energieadviseur vinden
Je mag zelf een energieadviseur kiezen, bijvoorbeeld via de website van Centraal Register Techniek of woninglabel.nl. Hier zijn gecertificeerde energieadviseurs te vinden die een energielabel mogen registreren. Een adviseur vinden kan door te zoeken op postcode. Je krijgt dan de contactgegevens van een adviseur in jouw omgeving.

De energieadviseur komt langs

Aan de hand van het bouwjaar, het woonoppervlakte en de kenmerken wordt het energielabel vastgesteld. Hieronder hebben we enkele kenmerken benoemd waar de adviseur op let.
• Soort glas
• Gevelisolatie
• Dakisolatie
• Vloerisolatie
• Soort verwarming, bijvoorbeeld een HR-ketel of warmtepomp
• Aparte voorziening voor warm water badkamer naast cv-ketel (geen keukenboiler)
• Ventilatiesysteem
• Zonnepanelen en zonneboiler

Afhankelijk van de woning en de vindbaarheid van de kenmerken is de adviseur vaak tussen de 1.5 en 2 uur bezig. Je kunt vast voorbereidingen treffen door de documentatie van de woning en eventuele facturen van verbeteringen klaar te leggen.

Registratie van het energielabel

Aan de hand van de waarnemingen van de adviseur bepaalt hij hoeveel energie de woning nodig heeft en hoeveel hiervan uit hernieuwbare bronnen komt. Met deze berekening wordt het label vastgesteld en wordt deze geregistreerd in de database van EP-online 

Documentatie
Na de registratie van het label ontvang je een document met het vastgestelde energielabel, hierin staan de kenmerken van de woningen vermeldt. Aan de hand van dit document weet je welke verbeteringen je kan uitvoeren gedurende de tijd dat je er woont of je kan het overhandigen aan de makelaar bij verkoop. 

Geldigheid van het energielabel 

Het label is 10 jaar geldig vanaf het opnamemoment. Op Zoek je energielabel is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum waarop het label verloopt. Via MijnOverheid kun je het document ook downloaden. Het label is te vinden bij de kadastrale gegevens onder het thema wonen.

De energielabels

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de labels A t/m G,  onderstaande zijn alle labels uitgewerkt.  
• Energielabel A - zeer laag energieverbruik
Energielabel B - laag energieverbruik
• Energielabel C - redelijk laag energieverbruik
• Energielabel D - gemiddeld energieverbruik 
Energielabel E - redelijk hoog energieverbruik
• Energielabel F - hoog energieverbruik
• Energielabel G - zeer hoog energieverbruik
 

Een Huis kopen

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een woning kopen is waarschijnlijk een van de grootste uitgaven van je leven. Met onze blogs helpen we je door alle fases heen, zorgen we ervoor dat je niets vergeet, geld bespaart en efficiënter te werk gaat.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk 
energielabel
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle