Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Dubbele lasten door een nieuwbouwproject

Het moment waar je zo lang naar hebt uitgekeken is eindelijk aangebroken: de aannemer gaat beginnen met het bouwen van je nieuwe huis. Helaas betekent dit ook dat je tijdelijk dubbele lasten hebt, omdat je nu niet alleen voor de bouw van je nieuwe huis betaalt, maar ook voor de plek waar je momenteel woont. Hoewel dit zeker een uitdaging kan zijn, is het de moeite waard om in je droomhuis te kunnen wonen. Probeer je te concentreren op het positieve en houd in gedachten dat deze periode tijdelijk is. Het zal zeker de moeite waard zijn als je eenmaal in je nieuwe huis bent.

Hoelang duren de dubbele woonlasten?

Het duurt gemiddeld tussen de zes en twaalf maanden om een huis te bouwen. In die tijd is het belangrijk om een plek te hebben om te wonen. Als dit je eerste koophuis is, dan blijf je misschien wel in je huidige huurhuis wonen. Als je al een koophuis hebt en gaat verhuizen, dan betaal je tijdens de bouwperiode nog steeds voor je oude huis. Maar je betaalt ook al rente en aflossing voor je nieuwbouwhypotheek. Dit betekent dat je altijd dubbele lasten hebt tijdens het bouwen van een nieuw huis, tenzij je nog bij je ouders woont. Houd er rekening mee dat dit tijdelijk is en het zal zeker de moeite waard zijn als je eenmaal in je nieuwe huis bent.

De invloed van de dubbele lasten op je hypotheek

Het hangt ervan af of je in staat bent om de extra lasten vanuit je eigen geld te betalen. Als dat het geval is, dan wil de bank zien dat je dit geld daadwerkelijk hebt. Als je al een hypotheek hebt op het huis waar je nu woont, dan zal de bank beoordelen of je genoeg geld hebt om een of twee jaar lang de dubbele maandlasten te betalen. Dit kan enkele tienduizenden euro's zijn. Als je dit geld hebt, dan heeft het geen invloed op je hypotheek. Als je dit geld echter niet hebt, dan zal de bank beoordelen of je in staat bent om beide hypotheken te betalen met je inkomen. Dit kan van invloed zijn op het bedrag dat je maximaal kunt lenen en daarmee ook op je hypotheek.

Nieuwbouw als starter

Het is belangrijk om goed te bekijken of je in staat bent om zowel de huur als de nieuwe hypotheek te betalen. Hoewel je de huur maandelijks betaalt, zal de bank deze niet als een vaste last beschouwen, omdat het maandelijks opzegbaar is. Dit betekent dat je niet aan de huur vastzit. Bovendien zijn de kosten voor een nieuwbouwhypotheek in het begin vaak relatief laag. Als je meer wilt weten over hoe dit precies werkt, kun je ons artikel over renteverlies tijdens de bouw lezen.

De lasten van twee woningen beperken

Er zijn verschillende manieren om de kosten te beperken. Hieronder hebben we drie tips voor je opgesomd:

De bouwrente meenemen in de hypotheek

Wanneer je de hypotheek hebt afgesloten, begint het tijdperk van bouwrente en aflossing. Zoals de naam al aangeeft, is bouwrente de rente die je betaalt terwijl je huis wordt gebouwd. Je kunt deze rente opnemen in je hypotheek, maar dat betekent wel dat je hypotheek hoger wordt. Houd er rekening mee dat deze verhoging niet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek, terwijl je wel hypotheekrente betaalt over het gehele bedrag. Dit kan vanuit belastingtechnisch oogpunt dus nadelig zijn.

Een schenking of een lening

Als je (groot)ouders wat geld over hebben, dan kunnen ze je misschien helpen met de aankoop van je nieuwbouwhuis. Er zijn verschillende manieren waarop ze dit kunnen doen. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld een lening verstrekken, waarbij je naar de notaris gaat om de lening vast te leggen en rente betaalt. Je ouders kunnen je ook een schenking doen. Per jaar mogen je ouders je één keer een bedrag van 6.035 (2023) euro belastingvrij schenken. Daarnaast mogen ze voor de aankoop van een huis eenmalig 27.231 euro (2023) belastingvrij schenken.

Tijdelijk wonen bij familie, vrienden of in een vakantiehuis

Als je echt geen ruimte hebt om de dubbele lasten te betalen en niemand uit je omgeving in staat is om te helpen, dan kun je misschien overwegen om in te trekken bij vrienden of familie om geld te besparen. Houd er wel rekening mee dat het belangrijk is om goed op één lijn te zitten met de mensen bij wie je gaat wonen, aangezien de bouwperiode gemiddeld tussen de zes en twaalf maanden duurt.

Wellicht ook interessant

  • link
  • link
  • link

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle