Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Kan je een verbouwing financieren met je hypotheek?

Kan je de verbouwing zelf betalen met bijvoorbeeld spaargeld is dat erg gunstig. Als dat niet kan heb je verschillende mogelijkheden om de verbouwing aan je woning te financieren. Je kan bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluiten, een extra hypotheek nemen of je bestaande hypotheek uitbreiden. Gebruik je het geleende geld voor de verbetering van je woning dan is de rente van de lening aftrekbaar van het inkomen binnen de inkomstenbelasting. De lening moet wel voldoen aan de reguliere voorwaarden die gelden voor je hypotheek. Dit betekent dat er maandelijks afgelost moet worden, de totale financiering niet hoger mag zijn dan 100 procent van de marktwaarde van de woning ná verbouwing of niet hoger dan 106 procent als je kiest voor energiebesparende voorzieningen. Bij dit soort voorzieningen kan je denken aan het aanbrengen van zonnepanelen of isolatie.

De volgende opties zijn mogelijk voor de financiering:
  • Een tweede hypotheek
    De laagste rente betaal je als je een tweede hypotheek afsluit voor de verbouwing. Dit kan bijvoorbeeld bij je huidige geldverstrekker. Hou bij dit soort leningen wel altijd de verborgen kosten in de gaten zoals de hoge afsluitkosten en de rente die je betaalt over de – vaak lange – aflossingsperiode. Vaak is het afsluiten van een tweede hypotheek alleen interessant voor leningen boven de €25.000,-. Bespreek met je hypotheekadviseur welke mogelijkheden je hebt om boetevrij eerder aflossingen te doen als je in de toekomst financiële meevallers verwacht.

  • Verhoog je hypotheek
    Mogelijk kan je gebruik maken van de verhoogde inschrijving. Dat houdt in dat het te lenen bedrag hoger is dan je huidige hypotheek, waardoor er geen nieuwe hypotheek afgesloten hoeft te worden. Je bespaart daarmee op de afsluitkosten, de notariële kosten en in sommige gevallen is er ook geen taxatie nodig. Is het niet mogelijk om gebruik te maken van de verhoogde inschrijving dan zal je met je huidige geldverstrekker de mogelijkheden moeten bekijken. Hiervoor geldt, net zoals bij de tweede hypotheek, dat de totale financiering niet hoger mag zijn dan 100 procent van de marktwaarde van de woning ná verbouwing of niet hoger dan 106 procent als je kiest voor energiebesparende voorzieningen.
  • Persoonlijke lening
    Een verbouwing financieren met een persoonlijke lening heeft als voordeel dat de lening een vaste looptijd en rente kent. Je bent niet gebonden aan de regel dat er niet meer dan 100% van de waarde van de woning geleend mag worden, het nadeel is dat je een hogere rente betaalt dan bij een hypothecaire lening. Toch kan deze lening, bij een verbouwing onder de €25.000,- goedkoper uitvallen door de kortere looptijd. Hierdoor betaal je namelijk minder maanden rente.

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle