Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Hoe kies je het kleurenpalet voor jouw interieur?

Het kleurenpalet is een van de belangrijkste ontwerpbeslissingen die je moet nemen bij het inrichten van een huis. Van verfkleur tot stoffen en afwerkingen, kleur kan een groot effect hebben op hoe je woning eruitziet en aanvoelt.

Deze gids helpt je om de basisprincipes van kleur te begrijpen, de invloed ervan op het interieur en enkele tips om het juiste kleurenpalet voor de ruimte te kiezen. We delen ook de top 5 fouten die mensen maken bij het kiezen van verfkleuren, zodat je ze ten koste van alles kunt vermijden.

Veelvoorkomende termen
Bij het kiezen van kleuren voor het interieur zijn er een paar termen waarmee je vertrouwd kunt raken. Deze zullen je helpen wanneer je kleuren onderzoekt en met verfprofessionals spreekt:

De primaire kleur
Rood, blauw en geel. Primaire kleuren kunnen niet worden gemaakt door kleuren met elkaar te mengen.

De secundaire kleur
Groen, oranje en paars. Secundaire kleuren kunnen worden gemaakt door primaire kleuren te mengen.

De tertiaire kleur
Zes tinten die kunnen worden gemaakt door primaire en secundaire kleuren met elkaar te mengen. Je kunt dan zwart, grijs of wit toevoegen om de toon, tint of schaduw te veranderen.

Tonen
Verwijst naar de helderheid of diepte van een kleur. Het mengen van grijs met de kleur beïnvloedt de toon.

Tinten
Verwijst naar een kleurschakering. Door wit aan een kleur toe te voegen, verandert de tint.

Schaden
Verwijst naar de lichtheid of donkerheid van een kleur. De term wordt ook gebruikt om te verwijzen naar soortgelijke kleuren, zoals "tinten groen" of een "donkerder tint blauw". Door zwart met een kleur te mengen, verandert de tint.

Een kleurencirkel voor je interieur  kiezen

In veel opzichten is een kleurencirkel de beste vriend van een decorateur. Als je eenmaal de basis begrijpt, kan het hulpmiddel zeer waardevol zijn bij het kiezen van kleuren voor je huis. Hier zijn de belangrijkste punten die je moet weten om je te helpen met kleur te werken zonder dat je over kleurenkennis hoeft te leren.

Typen kleurwaaiers
Er zijn verschillende soorten kleurenwaaiers, van een eenvoudige versie die alleen primaire kleuren en de basiskleuren zoals groen, oranje en paars toont, tot de meer complexe met een grenzeloos aantal tinten en schakeringen.

Warme kleuren
Eén kant van de kleurencirkel toont de warme kleuren zoals rood, oranje en geel.

Koele kleuren
Koele kleuren zoals je blauw, groen en paars staan aan de andere kant.

Monochrome kleuren
Monochrome kleurenschema's in interieurs zijn erg populair geworden omdat het moeilijk is om fout te gaan. In een interieur met een monochroom palet worden verschillende tinten van dezelfde kleur gebruikt, zoals zwart en grijs. Om een monochroom schema te vinden, kijk je slechts naar één deel van het kleurenwiel.

Complementaire kleuren
Om verschillende kleuren te ontdekken die goed bij elkaar passen, moet je kijken naar de complementaire kleuren. Die kun je vinden door over het kleurenwiel te kijken. Bijvoorbeeld blauw aan de ene kant en geel aan de andere kant.

Analoge kleuren
Analoge kleuren omvatten meerdere schijven (meestal drie) van het kleurenwiel. Dit zijn kleuren die goed samengaan zonder het contrast dat je zou ervaren bij gebruik van een complementair kleurenschema. Als je naar het kleurenwiel kijkt, zie je een voorbeeld van een analoge kleur zoals groen, blauw en paars of geel, geelgroen en groen.

Begrijpen hoe kleur je kamers beïnvloedt 

Als je door het kleurenwiel bladert, is het een goed idee om te bedenken hoe de kleur de ruimte en de stemming van je kamer beïnvloedt. Verschillende temperaturen, tinten en schakeringen hebben ook invloed op hoe iemand zich voelt in het interieur.

Warme kleuren hebben de neiging levendiger te zijn en vertrouwen te wekken. Deze kleuren doen het doorgaans goed in eet- en representatieve ruimtes, omdat ze uitnodigend zijn en intimiteit bevorderen. Koelere kleuren daarentegen worden vaak gebruikt om een ontspannen stemming te creëren en rust in een ruimte te brengen. Natuurlijke kleurtinten kunnen ook zorgen voor een ontspannen, vredige omgeving.

Kleur kan ook worden gebruikt om het gevoel van ruimte te versterken of kleiner laten lijken. Lichte kleuren bijvoorbeeld voelen ruimer en luchtiger aan dan donkere tinten. Warme kleuren daarentegen geven een kleine ruimte een nog kleiner en claustrofobischer gevoel. 

Inrichten met monochrome kleuren

Een monochroom interieur is relatief eenvoudig te realiseren en kan visueel effectief zijn. Het kan echter ook aan de saaie kant lijken als je het bij één kleur houdt. Tenzij je van een minimalistische look gaat. 

Als je neigt naar een monochroom kleurenschema, gebruik dan een selectie van verschillende tonen en tinten van die ene kleur in de hele ruimte. Om nog meer interesse en diepte te creëren, kun je ook prints, patronen en texturen van de tinten verwerken in elementen zoals meubels en stoffen.

Inrichten met complementaire kleuren

Als je van contrasterende kleuren houdt, zal een interieur met een complementair kleurenpalet je waarschijnlijk aanspreken. Begin met het kiezen van kleuren aan de andere kant van het kleurenwiel. Hoewel de twee kleuren elkaars intensiteit zullen weerkaatsen, kunnen ze ook evenwichtig en rustgevend zijn.

Je kunt ook een warme kleur mengen met een koele kleur. Zo kan een kamer die in een koel, lichtblauw is geschilderd, tot leven worden gebracht met knallende oranje accenten. Dit is zeker geen kleurenschema voor minimalisten, maar het kan een geweldige manier zijn om je huis interessanter te maken.

Inrichten met analoge kleuren

Een kleurenschema dat minder contrasterend dan complementair is, is het analoge palet waarbij alle kleuren in harmonie met elkaar werken. Met behulp van het kleurenwiel kan dit schema gemakkelijk worden bereikt in je hele interieur.

Door twee of drie segmenten van de kleurencirkel te kiezen, kies je tinten uit een vergelijkbaar palet om een samenhangende look te bereiken. Als je bijvoorbeeld blauw als hoofdkleur hebt gekozen, kun je het palet voortzetten met wintertalingen en groentinten. Het kleurenpalet wordt verder verrijkt door verschillende stoffen en afwerkingen te mengen. Vergeet niet visueel reliëf in het palet aan te brengen door middel van neutrale kleuren en materialen zoals hout of steen.

Styling en kleur tips

Naast de theorie zijn er enkele waardevolle tips om u te helpen de juiste kleur voor uw interieur te kiezen.

Kies voor persoonlijk
Een passend kleurenpalet vinden is één ding, het mooi vinden is iets anders. Vergeet niet dat je enige tijd met de kleurkeuze zult moeten leven, tenzij u binnenkort weer met de kosten van een nieuwe inrichting te maken krijgt.

Blijf niet te veel hangen in het kleurenwiel of in trends. Zorg ervoor dat de kleurkeuze in overeenstemming is met je persoonlijke smaak.

Kijk naar het design en de afwerking van je interieur
Sommige interieurexperts raden je aan de verfkleur van je kamer als laatste te kiezen en eerst rekening te houden met de architectuur en de afwerking. Dat komt omdat er zo'n uitgebreide waaier aan kleuren is voor verf en zelfs stoffen, terwijl voor andere inrichtingselementen zoals vloeren de opties beperkter zijn. Als je opnieuw gaat inrichten, denk dan aan de tinten van het vloermateriaal, kasten en bestaande meubels voordat je het kleurenpalet kiest. Neem deze materialen, afwerkingen en kleuren op in je moodboard.

Denk ook na over de schaal van de ruimte en of je het kleine formaat wilt benadrukken of het groter wilt laten lijken dan het is. Bedenk hoe de architecturale kenmerken van het interieur zullen samengaan met het gekozen kleurenpalet. 

Het kleurenpalet in het interieur versterken

Of je nu kleuren kiest voor de muren of voor het meubilair, het versterken van het palet door andere items in de kamer kan helpen om een sterkere esthetiek te creëren. Kijk terug naar je kleurencirkel en inspiratiebeelden en denk na over kleuren die bij elkaar passen.

Als je bijvoorbeeld verschillende blauwtinten hebt gekozen, zoek dan naar andere kleuren die daar goed bij passen. Dit kan betekenen dat je meer neutrale, zwarte of grijze tinten toevoegt in de vorm van kussens, stoffen, linnen of accessoires om de algemene uitstraling van het interieur te versterken.

Wellicht ook interessant

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle