Voor het samenstellen van de badkamer heb je verschillende mogelijkheden; waaronder het materiaal van de tegels, de kleur van het materiaal, de opstelling en de inrichting. Voor de badkamer geldt net zoals bij de keuken dat er voor een nieuwbouwwoning een projectleverancier is. Dat betekent dat je tijdens de ruwbouw een uitnodiging krijgt om samen met de leverancier de mogelijkheden te bespreken. Daarom staan hieronder alvast wat mogelijkheden zodat je je wensen vast in kaart kan brengen. Bepaal daarom voor jezelf eerst hoeveel mensen er dagelijks gebruik maken van de badkamer.
• Wil je een enkele of een dubbele wastafel?
• Ga je voor een vrijstaand of een losstaand bad?
• Liever een dubbele douche of een bad en een douche?
• Is de opbergruimte voor toiletspullen of ook voor de handdoeken?
• Welke stijl vind je mooi voor de materialen, kleuren en verlichting?
• Mogen apparaten zichtbaar zijn of wil je ze liever in de kasten verbergen?
• Wat is de gewenste hoogte voor het badkamermeubel, de spiegel en het toilet?
• Wordt de badkamer open, komt er een scheidingsmuur bij de douche of een cabine?
• Wil je het toilet in dezelfde ruimte als de douche of wil je het toilet in een aparte ruimte?
Een voorbeeld indeling van de badkamer is vaak al gemaakt door de architect, deze indeling is een logische indeling en er wordt vaak weinig aan veranderd. Is de badkamer niet heel groot dan kan je overwegen om bijvoorbeeld geen bad te nemen omdat dat veel ruimte bespaard. Met kleine kinderen kan een bad erg handig zijn, wil je geen bad neem dan een grotere douchecabine zodat je kinderen daarin makkelijk kan douchen of een peuterbad neer kan zetten.
Voor sommige nieuwbouwprojecten geldt dat je de badkamer kan vergroten of kan verkleinen. Dit is per project verschillend, je kan er soms ook voor kiezen om de badkamer in een andere kamer te laten installeren. Maak net zoals bij de keuken een aantal schetsen met mogelijke ontwerpen. Een gemiddeld bad heeft een afmeting van 180 x 70 of 80 centimeter, voor een douchecabine geldt een minimale afmeting van 70 x 70 cm. Een enkele wastafel heeft een minimale breedte van 60 cm, een dubbele heeft een minimale breedte van 120.
Voor de douchecabine geldt dat je beter kan gaan voor 90 x 90 als je die mogelijkheid hebt. Het geeft je de kans om vrijer te bewegen zonder dat je steeds de wanden raakt. Voor de wastafel geld dat je minimaal 90 tot 120 cm achter de wastafel vrij moet houden als loop en beweegruimte. Zo zorg je ervoor dat je badkamer je niet beperkt in je beweging.
Voor badkamers is het heel belangrijk om goed te ventileren, dit zorgt voor het behoud van de badkamer en voorkomt schimmels. Er bestaan tegenwoordig ventilatiesystemen met een hydrosensor. Deze ventilatoren blijven draaien totdat de luchtvochtigheid onder een bepaald niveau is waardoor je er zeker van bent dat de badkamer altijd lang genoeg wordt geventileerd. Staat dit systeem op de optielijst, dan is dit een aanrader waarmee je de levensduur van de badkamer verlengt.
Steeds meer mensen vinden het belangrijk om rekening te houden met hun omgeving en doen dit bijvoorbeeld in de vorm van duurzaamheid. Dat is ook mogelijk bij de badkamer, zo bestaan er bijvoorbeeld zogenoemde cradle to cradle materialen; dit is een filosofie waarbij materialen na hun leven in het ene product worden ingezet voor het volgende product.
Een bedrijf dat daar groot in is; is de tegelleverancier Mosa, zij leveren o.a. keramische tegels die cradle to cradle gecertificeerd zijn. Deze tegels zijn in allerlei afmetingen en kleuren beschikbaar, je bent dus niet gebonden aan de standaardkleuren. Daarnaast maken bedrijven zoals SmilePlastic en Plasticiet badkamermeubels van gerecycled plastic.
Waskommen en baden van Woodio worden gemaakt van houtsnippers, dit is naast een duurzaam ook een warm product en zorgt voor een natuurlijke uitstraling.
Daarnaast kan je natuurlijk ook kiezen voor waterbesparende kranen en douchekoppen waarmee je jaarlijks een flinke hoeveelheid water bespaard.
Het ontwerpen van een nieuwbouwbadkamer begint met het bepalen van de indeling. Dit houdt in dat je nadenkt over de locatie van het bad, de douche, het toilet en de wastafel. Het is belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de ruimte en de posities van de leidingen en afvoeren.
Vervolgens kun je kiezen voor het soort tegels, de kleuren van de muren en plafond en de stijl van het sanitair. Ook de verlichting en de ventilatie zijn belangrijke onderdelen van het ontwerp.
Zodra het ontwerp van de nieuwbouwbadkamer is afgerond, is het tijd om een aannemer te selecteren. Het is belangrijk om een aannemer te kiezen die ervaring heeft met het bouwen van nieuwbouwbadkamers en goede referenties heeft.
Vraag verschillende offertes aan en vergelijk deze om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen. Let erop dat de offerte alle benodigde materialen en arbeid omvat, inclusief de kosten van loodgieterswerk, elektriciteit en ventilatie.
Zodra je de aannemer hebt gekozen en de offerte is goedgekeurd, kan de bouw van de nieuwbouwbadkamer beginnen. De aannemer zal alle benodigde materialen bestellen en leveren. Vervolgens begint de installatie van het sanitair en de tegels.
Het is belangrijk om de voortgang van de bouw nauwlettend in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat alles volgens plan verloopt. Eventuele problemen moeten zo snel mogelijk worden opgelost.
Als de bouw van de nieuwbouwbadkamer is voltooid, zal de aannemer een laatste inspectie uitvoeren om te controleren of alles naar behoren werkt en er goed uitziet. Zodra alles in orde is bevonden, wordt de nieuwbouwbadkamer opgeleverd.