Als het einde van het bouwproces in zicht is wordt steeds duidelijker wat het oplevermoment wordt. Aan de hand daarvan kan je afspraken maken met leveranciers en derde partijen om het huis helemaal af te maken. In de bouw wordt gewerkt met zogenoemde oplevertijden, houd er wel rekening mee dat deze vaak worden uitgesteld. Heb je een koophuis maak dan duidelijke afspraken over de overdracht met de toekomstige bewoners, voor een huurwoning geldt dat je de huur niet te snel op moet zeggen. Maak daarom een flexibele en ruime planning.
Tip: maak een planning met alle datums en zaken die nog moeten gebeuren.
In de aanneemovereenkomst staat het aantal werkbare dagen aangegeven. Dat zijn het aantal dagen die de aannemer heeft om de woning helemaal af te maken, echter kan het zijn dat er door het klimaat (bijvoorbeeld sneeuw) niet gewerkt kan worden. Deze dag telt dan ook niet mee als werkbare dag. Is het aantal werkbare dagen voorbij en is de woning niet af, dan kan je aanspraak maken op een schadevergoeding. Mocht het zover komen zorg dan dat je dit doet in samenspraak met de buren, op die manier sta je sterker.
Als de woning is opgeleverd dan moet je kijken wat er nog moet gebeuren. Voor een woonklare woning geldt dat je kan starten met de wand- en plafondafwerking en de badkamer als je hebt gekozen voor een casco badkamer. Deze volgorde is handig omdat de badkamer een andere wand- en plafondafwerking heeft dan de rest van het huis. Begin daarna met de vloer en als laatst met de keuken.
Als de wanden en het plafond klaar is dan kan je de vloer gaan leggen. Komt er bijvoorbeeld een gietvloer in, doe dat dan voordat de keuken wordt geïnstalleerd en laat de vloer goed uitharden. Daarmee voorkom je schade aan de keuken, maak daarnaast gebruik van een stucloper als de keuken wordt geplaatst. Daarmee voorkom je eventuele schades. Het installeren van een vloer neemt ongeveer een week in beslag, voor de keuken reken je gemiddeld 1 – 2 dagen en voor de badkamer is het afhankelijk van je keuzes. Een bad moet bijvoorbeeld getest worden op de waterdichtheid waardoor het al snel een week langer duurt voordat de badkamer klaar is.
Als de woning bijna klaar is word je uitgenodigd voor het oplevermoment, dit duurt ongeveer een uur en daarbij bekijk je samen met de aannemer de woning van binnen en van buiten. Het is verstandig om hierbij net zoals bij de kijkmomenten de plattegrond en de meerwerklijst mee te nemen zodat je alle onderdelen kan controleren.
Het is verstandig om een expert mee te nemen tijdens de oplevering van de woning. Stel dat er zaken niet kloppen bij de oplevering dan wordt het moment waar je zo lang naar toe hebt geleefd opeens heel vervelend. De expert kan op basis van zijn bevindingen een opleverdocument opstellen met de gebreken, waarna deze door de aannemer hersteld moeten worden.
Volgens eigen huis heeft de gemiddelde nieuwbouwwoning bij oplevering 20 gebreken of meer. Na het oplevermoment herstelt de aannemer eventuele gebreken zo snel mogelijk. Blijkt achteraf toch nog een gebrek te zijn dan heb je na het moment van oplevering nog twee maanden om de gebreken te melden. Daarnaast heb je een garantietermijn van twee jaar op de woning. Zorg wel voor een goede opstal- en inboedelverzekering bij de sleuteloverdracht, heb je geen verzekering dan zijn eventuele schades voor eigen rekening.
Tip: heb je behangklare muren maak dan foto's van de muren met stopcontacten en lichtschakelaars zodat je naderhand weet hoe de leidingen door de muren lopen.
Je nieuwe huis is eindelijk klaar, het is nu tijd om de woning naar eigen smaak in te richten en vorm te geven. Door gebruik te maken van meubels en accessoires die een verhaal vertellen kan je de nieuwbouw uit de woning halen en maak je er een warm en sfeervolle woning van. Vaak wordt nieuwbouw ervaren als koud en zielloos, door je eigen spullen toe te voegen geef je de woning een ziel en wordt het wonen een stuk prettiger.
Betreft het onderhoud kan je er vanuit gaan dat je de aankomende 7 jaren geen (benoemswaardig) onderhoud hebt.