Bij nieuwbouwprojecten krijg je te maken met de leveranciers van binnendeuren; bekende leveranciers zijn Svedex en Skantrae. Zij leveren binnendeuren en kozijnen, tegen de tijd dat het zover is krijg je een link naar hun (online) catalogus waarin je de mogelijkheden kunt bekijken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een standaard binnendeur of kiezen voor extra opties zoals glas, sierlijsten of ander deurbeslag. Het maken van een keuze volgt nadat de andere ruwbouwopties zoals voor de keuken en badkamer achter de rug zijn. Bij deze leveranciers is veel mogelijk maar niet alles, heb je specifieke wensen zorg dan dat je deze tijdens het ruwbouwproces al aangeeft.
Wil je bijvoorbeeld kamerhoge deuren, zwart staal met dunne lijsten of paneeldeuren dan wijkt dit af van de norm. Dat betekent niet dat het niet mogelijk is, maar er moet wel vroegtijdig rekening mee gehouden worden. Waarschijnlijk zullen bovenstaande leveranciers deze deuren niet leveren, de woning moet dan zonder deurkozijnen worden opgeleverd zodat een derde partij de deur naar jouw wens kan installeren.
Een opdekdeur ligt op het kozijn en een stompe deur valt in het kozijn. Op onderstaande afbeelding is het verschil tussen de twee deuren goed te zien. Het voordeel van een opdekdeur is dat dit soort deuren makkelijk op te hangen zijn; het past praktisch altijd. Een stompe deur vergt meer afstelwerk maar valt in het geheel weg in het kozijn waardoor de deur minder opvalt. Wil je een stompe deur dan is dat vaak meerwerk, informeer hier tijdig over bij de bouwbegeleider zodat je dit eventueel kan aanpassen als meerwerk.
Voor de deuren en kozijnen kan je naast het soort deur ook kiezen voor het materiaal. Tegenwoordig worden de kozijnen van aluminium of staal gemaakt, dit heeft een modernere uitstraling ten opzichte van houten kozijnen. De houten kozijnen zie je vooral terug bij woningen met een landelijke stijl en woningen uit de jaren ’30. Het voordeel is van dit soort kozijnen is dat ze makkelijker te verven zijn ten opzichte van staal of aluminium.
Stalen en aluminium kozijnen geven de woning een modernere uitstraling. Tussen 1990 en 2020 zijn veel van deze kozijnen crème wit geverfd, tegenwoordig zijn de kozijnen industrieel zwart of heeft de woning alleen een deur zonder kozijnen. Je kan de deur zo on- of opvallend maken als je zelf wilt. Kijk welke mogelijkheden je hebt qua glaswerk, deurbeslag en materiaalkeuze en tegen welke prijs dit mogelijk is.
Een glazen binnendeur geeft een moderne uitstraling en geeft een ruimtelijke uitstraling omdat er meer licht wordt doorgelaten. Het nadeel van een glazen deur is dat je minder privacy hebt, dat kan je op lossen door te kiezen voor mat- of rookglas.
Wil je een stalen of houten (barn)deur en kan dit niet geleverd worden door de aangewezen deurenleverancier dan heb je verschillende mogelijkheden.
Kies je ná de oplevering om de deuren te vervangen voor een stalen opdek of stompe deur, dan moet je, afhankelijk van het kozijn dat je hebt gekozen, passende deuren kiezen voor het bestaande kozijn. Het nadeel hiervan is dat je de deur praktisch twee deuren betaalt. Je kunt er dan voor kiezen om een echte stalen deur te nemen of een houten deur met een stalen look.
Wil je een zwarte deur houd er dan rekening mee dat de kozijnen die geplaatst zijn door de leverancier vaak wit zijn. Je moet het nieuwe stalen kozijn dan oververven met zwarte metaalverf, voor een houten kozijn geldt dat je acrylverf of verf op waterbasis moet gebruiken. Dit zorgt voor veel extra werk.
Een taatsdeur wordt bevestigd in de vloer en het plafond. De deur kan zowel naar binnen als naar buiten geopend worden. Laat je goed informeren bij de keukenleverancier omdat plafondhoge binnendeuren erg zwaar zijn. De vloer moet deze mogelijkheid wel bieden. Een andere mogelijkheid is om tijdens de ruwbouw met de bouwbegeleider de mogelijkheden te bespreken.
Stalen scharnierdeur
Wordt ook wel een taatsdeur genoemd, ze zijn niet goedkoop en vergen geen kozijn. Doordat je geen kozijnen neemt scheelt dit dus in de kosten. Laat je dit soort deuren naderhand installeren dan moet eerst het bestaande kozijn verwijderd worden, de bestaande opening moet opnieuw gestukt worden en daarna kan de nieuwe deur geplaatst worden.
Recentere woningen hebben een binnendeur met een raam erboven, dat wordt een bovenlicht genoemd. Het voordeel hiervan is dat ruimtes waar minder zon komt toch verlicht worden. Sommige mensen vinden de bovenramen gedateerd. Je kunt er daarom voor kiezen tijdens de ruwbouw of je wil afzien van de bovenlichten. Als je er vanaf ziet dan komt er op de plaats van het bovenlicht een gipsen blok dat op dezelfde manier afgewerkt wordt als de muur.
Bij het kiezen van de binnendeuren moet je ook een keuze maken over de draairichtingen. Normaal gesproken is het zo dat je vanuit de gang altijd met de deur een kamer binnen stapt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de woonkamer en de slaapkamers. Controleer of dit in jouw situatie ook de meest handige indeling is en of de standaard manier geen belemmeringen voor bepaalde kamers oplevert zoals bijvoorbeeld een kledingkast waar je niet meer bij kan.
Mocht een normale deur lastig zijn kan je er ook voor kiezen om een schuifdeur te nemen. Het nadeel hiervan is dat je de muur niet meer kan gebruiken voor andere doeleinden zoals het plaatsen van een schilderij en dat dit soort deuren vaak niet door de standaard leverancier geleverd worden. Het is daarom handig om deze keuze te bespreken met de bouwbegeleider. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er alleen een kozijn wordt geplaatst en de (schuif)deur door een derde partij.
Bij een toilet en badkamer openen de deuren in verband met veiligheidsredenen altijd naar buiten.