Gratis advies
Al jouw advies op 1 plek
Cageman housing

Wat zijn loze leidingen en waar zijn ze voor?

Op de plattegrond die je hebt gekregen van de bouwbegeleider of de aannemer staat aangegeven of er loze leidingen lopen door de muren in de woning. Deze buizen lopen o.a. door een betonnen muur naar de meterkast en hebben als doel het wegwerken van de elektriciteitskabels.

De betonnen muren kunnen het wifisignaal blokkeren, door het gebruik van loze leidingen op elke verdieping kan je dit voorkomen door een router te plaatsen op meerdere verdiepingen. Ook kan je de loze leidingen gebruiken voor een vaste telefoon, internet of televisieaansluiting.

Kabels tussen de TV en het meubel wegwerken

Wil je de kabels tussen het tv-meubel en de televisie wegwerken? Dan kan je ervoor kiezen om een loze leiding te laten maken tussen de TV en het meubel. Je moet daarvoor wel exact weten waar je de TV gaat plaatsen en op welke hoogte de loze leiding gemonteerd moet worden. Diezelfde mogelijkheid geldt als je een beamer of speakers wil ophangen en je wil geen kabels over het plafond laten lopen. De loze leidingen kun je bijvoorbeeld laten leiden naar de TV-kast om de stroom en HDMI-kabels in weg te werken.

Tip: de thermostaat, aangegeven als TH heeft ook een loze leiding, controleer of deze op een voor jou logische plaats staat. Vaak wordt de thermostaat dicht bij de entree van de woonkamer geplaatst. 

Kabels trekken door loze leidingen

De punten van een loze leiding zijn vaak afgedekt met een plaatje, vanuit dat punt kan je met bijvoorbeeld een trekveer een kabel trekken naar de meterkast. Je heb dan de zekerheid dat je kabel goed uitkomt. Trekveren zijn lange soepele veren gemaakt van staal of glasvezel, verkrijgbaar in allerlei lengtes, van 5 tot 50 meter. Aan het einde van de veer zit een oog waaraan je de kabel kunt bevestigen.

De veer duw je door de loze leiding heen totdat deze uitkomt in bijvoorbeeld de meterkast, als de trekveer uit het kanaal is zit de kabel op zijn plaats. Knip de draden nooit af voordat deze helemaal door de leiding is en wil je meerdere kabels door de leiding laten lopen, doe dit dan tegelijkertijd. Zo voorkom je dat ze halverwege blijven vastzitten of dat de kabels beschadigd worden.

Tip:
• Trek niet meer dan twee kabels door de leiding
• Zorg dat er niet te veel kracht staat op de veer
• Verwijder stof uit de leiding door deze uit te zuigen met de stofzuiger
• Gebruik alleen goede veren, geen ijzerdraden, daarmee kan je de leiding beschadigen. 

Tips voor stroeve of vastzittende kabels

Het kan zijn dat de kabel vast komt te zitten in de leiding, controleer of er lucht door de leiding komt door aan een van de uiteinden de stofzuiger op het uiteinde te zetten. Werkt dat niet probeer dan met korte tussenposes wat meer kracht te zetten op de trekveer of de kabel. Gebruik niet teveel kracht, als de kabel breekt in de leiding krijg je deze er waarschijnlijk niet meer uit waardoor je niets meer hebt aan de leiding.

De leidingen stofvrij houden

Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het belangrijk dat je de leidingen stofvrij houdt. Dat kan door middel van het gebruik van de stofzuiger of de leidingen door te blazen. Zit de kabel niet stevig vast aan de trekveer, wikkel hier dan een keer ducttape omheen zodat de kans dat de kabel blijft steken of loskomt kleiner is. Krijg je de veer wel door de leiding maar gaat dit vrij stroef, doe dan wat talkpoeder op de trekveer en de kabels, dat moet ervoor zorgen dat de kabels soepeler door de leiding heen gaan.

Kabels door de kruipruimte laten lopen

Kun je geen gebruik maken van de leidingen en wil je niet gaan frezen, dan kan het een mogelijkheid zijn om de kabels door de kruipruimte te laten lopen. Wel is het belangrijk dat de kabels bevestigd worden aan de steunbalken onder de woning zodat deze niet op de grond liggen. Het is namelijk belangrijk dat de kabels niet worden blootgesteld aan eventueel vocht.

Te laat met doorgeven van de leidingen

Als je te laat bent met het doorgeven van de optie om loze leidingen te plaatsen zijn er nog steeds mogelijkheden om dit op te lossen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de kabels achter plinten te verwerken, een smart-tv gebruiken waardoor je minder kabels hebt, WIFI-versterkers inzetten of de internetkabel door bestaande loze leidingen naar een andere verdieping te laten lopen. Biedt dit geen uitkomst dan kan je er achteraf voor kiezen om kabels in te laten frezen. Dit is niet de meest ideale optie omdat het veel stof geeft, laat dit daarom doen voordat je de woning hebt gestoffeerd.

Een hypotheek afsluiten

Wat komt er allemaal bij kijken?

De hypotheek is een van de grootste en langste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn voordat je een lening voor je woning afsluit. Een goede voorbereiding biedt je de kans snel te schakelen in een hectische woningmarkt.
Gratis advies
Alles op 1 plek
Onafhankelijk
Aankoopmakelaar
© 2021 - 2023 CagemanHousing
Design door Dunico
menuarrow-rightcheckmark-circle